Anksioznost i ljubav: saveti za podršku partneru

anksioznost, anksiozni poremećaj, generalizovani anksiozni poremećaj, panica, panični napad, fobija, fobije, partnerstvo, veza, brak, emotivni odnosi, ljubav, zajednica,
Anksiozni poremećaji mogu biti nezgodni jer vaš partner može istovremeno izgledati sasvim normalno dok vam izgovara da oseća anksioznost, ili ima napad panike

Voleti osobu koja pati od anksioznog poremećaja ponekad iziskuje mnogo više- više strpljenja, više  pažnje, više razumevanja, posvećenosti, truda, i rada. Možda ste smanjili društvene aktivnosti. Možda ste preuzeli više kućnih obaveza. Finansije su možda pretrpele ako je anksioznost toliko jaka da partner ne može da radi. Možda se osećate besno zbog promena u vašoj vezi.

Istraživanja pokazuju da osobe sa generalizovanim anksioznim poremećajem ređe osećaju da su u zdravoj i podržavajućoj vezi. Iako se ova studija odnosila na generalizovani anksiozni poremećaj, rezultati studije mogu se primeniti i na druge anksiozne poremećaje.

Ukoliko volite osobu sa anksioznim poremećajem, pred vama je poseban niz izazova. Ali, postoje stvari koje vam mogu pomoći da se snađete u ovim izazovima.

Informišite se

Anksiozni poremećaji mogu biti nezgodni jer vaš partner može istovremeno izgledati sasvim normalno dok vam izgovara da oseća anksioznost, ili ima napad panike. Ovo može dovesti do toga da svedete na minimum ono kroz šta vaš partner prolazi. Izjave poput „Ma, dobro si“ ili „Samo se opusti“ neće biti posebno od koristi, i ovo nisu poželjne izjave. Čitanje knjiga na temu anksioznosti, ili informisanje putem interneta mogu vam pomoći da shvatite kroz šta vaš partner zaista prolazi. Takođe, pored pravog lica anksioznosti, spoznaćete i da su anksiozni poremećaji, na sreću, izlečivi.

Ne pokušavajte da „popravite“ osobu

Vi ste suprug/supruga, dečko/devojka ove osobe, a ne njen terapeut. Nepravedno je pritiskati nekoga da ispuni vasa očekivanja kako bi stvari trebalo da izgledaju. Zbog toga se osoba može osećati kao da vas je izneverila. Ovako nešto vašu ljubav čini uslovljavajućom. Umesto toga, samo im stavite do znanja da želite da se osećaju bolje zato što ih volite – a ne zato što moraju biti dobro da biste ih voleli.

Ne pokušavajte da objasnite zašto ne bi trebalo da se plaše nečega

Vaš partner verovatno zna da strah koji oseća nije racionalan i/ili da se loša stvar verovatno neće dogoditi. Razmislite o tome da pitate zašto ih nešto toliko uznemirava. Postavljanje straha u središte pažnje i njegovo razvijanje do najgoreg mogućeg scenarija vremenom može dovesti do neutralisanja.

Podstaknite lečenje

Ako vaš partner još uvek nije započeo lečenje, podstaknite ga na ovaj korak. Uz nežnost, i razumevanje, ovo je pravi način da podržite svog partnera. Podrazumeva se da se partner mora složiti sa tim. Saznanje da nisu sami, i da imaju vašu podršku u lečenju, može biti dodatna motivacija i podstrek.

Razmislite o terapiji za parove

Nemojte se ustručavati da zatražite pomoć i za svoju vezu, Ovo može biti dobar dodatak pojedinačnoj terapiji vašeg partnera. Terapija za parove promoviše bolje veštine komunikacije, što može omogućiti da se osoba oseća bolje u situacijama koje inače izazivaju anksioznost. Pored toga, manje stresa kod kuće stvara bolje okruženje za rad na sebi i lečenje anksioznog poremećaja.

Fokusirajte se na napredak, koliko god da je mali

Kada osoba pokušava da uvede novine u svoje ponašanje, mnogo bolje će reagovati na podršku i ohrabrenje nego na kritiku. Pokušajte da se usredsredite na dostignuća osobe, bez obzira koliko vam se činila mala. Voljno izlaganje situaciji koja inače izaziva anksioznost ili paniku je velika stvar za nekoga sa anksioznim poremećajem.

Neka se partner oseća sigurno

Često je jedan od najvećih strahova anksiozne osobe da ne može biti voljena samo zato što je anksiozna. Što češće i na što prirodniji način možete reći: „Zajedno smo u ovome i ne idem nikuda.“

Obratite pažnju na svoje ponašanje

Ponekad čak i dobronamerno ponašanje ume da bude štetno. Na primer, ako se uvek javite na telefon jer znate da vašoj voljenoj osobi teško pada ukoliko se ne javite, omogućavate da se strah i anksioznost nastave. Najverovatnije ste i ranije bili svedoci anksioznosti voljene osobe i ne želite da gledate kako nepotrebno pati. Ali, da bi došlo do poboljšanja, osoba koja ima anksiozni poremećaj mora se suočiti sa anksioznošću kako bi je prebrodila. Iako ova strategija na momente može delovati okrutno, na duge staze veoma je korisna.

Budite iskreni

Predstoji vam medicinski pregled? Ne pokušavajte da sakrijete; razgovarajte. Nemojte tretirati partnera kao krhko dete – čak i ako jednostavno ne želite da brine – jer ovo stvara čudnu dinamiku u vezi. Anksiozne osobe prilično su pronicljive i osetiće da nešto nije u redu.

Budite ljuti na situaciju, ne na svog partnera

Ponekad je teško napraviti razliku, ali je od velike važnosti. Napadi usmereni na karakter ili ličnost osobe mogu dodatno oštetiti već klimavo samopouzdanje. Možda ste ljuti što ponovo prisustvujete planiranoj svečanosti sami, jer se vaš partner plaši velike gužve. Prirodno je da se osećate besno ili čak ogorčeno. Šta možete da uradite? Mogli biste da kažete: „Zaista želim da idem na svečanost, i nedostaje mi druženje sa tobom“, ili čak, „Osećam se besno i tužno kada idem na društvene događaje bez tebe“. Važno je imati na umu da svoja osećanja izrazite kao izjave („Osećam …“ ili „Voleo/la bih …“), umesto da svoja osećanja pripisujete ponašanju druge osobe („Zbog tebe …“). Priznajte činjenicu da je situacija stresna, ali da niste krivi ni vi, ni vaš partner. Na primer, možete reći „Voleo/la bih da su stvari trenutno drugačije“. ili „Zajedno ćemo se pozabaviti ovim problemom“. Ne zaboravite da ste u istom timu.

Živite svoj život

Dakle, vaš partner ponovo prolazi kroz jednu od paničnih faza. Teško je gledati osobu koju volite u takvom bolu, a verovatno još gore prolaziti kroz to. Ali, čeka vas rođendanska zabava najboljeg prijatelja- ne možete i ne želite da je propustite. Idite. Čak i ako to radite sami i morate da kažete drugima da se vaš partner ne oseća dobro. Ovo može izgledati kao izdaja, ali je zdrava stvar. Predstavljaće olakšanje, kako za vašeg partnera- jer neće osećati krivicu što vas „ometa“, ili vas uvlači u svoje muke, tako i za vas- jer ne ostavlja prostora nezadovoljstvu i zameranju.  Samo se javite, i stavite voljenoj osobi do znanja da mislite na nju, i da se radujete povratku kući. Ne odričite se svojih interesa, ni svojih prijatelja. Praktikujte brigu o sebi. Ovo nije sebično- neophodno je.

Pomirite se sa činjenicom da sreća kod različitih ljudi izgleda drugačije

Za neke je to ples i izlazak u klub. Za druge, stopala u pesku i koktel u ruci. Za osobu koja pati od anksioznosti sreća može biti dan koji prođe bez napada panike. Dovoljno snage za oblačenje i šetnju oko zgrade. Mir je užasno potcenjena emocija, ali jednako važna kao i radost.

Postavljajte pitanja

Vaš partner možda ima predstavu o tome šta bi moglo da mu/joj ublaži anksioznost. Ali, možda ne ume da iskaže svoje potrebe. Budite otvoreni, pitajte. A čak i ako ne znaju odgovor, ponekad je dovoljno samo da čuju pitanje. Tako znaju da je neko tu, da sasluša.

Praktikujte saosećanje

Ne zaboravite da, na kraju dana, i vi, i vaš partner, trenutno postupate najbolje što umete.

P.S. Razumemo da nekad nije lako pomoći ni sebi ni drugima. Naši stručnjaci, koji su do sada uspešno rešavali probleme poput ovog, će Vas povesti put rešenja. Prijavite se putem formulara za zakazivanje, obavite razgovor i rešite problem.

Formular za zakazivanje psihoterapije

Ne provodite dane u nepotrebnoj patnji. Stvoreni ste za veće stvari!