Kako izabrati buduće zanimanje?

Moderni rečnik sve manje prepoznaje takozvana „konkretna“ zanimanja. Broj novonastalih zanimanja se povećava, čemu verovatno, osim napretka tehnologije, doprinose i nova poslovna uređenja.

Promene u Svetu Zanimanja i Izazovi Formalnog Obrazovanja

Moderni rečnik sve manje prepoznaje takozvana „konkretna“ zanimanja. Broj novonastalih zanimanja se povećava, čemu verovatno, osim napretka tehnologije, doprinose i nova poslovna uređenja. U eri globalizacije, danas multipolarizacije i korporativnog poslovanja, mnogi termini su preuzeti iz engleskog jezika i često nije sasvim jasno šta nečija poslovna titula označava. Moguće je i bez formalnog obrazovanja ostvariti finansijsku dobit i steći određenu „popularnost“, pa se postavlja pitanje kako približiti školu tinejdžerima.

Važnost Radoznalosti u Obrazovanju

Mišljenja sam da je neophodno akcenat staviti na razvijanje radoznalosti i želje za saznanjem u različitim domenima i upravo na taj način predstaviti i ulogu škole. U poređenju sa podsticanjem znatiželje, kreativnosti i samospoznaje, svaki konkretan cilj, bilo da se radi o određenoj oceni ili broju pregleda na društvenim mrežama, po mom mišljenju, manje je bitan.

Zablude o Zanimanjima: Uloga Medija

Ono što najviše brine mlade prilikom odabira zanimanja jeste kako izgleda odabrani posao. Većinu predstava o svom budućem zanimanju i svakodnevnoj radnoj dinamici mladi imaju na osnovu serija i filmova. Poslovi advokata, detektiva, lekara i psihologa su prilično popularni. Problem nastaje kada mladi shvate kako zapravo izgleda jedan radni dan i koje su konkretne mogućnosti zaposlenja.

Fakultetsko Obrazovanje: Između Očekivanja i Realnosti

Još jedan od faktora iznenađenja jeste gradivo koje se uči na fakultetu. Većina mladih želi da bude fakultetski obrazovana, a da pri tome ne shvata da pravi intelektualac gaji radoznalost, dubinu i širinu znanja. Smatram da je ovome u mnogome doprinelo smanjenje obima gradiva i tendencija da se uči iz svezaka i prezentacija, a da se knjiga otvara samo povremeno.

Pritisak Odluke i Uloga Roditelja

Ono što stvara dodatni pritisak jeste ideja da će se odabranim poslom baviti do kraja života i da ne smeju da naprave grešku. Pritisak dolazi i odatle što adolescenti ne žele da razočaraju roditelje. Čini mi se da, rastrzani između roditeljskih želja i strahova, mladi zaboravljaju da treba da steknu uvid u sopstveni sistem vrednosti.

Pitanja za Samoprocenu

Stoga bih volela da ponudim neka pitanja koja bi im u ovom procesu mogla biti od pomoći:

  • Zbog čega biram ovu profesiju?
  • Da li me ta oblast zaista interesuje?
  • Da li ovaj posao za mene ima smisla?
  • Koje osobine smatram da treba da poseduje osoba koja se ovim zanimanjem bavi?

psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemSaveti za Buduće Studente

Korisno je napomenuti da većina fakulteta Beogradskog univerziteta ima dan otvorenih vrata i da je pristup većini predavanja slobodan. Osim toga, svaki fakultet na svom sajtu ima spisak predmeta i obavezne literature, što olakšava uvid u to kako će izgledati buduće studije.

Za psihološko testiranje kako bi se utvrdile sklonosti adolescenta za budući rad možete nas kontaktirati.