Depresija je stanje koje ne poznaje granice, ni geografske ni polne. Međutim, način na koji se manifestuje može se razlikovati u zavisnosti od mnogih faktora, uključujući kulturu, pol i sredinu. U ovom članku, fokusiraću se na neočekivane manifestacije depresivnosti kod muškaraca, posebno u kontekstu srpske populacije.

Statistika za Srbiju

Depresija je sveprisutna i u Srbiji, kao i u mnogim drugim zemljama. Prema podacima iz 2022. godine, procenjuje se da je oko 10% muškaraca u Srbiji u nekom trenutku svog života iskusilo simptome depresije. Međutim, samo mali procenat njih je tražio profesionalnu pomoć. Dok je činjenica da, zbog razika u mentalnoj konstituciji, žene češće pate od depresije – sa prevalencijom od oko 16% – muškarci su manje skloni da traže pomoć ili da priznaju da imaju problem. Ovo može dovesti do potcenjivanja stvarne prevalencije ovog stanja među muškarcima. Kultura koja promoviše muškarce kao „jače“ i manje emocionalno ranjive često ih sprečava da otvoreno govore o svojim problemima i osećanjima.

Razdražljivost kao Maska Depresije

Često se dešava da se muškarci javljaju sami ili na nagovor porodice zbog novonastalih simptoma kao što su razdražljivost, nekontrolisani izlivi besa ili potreba da svako veče završe čašom alkohola. Na prvi pogled, može se činiti da je u pitanju problem sa kontrolom besa ili zloupotrebom alkohola. Međutim, nakon dublje analize, često se ispostavi da je u osnovi ovih simptoma depresivna epizoda koja traje već neko vreme, a pre koje se osoba ponašala adekvatno. Ovi simptomi mogu biti obrambeni mehanizmi ili načini suočavanja sa dubokim emocionalnim bolom.

Neočekivani Simptomi Depresivnosti

Dok većina ljudi depresiju povezuje sa tugom, gubitkom energije i volje, postoji niz simptoma koji ne odgovaraju ovoj uobičajenoj slici. Posebno je važno istaći agitiranu formu depresije koja se može manifestovati kroz:

  • Samodestruktivno ponašanje koje ranije nije bilo prisutno– nepromišljena ponašanja, agresivna vožnja, alkohol, kocka, droge i sl.
  • Gubitak umerenosti u jelu, piću i drugo
  • Razdražljivost odnosno za osobu nekarakteristično kratak fitilj
  • Izlive gneva kakve osoba ranije je retko imala
  • Osećaj praznine
  • Osećaj napetosti
  • Osamljivanje od porodice i prijatelja
  • Zapostavljanje poslovnih i porodičnih obaveza koje deluje prkosno
  • Insomnija

Ovi simptomi mogu biti posebno teški za prepoznavanje jer se često ne povezuju direktno sa depresijom, ali su ključni za razumevanje kompleksnosti ovog stanja.

Razbijanje Stereotipa

Pre nego što se podlegne stereotipima i nekoga optuži za bezobrazluk, nemar ili nekontrolisano ponašanje, važno je imati na umu da se možda radi o formi depresije koja je karakterističnija za muškarace. Umesto osude, trebalo bi motivisati muškarca da porazgovara sa stručnjakom kako bi se ustanovilo o čemu je tačno reč i krenulo putem rešenja. Razumeti da depresija može i na ove načine izmeniti nečije ponašanje može pomoći u pružanju empatije i podrške.

Vera u Promenu

Vera u muškarca, da ono kako se ponaša nije njegova suština i da može da reši problem u saradnji sa stručnjakom, je ključna. Podrška okoline, razumevanje i motivacija su presudni faktori u procesu lečenja i oporavka. Poverenje u proces i strpljenje pomoćiće muškarcu da se i sam oslobodi stigme i započne put ka boljitku.

psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemDepresija kod muškaraca može se manifestovati na različite načine. Ukoliko se pronalazite ili pronalazite svog bližnjeg u ovom tekstu potražite razgovor sa psihijatrom ili psihologom i rešite problem. Moguće je.