Kako uzimanje lekova za smirenje na svoju ruku šteti našem životu

Lekovi za smirenje se koriste za lečenje anksioznosti, stresa i nesanice. Međutim, samoinicijativno uzimanje ovih lekova ima brojne negativne posedice.
Lekovi za smirenje se koriste za lečenje anksioznosti, stresa i nesanice. Međutim, samoinicijativno uzimanje ovih lekova ima brojne negativne posedice.

Lekovi za smirenje, poznati i kao anksiolitici, koriste se za tretiranje anksioznosti, stresa i nesanice. Kada se koriste pod nadzorom lekara, prateći tačna uputstva, oni mogi biti veoma korisni. Međutim, samoinicijativno uzimanje ovih lekova može imati ozbiljne posledice po vaš život. 

Zavisnost

Lekovi za smirenje, posebno benzodiazepini, brzo izazivaju zavisnost. Redovno uzimanje ovih lekova dovodi do sve višeg praga tolerancije, što dalje dovodi do potrebe za sve većim dozama, a na kraju i fizičke i psihičke zavisnosti. Što je prag tolerancije viši i sve veće doze bivaju potrebne, tako raste i rizik od predoziranja.

Apstinencijalni sindrom

Apstinencijalni sindrom je skup simptoma koji se pojave kod zavisnika koji prestanu da koriste supstancu od koje su zavisni, pa i lekove. Naročito je opasan kada se sa konzumacijom prestaje naglo, kada može biti i rizičan po život.

Problemi sa pamćenjem

Lekovi za smirenje mogu izazvati kratkotrajne i dugotrajne probleme sa pamćenjem. Ovi problemi mogu uticati na našu sposobnost da obavljamo svakodnevne zadatke, što kao posledicu dovodi do problema na poslu ili u školi. Uz to, mogu dovesti i do dugoročnih oštećenja mozga koja povećavaju rizik od demencije.

Problemi u međuljudskim odnosima

Zloupotreba lekova za smirenje može negativno uticati na vaše međuljudske odnose. Promene u ponašanju, kao što su smanjena empatija i povećana agresivnost, mogu dovesti do problema u vašim prijateljskim, porodičnim i romantičnim vezama.

Problemi sa zaposlenjem

Uzimanje lekova za smirenje na svoju ruku može dovesti i do smanjene produktivnosti, problema sa koncentracijom i poteškoća u donošenju odluka. Ovo negativno utiče na našu produktivnost, što povećava rizik od gubitka posla.

Finansijski problemi

Trošenje novca na lekove u sve većim količinama, gubitak posla i smanjenje radne sposobnosti mogu dovesti do dugova i finansijskih poteškoća.

Pravni problemi

Uzimanje lekova za smirenje bez recepta ili deljenje svojih lekova s drugima može dovesti do pravnih problema. Posedovanje i distribucija kontrolisanih supstanci rezultira novčanim kaznama, gubitkom vozačke dozvole ili čak zatvorskom kaznom.psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemLekovi za smirenje mogu biti korisni u lečenju anksioznosti, ali samo kada se koriste pod nadzorom lekara. Uzimanje ovih lekova na svoju ruku dovodi do brojnih ozbiljnih problema koji mogu oštetiti vaš život. Ako mislite da vam je potrebna pomoć sa anksioznošću ili stresom, zakažite pregled sa stručnjakom kako biste zajedno pronašli najbolji tretman za svoje potrebe.