Ortoreksija: kada ,,jesti zdravo” postane opasno 

ortoreksija, opsesija zdravom ishranom, poremećaj u ishrani
Današnje društvo nam nameće određene modele ,,savršenog” života, te pod ortoreksijom podrazumevamo opsesiju da jedemo jedino stvari koje su ,,savršene” za naše zdravlje.

Ortoreksija je opsesija unosom zdrave hrane kao i uverenje da su određene namirnice ,,bolje i zdravije” nego neke druge. Osobe koje pate od ortoreksije imaju iracionalno uverenje da stalno moraju da unose ,,čistu, organsku hranu” jer je to, po njihovom mišljenju, najbolji mogući način ishrane. Današnje društvo nam nameće određene modele ,,savršenog” života, te pod ortoreksijom podrazumevamo opsesiju da jedemo jedino stvari koje su ,,savršene” za naše zdravlje. Koliko god da je vođenje zdravog života uvek preporučeno, razlika između osoba koje boluju od ortoreksije je upravo u tome što su one time opterećene, misle kako njihovo fizičko i mentalno blagostanje zavisi od toga, dok zapravo ono pati. Ortoreksiju je teško prepoznati i, iako još uvek nije formalno priznata kao poremećaj, blisko je povezana sa anoreksijom.

10 odlika ortoreksije: da li vaše navike zdravog života idu u krajnost?

1. Opsesija zdravom ishranom 

Ortoreksija počinje postepeno, prvenstveno kao namera da se hranite zdravo. Kada ta namera krene da utiče na vaš lični, društveni i poslovni život onda možemo govoriti o poremećaju u ishrani.

2. Opsesija zdravom ishranom preuzima kontrolu nad tim kako se osećate 

Kada patite od ortoreksije, postavljate sami sebi određena pravila koja se tiču hrane i ona direktno utiču na to kako se osećate. Tako, na primer, momenat u kojem ,,prekršite pravilo zdrave ishrane” vam donosi emotivni nemir, dok, s druge strane, dokle god poštujete pravila, javlja se neki površinski osećaj sreće. Kako vreme odmiče, vaše svakodnevno blagostanje zavisi isključivo od toga kako se hranite.

Ortoreksija, poremećaj u ishrani, opsednutost zdravom ishranom
Kako vaša opsesija zdravom ishranom raste, tako i izbor prijatelja u vašem životu se sve više bazira na njihovim navikama u ishrani.
3. Formirate mišljenje o drugim ljudima u zavisnosti od njihovih navika u ishrani

Kako vaša opsesija zdravom ishranom raste, tako izbor prijatelja u vašem životu se sve više smanjuje. Postaje teško da zamislite kako se družite sa onima koji ne dele vaše stavove po pitanju ishrane. Osobe koje boluju od ortoreksije često prebacuju svojim prijateljima i porodici njihov ,,nezdrav” način života. Može da se desi i da sami svesno ograničite sa kim provodite vreme da se ne bi slučajno desilo da se nađete negde gde je hrana ,,nečista” ili u društvu koje ne deli vaše stavove.

4. Idete u krajnost kada je u pitanju priprema hrane

Ne samo što ste iz svoje ishrane izbacili sve što ne smatrate dovoljno zdravim, već idete u krajnost kada je u pitanju čišćenje i priprema hrane. Osobe koje boluju od ortoreksije su opsednute spremanjem hrane na određen način, te neretno provode sate baveći se kuvanjem, što ih preoptereti i oduzme dragoceno vreme od ostalih aspekata života.

5. Izbegavate da jedete po restoranima ili hranu koju je neko drugi pripremio

Osobe koje boluju od ortoreksije moraju da osećaju kontrolu nad svojom ishranom. Opsednuti su sastojcima i načinom na koji se oni spremaju. Stoga, teško da će da pojedu bilo šta što je neko drugi pripremio.

6. Ne jedete određene namirnice ili grupe namirnica 

U cilju postizanja najbolje moguće ishrane, počinjete da izostavljate određene namirnice ili grupe namirnica iz vašeg režima ishrane – praktično sve što ne smatrate ,,dovoljno dobrim” za vaše zdravlje.

7. Strah od bolesti i nezdrave hrane je opšteprisutan 

Ortoreksija se javlja iz straha da određene namirnice mogu da naškode vašem zdravlju. Mislite da ćete kontrolom namirnica zapravo iskontrolisati pojavu bolesti ili svoje zdravlje na bilo koji način.

8. Obraćate previše pažnje na nerealna očekivanja koja vam nameću društvene mreže 

Kada je u pitanju zdrav način života, ono što nam plasiraju društvene mreže su potpuno nerealna očekivanja. Opsednutost ,,savršenstvom” je još i više prisutna kod mlađih generacija koje su opterećene svojom težinom i fizičkim izgledom. Osobe koje pate od ortoreksije su takođe donekle opsednute time, međutim, ortoreksija nije definisana željom osobe da postigne određenu telesnu težinu ili figuru već da dostigne neki ultimativni ,,zdrav” način života.

9. Upadate u emotivni začarani krug 

Opsesija ishranom počinje da kontroliše vaše emocije – stvara neravnotežu i začarani krug gde možete doživeti različite promene raspoloženja koje variraju od osećaja srama i mržnje prema sebi do euforije, u zavisnosti od toga kako ste se taj dan hranili.

10. Javljaju se vidljivi znaci neuhranjenosti 

Fizički znakovi ortoreksije se razlikuju od osobe do osobe, ali vaše telo će nesumnjivo da pati i da upadne u stanje neravnoteže i neuhranjenosti. Vrlo verovatno ćete izgubiti na kilaži, osećaće te se umorno, češće će vam biti hladno, a telu će trebati mnogo više vremena da se oporavi u slučaju da vas uhvati neki virus ili bolest.

Sve u svemu, ortoreksija je poremećaj u ishrani koji ako se ne leči može da dovede do ozbiljnih fizičkih i psihičkih problema, kao i na to da utiče na vaš privatni, poslovni i društveni život. Stoga, ako ste se prepoznali u nekim od ovih simptoma, bilo bi pametno obratiti se za stručnu pomoć.