Nezdrava ponašanja koja ne bi trebalo da tolerišete

nezdravo ponašanje, nezdrava ponašanja, svađanje, toksični odnosi, manipulacija, pokazivanje moći
Odbijanje da vas neko sasluša ili da diskutuje o nečemu što deluje kao da je problematično je verovatno jedno od najnezdravijih ponašanja koje je u isto vreme frustrirajuće i omalovažavajuće.

Ljudi imaju tendenciju da predstavljaju određena nezdrava ponašanja svojih najbližih kao da su ona sasvim normalna stvar ili deo njihovog karaktera. Koliko puta ste samo čuli ,,Pa ona je prosto takva” ili ,,To je tako tipično za njega”? Ponašamo se na ovaj način zato što u datom trenutku biramo da nastavimo sa tom vezom, bilo da je u pitanju prijatelj, roditelj, ili romantični partner, iako stvari i ne idu baš sjajno. Nekada prosto ne želimo da priznamo sebi da su u pitanju nezdrava ponašanja koja nikada ne bi trebalo da tolerišemo. Osobe koje su bile emocionalno zapostavljane u detinjstvu ili su rasle u porodicama u kojima su bila podsticana razna nezdrava ponašanja su mnogo više sklone opravdavanju istih nego osobe koje su rasle u zdravim sredinama. Ako su vas u detinjstvu marginalizovali, ismevali, ignorisali ili napadali onda su određena ponašanja za vas sasvim normalna i mnogo češće ćete naći izgovore za loše postupke drugih ljudi.

Dakle, koja su to ponašanja koja nikada ne bi trebalo da tolerišete?  

1. Manipulacija i pokazivanje moći. 

Kada se ispolje bilo kakva vrsta manipulacije ili pokazivanja moći, znači da postoji nezdrava ravnoteža u vezi. Neke od njih su mnogo vidljivije i očiglednije nego druge ali je pitanje, ako ste ih prepoznali, da li ih nazivate pravim imenom ili pokušavate da ih opravdate, racionalizujete ili poreknete. Svako od nas treba da preuzme odgovornost za ono što toleriše, jer bilo kakva manipulacija ili pokazivanje moći ne bi trebalo da budu deo ičijeg emotivnog života.

2. Omalovažavanje vaših misli i osećanja.

Situacije u kojima vam se neko smeje ili govori da ono što mislite i osećate nije bitno ili je za podsmeh spadaju takođe u nezdrava ponašanja. Neretko osoba koja se ponaša na ovakav način izgovara rečenice poput ,,Previše si osetljiv/osetljiva” ili ,,Previše si emotivan/emotivna” i na taj način ističe kako su vaše misli i osećanja pogrešni i nebitni.

3. Omalovažavanje vaše ličnosti. 

Jedno je kada se neko žali da niste ispunili neko obećanje ili da se niste pojavili na vreme ili da niste uradili nešto što se od vas očekivalo, a potpuno drugo kada neko vređa vaš karakter i ličnost. Ovakve kritike obično počinju rečima ,,Ti nikada” ili ,,Ti uvek” i završavaju svim osobinama za koje druga osoba smatra da vam ,,fale” ili da su ,,pogrešne”. Ako je ovo normalnost u nekom od vaših odnosa i zbog toga se osećate degradirano većinu vremena, nemojte da pokušate da racionalujete ovakvu vrstu ponašanja tako što ćete izgovoriti nešto tipa ,,On je to rekao jer je bio ljut na mene” ili ,,Ona zaista to nije mislila, zanela se u trenutku”. Tako što opravdavate bilo kakvu vrstu omalovažavanja, normalizujete je i time ujedno i podstičete.

4. Omalovažavanje vaših postupaka ili reči.

Ismevanje, smejanje, ili kolutanje očima na sve što kažete ili uradite je još jedno od mnogih nezdravih ponašanja koje se javlja u vezama u kojima ne postoji međusobno poštovanje i uvažavanje.

5. Pravljenje ludim/ludom.

Ovo je takođe, na neki način, igra moći, jer ko god da se služi ovakvim nezdravim ponašanjem vidi osobu prekoputa kao slabiju ili laku za manipulisanje. Onaj ko pokušava da vas napravi ludim ili ludom namerno izvrće stvarnost, menja ono što se zaista dogodilo do granice apsurda, i onda svaljuje krivicu na vas, kao da ste vi nešto izmislili ili pogrešno razumeli. Osoba koja se služi ovakvim nezdravim ponašanjem zna da verovatno nemate visok nivo samopouzdanja i vidi vas kao nesigurnog i slabog pojedinca koji će sigurno podleći ovakvoj vrsti manipulacije.

6. Projektovanje osećanja na vas. 

Projektovanje osećanja kao što su ljutnja i bes na veoma suptilan način menja dinamiku bilo koje rasprave ili svađe. Iako vam je jasno da je osoba prekoputa vas zapravo ljuta i besna, ona projektuje svoja osećanja optužujući vas za ono što ona oseća. Ono što sledi je promena teme, tj. umesto da se fokusirate na rešavanje prvobitnog konflikta, vi pokušavate da se odbranite i da dokažete kako niste ljuti.

7. Iskorišćavanje vaših nesigurnosti. 

Osoba koja se ponaša na ovako nezdrav način se služi onome što zna o vama, pogotovu o vašim nesigurnostima, da bi pobedila u raspravi. Ako na primer zna da ste osetljivi na svoju kilažu ili da se na određenje reči ili argumente povlačite, ona će ih iskoristiti, samo da bi mogla da vas drži pod kontrolom.

8. Odbijanje da budete saslušani. 

Odbijanje da vas neko sasluša ili da diskutuje o nečemu što deluje kao da je problematično je verovatno jedno od najnezdravijih ponašanja koje je u isto vreme frustrirajuće i omalovažavajuće. Najgore što možete da uradite je da preuzmete odgovornost za to što neko drugi ne želi da komunicira i da krivite sebe jer ste ,,odabrali pogrešan trenutak”. Ovo je veoma toksično i manipulativno ponašanje koje niko ne bi trebalo da toleriše. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko ste se prepoznali u nekoj od ovih situacija i smatrate da ste se možda našli u nezdravoj vezi iz koje ne znate kako da se izvučete ili da na zdrav način iskomunicirate nešto što vam smeta, obratite se stručnjaku za mentalno zdravlje koji vam može pomoći da steknete samopouzdanje i da savladate određene tehnike komunikacije koje vam mogu pomoći u gorepomenutim situacijama.