Veza sa narcisom: 7 faza emotivnog odnosa

narcis, veza sa narcisom, narcisoidni poremećaj ličnosti, 7 faza veze sa narcisom, emotivni odnos
Što ste duže u vezi sa narcisom, komplimenti i pažnja će polako nestajati, a vi ćete se bukvalno ,,hvatati za slamku” ne bi li povratili barem deo onog odnosa koji je na početku postojao.

Biti u vezi sa osobom koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti može da ostavi ozbiljne posledice na vas i na vaše buduće odnose. Možda očajnički pokušavate da probate da spasite vezu za koju ste već shvatili da je nezdrava, a možda se i pitate šta je to što vam ne da da nastavite dalje i da se udaljite od nečega tako toksičnog kao što je veza sa narcisom. Moguće je da ste zaljubljeni i da čak krivite sebe za neuspeh koji taj emotivni odnos iznova doživljava, iako ne vašom krivicom.

Narcis je neko ko, ako uđe u vaš život, može da vas emotivno izmuči i iscrpi iz svojih sebičnih razloga i potreba. Razumevanje kako svaka veza sa narcisom funkcioniše može da vam pomogne da je prepoznate i napustite, ako ne na vreme, onda što pre. Stoga, u daljem tekstu govorimo o 7 faza veze sa narcisom.

Faza br.1: Imate utisak da ste upoznali svoju srodnu dušu. 

Koliko god da imate samopouzdanja, ipak može da se desi da ,,padnete” na narcisa. Oni su veoma vešti u sakrivanju bilo kojih znakova da bilo šta može da pođe po zlu ako se upustite u vezu. Uglavnom ih privlače osobe koje su lepe, dobre, nesebične, jer se oni sami osećaju prazno iznutra. Narcisi na početku veze imaju tendenciju da vas obasipaju komplimentima, da primećuju svaki detalj, i da se zaista ponašaju tako da pomislite da ste upoznali svoju srodnu dušu.

Ovakvo očaravajuće ponašanje može da učini da se osećate živo i kao da ste konačno, možda posle niza propalih veza, upoznali nekog ko vas ceni i poštuje baš takvi kakvi jeste. Osećate se obožavano, voljeno, na ,,sedmom nebu”, kada sve počinje da se menja…

Faza br. 2: Odjednom, veza se potpuno menja. 

Što ste duže u vezi sa narcisom, komplimenti i pažnja će polako nestajati, a vi ćete se bukvalno ,,hvatati za slamku” ne bi li povratili barem deo onog odnosa koji je na početku postojao. Pokušaćete da delite svoja postignuća i ono čime se ponosite, misleći da ćete dobiti koju reč hvale, ali će narcis omalovažiti vaš trud i učiniti da se osetite potpuno nebitno. Trudićete se da izgledate lepo, da se ponašate kao na početku veze, da na neki način povratite sve ono što je izgubljeno, ali to će biti uzaludno, jer je sva pažnja nestala. Čak i intimni trenuci neće delovati više tako čarobno, već ćete se osećati iskorišćeno i nebitno. Partner koji je nekada činio da se osećate posebno, sada čini da se osećate nesigurno i zavisno.

Faza br. 3: Držite se i dalje te veze. 

Početno ponašanje narcisa je učinilo da se zaljubite intenzivno i brzo i stvari su se odjednom skroz promenile. Osećate se prevareno i ljuto. Gotovo kao da srce nije moglo da se poveže sa mozgom u isto vreme da biste razumeli šta se dešava. Sve vreme se pitate šta je to što je pošlo po zlu.

Ne osećate nikakvu povezanost sa narcisom. Pitate se da li je to ista osoba u koju ste se bili zaljubili. Počinjete da sumnjate da je početna zanesenost bila plod vaše mašte i da sada konačno uviđate surovu realnost. Zbunjeni ste i ljuti na sebe. Znate da ste mogli i da možete da izaberete mnogo bolje.

Faza br. 4: Pokušavate da rešite probleme na asertivan način.

Sve što se u vezi dešava, narcis svaljuje direktno ili indirektno na vas. Ako na bilo koji način pokušate da se približite partneru, da razgovarate, da rešite problem, narcis će vas još više odgurnuti od sebe ili vas kazniti ćutanjem. Ignorisanje čini da se osećate toliko grozno da ćete zaboraviti zašto ste uopšte bili ljuti. Počećete da se izvinjavate i da se ponašate kao da ste vi doveli do takvog narcisovog ponašanja.

Imajte na umu da narcisi i žele da se uloge okrenu. Oni su nesposobni da priznaju i uvide bilo kakvu vrstu krivice. S druge strane, vaše samopouzdanje i samopoštovanje su potpuno srozani.

Faza br. 5: Narcis neće pokazati kajanje za to što se dešava. 

Počećete da sumnjate da je sve pošto nizbrdo vašom krivicom. Toliko ste postali opsednuti da učinite narcisa srećnim da ste se potpuno iscrpeli fizički i emotivno. Preispitujete sami sebe. Pitate se da li zaslužujete takvo emocionalno zlostavljanje. Postajete opsednuti idejom da rešite problem. Što vas više narcis ignoriše, vi ste sve uporniji. U jednom trenutku se zapitate ,,ko je ovde lud”, jer se ništa ne menja uprkos svim vašim naporima.

Faza br. 6: Raskid. 

Ovakva veza će se sigurno pre ili kasnije završiti jer ste za narcisa ,,osvojena teritorija” i niste više zanimljivi. Raskid će biti veoma bolan za vas jer ste svesni koliko energije ste uložili u to da ta veza funkcioniše. Partner kome ste nekada, davno na početku, verovali je završio šta je imao i sada može da pređe na sledeću ,,žrtvu”. Raskinuće na isto tako brz i lagan način kao što je sve i počelo. Hladnoća sa kojom to radi čini da se osećate potpuno bezvredno. Vrlo verovatno će prekinuti svaki kontakt sa vama. Vi, sa druge strane, ćete samo želeti da se sklupčate i da plačete. Međutim, koliko god da je ovo iskustvo bilo bolno, naučili ste važnu lekciju.

Faza br. 7: Prihvatite realnost i nastavite dalje. 

Nemojte kriviti sebe za to što se desilo. Probajte da nastavite dalje i da ,,oprostite” sebi što ste se zaljubili u narcisa. Umesto toga, izađite iz ovog iskustva jači i pametniji. Nemojte da padnete u zamku da opet zovete bivšeg partnera. Družite se što više i okružite se dragim ljudima kako biste skrenuli misli sa bolnog iskustva. I pre nego što se mislite, opet ćete postati ona stara osoba i ostavićete neprijatno iskustvo iza sebe. Prevazilaženje jednog teškog emotivnog trenutka kao što je ovaj će vas učiniti emotivno inteligentnijom osobom. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko ste se prepoznali u ovom tekstu i ne znate kako da izađete iz veze sa osobom koja pati od narcisoidnog poremećaja ličnosti, ili je veza završena, ali se vi i dalje osećate loše povodom toga, ne ustručavajte se da potražite stručnu pomoć. Razgovor sa osobom koja nije vaš prijatelj ili član porodice može da vam bude od pomoći da objektivnije sagledate celu situaciju i da se pre izvučete iz faze tugovanja.