Istraživanje, odabir i promena karijere

karijera, posao, razvoj karijere, usmerenje, tranzicija, promena, promena karijere, svestranost, talenat, životne uloge
Istraživanje mogućih pravaca u karijeri, bilo da se radi o prvom iskustvu nakon fakulteta ili promeni nakon određenog vremena, proces je koji neizbežno uključuje emocionalne uspone i padove

Šta bi moglo biti zajedničko COVID-19 vakcini i donošenju odluka kada je u pitanju karijera? Oboje imaju svoju verziju neželjenih efekata, a neugodnost koju osetite znači da ste na pravom putu.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti navodi da su neželjeni efekti koji se mogu javiti nakon vakcinacije normalni i znak su da telo gradi imunitet protiv virusa. Nelagodnost usled temperature ili drugi simptomi slični gripu nisu nimalo zabavni, ali upravo ta nelagodnost znači da vakcina deluje. Slična nelagodnost može se javiti kada pokušavate da otkrijete pravac vaše karijere. Ovo nije vrsta nelagodnosti koja se detektuje na toplomeru, ali ipak može biti zastrašujuća i zbunjujuća.

Zašto je istraživanje karijere stresno

Istraživanje mogućih pravaca u karijeri, bilo da se radi o prvom iskustvu nakon fakulteta ili promeni nakon određenog vremena, proces je koji neizbežno uključuje emocionalne uspone i padove. Nakon što sagledate ko ste i šta želite – koji su vaši interesi, u čemu ste dobri, šta je za vas značajno i od vrednosti, kakav vam je radni stil i koje su vam radne potrebe – možete se okrenuti istraživanju karijere i sferama koje bi vam odgovarale. Ovaj proces ume da bude naporan. Retko koji test za procenu karijere ukazuje na jednu opciju koja bi bila najbolja za vas. I retko kada se sama od sebe javi jasna slika koja otkriva vaše savršeno profesionalno zvanje.

Umesto toga, proces je veoma pešački. Kao i kod svake važne odluke u životu, proći ćete kroz mnoštvo informacija kako biste saznali više o svojim željama, i započeli procenu svojih mogućnosti. Dok to radite, sigurno će biti uspona i padova koliko i promena na toplomeru kada se vaše telo bori protiv groznice.

Na primer, mogli biste da započnete istraživanje karijere koja vam se čini privlačnom, da biste zatim uvideli da su izgledi za zaposlenje veoma loši. U ovom slučaju ne želite da većinu vremena provedete u potrazi za poslom. Možete otkriti da sfera za koju ste smatrali da bi se lepo uklopila sa vašom kreativnom stranom uključuje mnogo više analize podataka ili operativnog rada od kreativnog izražavanja. Sa druge strane, možda ćete krenuti putem koji ne donosi ništa osim mogućnosti velikog broja izbora. Tada vam pomisao da odaberete samo jedno može izazvati anksioznost.

Kako olakšati sebi

Kao što neželjeni efekti vakcine obično prođu za nekoliko sati ili dana, tako će se i vaš proces istraživanja karijere završiti – mada je verovatnije da će to biti kroz nekoliko nedelja ili meseci. Dok prolazite kroz proces istraživanja karijere i kontinuiranu procenu svojih želja i potreba, neke od dokazanih teorija iz oblasti razvoja i promene karijere mogu vam ublažiti nelagodnosti.

Prepoznajte da ste u prelaznoj fazi, i da ta faza sme da bude haotična

Prelazi imaju svoj početak, sredinu i kraj. Bez obzira da li se vaša tranzicija odnosi na prelazak iz srednje škole na ​​fakultet, sa fakulteta na posao, sa starog posla na novi posao, ili na promenu trenutne karijere u novu karijeru, verovatno ćete većinu svog vremena provesti u zbrci. Stručnjaci za tranzicije ovo nazivaju „neutralnom zonom“. U procesu istraživanja karijere ovo je vreme kada prikupljate ogromnu količinu informacija iz različitih izvora. Saznajete više o svojim mogućnostima kako biste lakše doneli odluku i preorijentisali se na novi radni identitet.

Kako proći kroz ovu fazu? Samo se prepustite. Shvatite da je normalno da se osećate preplavljeno, zbunjeno, frustrirano, uplašeno, ili zaglavljeno u mestu. Ponekad čak i zabrinuto zbog toga što možda mislite da nikada nećete moći da odaberete karijeru u kojoj možete biti srećni. Ovo jesu neprijatna osećanja, ali su znak da radite sve kako treba. Vremenom ćete doći do tačke u kojoj možete sa samopouzdanjem da napravite izbor. Ali, u fazi u kojoj još uvek prikupljate informacije i nastavljate da učite o onome što zaista želite, nećete se osećati najsjajnije, i to je u redu.

Vaš život je mnogo više od vašeg posla

Jedna od najstarijih teorija razvoja karijere uključuje koncept „životnog prostora“. Ovo je zdravorazumska ideja, ali jedna od onih koje se lako zaborave. Govori o tome da se naši životi sastoje od kombinacije uloga. Svaka uloga razlikuje se po vremenu koje ulažemo i po emocionalnoj posvećenosti. Radimo kako bismo zaradili za život i bili ispunjeni, ali ispunjenje možemo pronaći i u drugim sferama. U porodičnom i društvenom životu, u ulogama koje se fokusiraju na rekreaciju i slobodno vreme, u ulogama u okviru zajednice, kao i na mnoge druge načine.

Odabir karijere neizbežno znači da morate napraviti neke kompromise. Možda želite veliku zaradu, ali takođe želite i da pozitivno utičete na društvo, ili pojedince. Možda obožavate da radite sa računarima, ali ne želite da provodite mnogo vremena ispred računara. Možda želite karijeru u akademskim krugovima, ali iz nekog razloga morate ostati u malom gradu ili mestu, što smanjuje ponudu ovakvih poslova.

Ovi i mnogi drugi primeri odnose se na pravljenje kompromisa. Svakako, postoje dobre karijere koje su takođe unosne. Postoje načini da ekstrovertna osoba radno vreme provede ispred računara. Ali stvarnost je takva da ćete prilikom donošenja odluka koje se tiču karijere često brisati i revidirati svoju listu želja, u skladu sa neophodnim kompromisima. Nekima od vas ovo može delovati razočaravajuće, možda i zastrašujuće.

Ali, zamislite ovo kao miksetu. Poput audio inženjera koji slajduju i okreću dugmad kako bi dobili pravu mešavinu zvukova za pesmu, i vi ulazite u sličan proces. Dodajete i oduzimate  odlučujuće faktore, praveći miks koji utiče na vaš izbor karijere. Dobra vest je da se sve ono što nije deo vaše karijere i posla može odigrati u drugim sferama vašeg života.

Ispunjenje svestranosti

Uzmimo za primer osobu koja je diplomiralo hemiju i nekoliko godina radila kao hemičar u laboratoriji velike prehrambene kompanije. Nakon toga, postala je dekorater enterijera. Ovim je zadovoljila svoju umetničku stranu i povećala prihode, ali joj je ipak nedostajala nauka. Za to se pobrinula uz pomoć svog hobija koji je pretvorila u posao. Bavila se fotografijom, koja joj je dozvolila da spoji ljubav prema hemiji razvijanjem filma i izradom fotografija u mračnoj komori.

Kada vas muči sve ono čega ćete se možda morati odreći kako biste zadovoljili svoje praktične potrebe, ili se uskladili sa neprestano razvijajućim tržištem rada i ekonomskim uslovima, neka vam ovaj koncept uvek bude na umu. Razmislite o načinima na koje možete zadovoljiti sve svoje delove željne ostvarenja- svoja interesovanja, načine na koje volite da se izražavate, vrednosti u koje verujete, i talente koje imate – u svim životnim sferama izvan svoje radne uloge.