Pasivno-agresivno ponašanje

pasivno-agresivno, pasivno-agresivno ponašanje, posao, porodica, ponašanje na radnom mestu, neprofesionalno ponašanje, narcisi
Osobe koje se služe pasivno-agresivnim ponašanjem izbegavaju odgovornost, svoju dužnost i obaveze.

Šta je pasivno-agresivno ponašanje i za koga je tipično?

Opšta definicija narcisoidnog poremećaja ličnosti podrazumeva da obolele osobe imaju grandioznu sliku o sebi i veliku potrebu za divljenjem i pažnjom. Veruju da su superiorniji i bolji od drugih i stoga za njih imaju veoma malo saosećanja. Međutim, iza ove lažne slike samopouzdanja kriju se osobe čije je samopoštovanje veoma poljuljano i koje su osetljive i na najmanju kritiku. Pasivno-agresivno ponašanje je veoma tipično za narcise, ali nije ograničeno samo na njih. 

Pasivno-agresivno ponašanje može da se definiše kao ljutnja, odbojnost ili sakriveni osećaj nemoći. Narcisi i ostale osobe koje se ophode na ovakav način imaju za cilj da ,,kazne” sve one koji se ne povinuju njihovom mišljenju ili za koje prosto smatraju da su ,,zaslužili” ovakav tretman. Pasivno-agresivno obraćanje odaje osećaj superiornosti, oholosti i kao da im samo njihovo postojanje daje pravo na to. 

Koji su to pasivno-agresivni načini ophođenja? 

Verbalna pasivna-agresija 

Primeri: tračarenje, negativno razmišljanje, stalno kritikovanje ideja, uslova i očekivanja, ponašanje prema odrasloj osobi kao prema detetu, ismevanje ili neuvažavanje doživljaja i osećanja drugih ljudi. 

Pasivno-agresivno ponašanje služi da bi se osoba koja se njime koristi osetila dominantnom i superiornom. U ovom slučaju to radi tako što čini da se drugi osećaju potpuno neadekvatno i nesigurno ne bi li sakrila sopstvenu nelagodnost i osećaj da je nedorasla situaciji. Na ovaj način svesno ili nesvesno prenosi sopstveni unutrašnji nemir na druge. 

Pasivno-agresivni humor 

Primeri: sarkazam, uvrede praćene rečima ,,šalim se”, stalno začikavanje, maliciozni komentari na račun nečijeg izgleda, pola, obrazovanja, nacionalne pripadnosti, društvenih veza, odluka i slično. 

Na ovaj način onaj ko se služi pasivno-agresivnim ponašanje izražava skriveni bes, negodovanje ili odbojnost prema osobi ispred sebe. Koristi humor kao oružje kojim želi da marginalizuje tuđe dostojanstvo i kredibilitet. 

Relaciona odbojnost

Primeri: tretman čutanjem, društveno izolovanje, zanemarivanje, emocionalno zlostavljanje, namerno povređivanje nečega ili nekoga ko je veoma važan targetiranoj osobi. 

Osoba koja se služi ovom vrstom pasivno-agresivnog ponašanja ispoljava bes i ozlojađenost. Namerno stvara negativno i odbojno okruženje koje bi kao takvo moglo da naudi targetiranoj osobi. Pokušava da je učini ranjivom i nesigurnom kako ne bi uspela u nečemu što radi. 

Nabijanje osećaja krivice 

Primeri: krivljenje drugih ljudi za sopstvenu neodgovornost, nemar ili neuspeh; krivljenje drugih za sopstvenu nemogućnost poštovanja društvenih normi i pravila, neprofesionalno ponašanje, i slično. 

Osobe koje se služe ovakvim vidom pasivno-agresivnog ponašanja pokušavaju da izbegnu odgovornost tako što menjaju istinu. Oni manipulišu činjenicama i podacima sa ciljem da ubede osobu prekoputa da su u pravu i da preuzmu kontrolu nad situacijom. Neretko prave sagovornika ludim ili svojim govorom potpuno skreću sa teme, ne bi li na neki način izbegli sve ono što im stvara nelagodnost. 

Odugovlačenje

Primeri: prokrastinacija, zaboravljanje, odlaganje, zadržavanje informacija za sebe, smišljanje izgovora, nepoštovanje dogovora. 

Na ovaj način narcisi ili ostale osobe koje se služe pasivno-agresivnim ponašanjem izbegavaju odgovornost, svoju dužnost i obaveze. Ne samo to, oni otežavaju život i posao osobama koje zavise od njih. Namerno ih sabotiraju jer su najčešće ljubomorni na njihov uspeh, te pokušavaju da ih sputaju kroz ovaj vid pasivno-agresivnog ponašanja. 

Pružanje otpora 

Primeri: tvrdoglavost, nefleksibilnost u ponašanju i mišljenju, namerno nezavršavanje ili odlaganje određenog zadatka. 

Onaj koji trpi pasivno-agresivno ponašanje biva ,,pobeđen” zbog negativnih emocija i isfrustriranosti izazvanih od strane narcisa ili osobe koja se služi pasivno-agresivnim ponašanjem. 

Namerno sabotiranje

Primeri: namerno nepoštovanje zadataka, projekata, aktivnosti, rokova ili dogovora, nanošenje štete materijalu kao i odnosima između kolega ili članova porodice, zadržavanje bitnih informacija za sebe, otežavanje komunikacije. 

Osoba koja se ovako ponaša izražava bes, odbojnost i negodovanje prema određenoj individui, grupi ili organizaciji. Na ovaj način rešava nakupljene negativne emocije iz prošlosti koje se tiču nekog zadatka ili situacije. Ispoljava ljubomoru na ličnom, društvenom i profesionalnom planu. Ovo je njen način osvete ili kazne. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemDa li je moguće da se osoba koja se služi stalno pasivnom-agresijom promeni na bolje? Jeste. Ali jedino ako je spremna na duboku analizu svojih postupaka i osećanja. Ako ste primetili kod sebe neko od prethodno spomenutih ponašanja, savetujemo vam da se obratite stručnom licu za pomoć kako biste otkrili šta je to što dovodi do njih. Kada budete našli njihov uzrok i zdravo rešenje za probleme koje imate ili koji su vam se nakupili, ne samo da ćete bolje funkcionisati u društvu, porodici i na radnom mestu, već ćete i sami voditi kvalitetniji život.