Sami ali ne i usamljeni: Zasto je dobro nekada biti sam

samoća, kreativnost, vreme za sebe
Odredite vreme u toku dana kada ćete biti posvećeni samo sebi: popijte kafu u omiljenom kafiću, svratite do tržnog centra, čitajte knjigu u tišini, meditirajte, stvarajte.

Stalno dostupni, povezani na internet, uvek okruženi ljudima ili u društvu, pronaći trenutak mira u današnje vreme deluje kao nemoguća misija. Iako osobe koje vole da provode vreme same su često okarakterisane kao usamljene, tužne ili čak ne naročito društvene, biti sam i usamljen su dve potpuno različite stvari. Dok biti usamljen nosi negativnu konotaciju, povremeno biti sam nam može veoma koristiti na fizičkom i psihološkom planu.

Pomaže nam da se ,,restartujemo”

Mozak koji je stalno uključen i stimulisan nikada nema priliku da se odmori i oporavi. Provesti vreme sami bez ometanja i različitih stimulansa omogućava nam da jasnije mislimo, da se bolje usresredimo na neki problem, da razmislimo i donesemo odluku ili rešenje koje nam možda ne bi palo na pamet da se nismo na trenutak ,,osamili”.

Pozitivno utiče na koncentraciju i produktivnost

Kada uklonimo ili ugasimo sve što nam smeta, ne samo da ćemo se bolje koncentrisati i uspeti da obavimo više posla u kraćem vremenskom roku, već je i vrlo verovatno da će naša rešenja biti kreativnija i kvalitetnija.

Bolje ćemo upoznati sebe

Kada smo stalno u društvu ili smo deo neke veće grupe, prirodno je da usvajamo razmišljanja i ponašanja iz naše neposredne okoline. Povremeno izdvojiti vreme za sebe znači upoznati se bolje. Možda se i iznenadimo nekim novootkrivenim afinitetima i interesovanjima i početi da donosimo odluke koje su više u skladu sa njima. Potpuno je u redu imati drugačije stavove, ciljeve i interesovanja, a opet se družiti sa istim ljudima.

Omogućava nam da dublje razmišljamo

Često deluje kao da svakodnevnoj listi obaveza nikada nema kraja. Po ceo dan nešto ,,moramo da uradimo, da završimo, da se nekome javimo”, ali sve to sputava kreativnost i smanjuje našu produktivnost kada je u pitanju rešavanje problema ili bavljenje određenom temom. Korisnije je usporiti ritam i naći malo vremena za predah ne bi li se misli iskristalisale.

Efikasnije rešavamo probleme

Teško je smisliti efikasna i nekonvencionalna rešenja dok nas drugi ometaju, dok do nas dolazi more informacija, bez obzira na to da li smo okruženi ljudima ili elektronskim uređajima.

Poboljšava kvalitet odnosa sa ljudima u našoj okolini 

Provodeći vreme sami sa sobom i stičući bolje razumevanje ko smo i šta želimo od života će uticati na to da pažljivije biramo sa kim provodimo vreme. Takođe, više ćemo ceniti naše veze sa određenim ljudima kao i vreme koje provodimo sa njima.

Međutim, veliki je izazov naći vreme za sebe u svetu koji se čini kao da nikada ne staje. U nastavku ćemo vam dati nekoliko saveta kako da pronađete način da provedete više vremena sami sa sobom, a da ipak ispratite sve što se dešava oko vas.

Isplanirajte da se isključite

Svaki dan isplanirajte da se isključite, bilo da je u pitanju na pola sata, sat, ili više, sa svih uređaja koji vas povezuju sa drugim ljudima. Ugasite telefon, internet, čak i televizor. Zapanjićete se koliko ćete brže završavati obaveze i koliko ćete biti kreativniji kada niste ometani stalnim zvucima kompjutera ili telefona.

Ustanite ranije nego ostali 

Probudite se barem pola sata pre ukućana i iskoristite to vreme za nešto kreativno, za meditaciju, za razmišljanje ili rešavanje nekog problema, ili jednostavno za nešto što vam pričinjava zadovoljstvo. Ova strategija može da se primeni i na vaš radni dan. Stignite na posao pola sata ili sat vremena pre kolega i videćete koliko ćete više posla da završite pre nego što svi ostali dođu i telefoni krenu neprestano da zvone.

Zatvorite vrata od kancelarije

Zvuči banalno, ali je vrlo efikasno. Ma koliko god da ste koncentrisani na poslu, otvorena vrata od kancelarije ne samo da vas izlažu buci već odaju utisak da ste stalno dostupni vašim kolegama. Ako vas konstantno prekidaju, kucaju, ulaze, teško da ćete moći da se koncetrišete u kontinuitetu. Verovatno često imate utisak kao vam treba više vremena da se setite gde ste stali nego da završite započeti posao. Ako se posvećeni nečemu što je veoma bitno, sasvim je u redu da zatvorite vrata od kancelarije na nekoliko sati i da zamolite kolege da vas ne prekidaju sem u slučaju nečega hitnog.

Iskoristite pauzu za ručak

Najveća i najčešća greška je ručati pred kompjuterom. Izađite na pauzu i po mogućstvu ne gledajte ni u telefon. Ne jurite i nemojte misliti da morate uvek da budete dostupni ili da provedete pauzu sa nekim. Hodajte, prošetajte se po suncu, jedite u parku, ako je to nešto što vama prija. Nemojte misliti da stalno morate da budete sa drugima, a još manje da im budete dostupni čak i za vreme pauze.

Odredite vreme da budete sami 

Odredite vreme u toku dana kada ćete biti posvećeni samo sebi i provesti vreme isključivo sami sa sobom: popijte kafu u omiljenom kafiću, svratite do tržnog centra, čitajte knjigu u tišini, meditirajte, stvarajte. Ovo vreme ne mora da traje dugo ili da bude ispunjeno nečim posebnim, ali neka bude samo vaše. Bićete iznenađeni kako će se vaš mozak oporaviti i bolje funkcionisati.