Zašto je meditacija tako dobra?

Meditacija za fizičko i psihičko zdravlje

Šta je meditacija?

Meditacija je tehnika koja podrazumeva učenje da budemo u potpunosti prisutni i svesni sadašnjeg trenutka umesto da razmišljamo o prošlosti ili budućnosti. Kao i sve drugo, meditacija je veština koja se uči. Ona nije cilj, ona je putovanje. Meditacija predstavlja svesnu nameru da fokusiramo našu pažnju na sadašnjost. Svesnu nameru – što znači da se razlikuje od odmaranja ili spavanja. Savremeni psihoterapijski pravci kao što je ACT (terapija prihvatanjem i posvećenošću) koriste tehnike meditacije u postizanju promene kod klijenata.

Nauka i meditacija

Istraživanja su pokazala da tokom meditacije postoji povećana aktivnost zona koje su direktno povezane sa smanjenom depresijom i anksioznošću i povećanom tolerancijom na bol. Kada se mozak odmara i nije opterećen spoljašnjim svetom, što se dešava tokom meditacije, dolazi do poboljšanja memorije, sposobnosti postavljanja ciljeva i povećane svesnosti o sebi.

Poređenje mozga budističkih monaha i osoba koje su tek počele da praktikuju meditaciju pokazalo je da je deo mozga povezan sa empatijom izraženiji kod budističkih monaha. Što znači, iako samostalna aktivnost, meditacija pomaže u poboljšanju naših odnosa sa drugima.

Meditacija dovodi do promene moždanih talasa. Osobe koje praktikuju meditaciju imaju veći nivo alfa talasa koji su pokazali da smanjuju negativno raspoloženje, tenziju i bes.

Meditacija fizički menja oblik i veličinu mozga. Jedna studija je pokazala da je nakon 8 nedelja meditacije siva materija bila gušća u oblastima povezanim sa učenjem, regulacijom emocija i pamćenjem, dok je došlo do smanjenja gustine sive mase amigdale koja je zadužena za anksioznost i stres.

Dobrobiti meditacije za naše zdravlje:

  • smanjuje stres i povećava našu sposobnost da podnesemo stresne situacije
  • čini da se osećamo odmornijim
  • ublažava bol
  • snižava krvni pritisak
  • poboljšava naš imunitet
  • poboljšava koncentraciju, pamćenje, naš akademski učinak i kreativnost

Kada i gde meditirati?

Da bismo meditirali nije potrebno da odemo u prirodu i budemo okruženi idealnim krajolikom kao što možemo videti na profesionalnom joga videu, uostalom taj krajolik bi nas smirio sam po sebi, samo kada bismo imali vremena da ga posetimo. Meditaciju možemo da izvodimo bez obzira gde se nalazimo, bilo za stolom na poslu ili u prevozu, potrebno je samo da se okrenemo ka unutra i da se smirimo.

Pola sata meditacije svaki dan je neophodno, osim ako ste zauzeti. Onda je potreban ceo sat. (Sv. Franjo Saleški, 1567-1622)