Bipolarni poremećaj i voljena osoba: Kako je podržati?

bipolarni poremećaj, poremećaj, mentalni poremećaj, depresija, manija, depresivna epizoda, manična epizoda, kako pomoći voljenoj osobi
Ne pokušavajte da ohrabrite voljenu osobu da ne pridaje toliku važnost svojim brigama i da sagleda život ,,sa vedrije strane”.

Bipolarni poremećaj je teško mentalno oboljenje koje karakterišu ozbiljne promene raspoloženja. Osobe koje pate od ovog poremećaja doživljavaju epizode ekstremno pozitivnog raspoloženja (manije) i ekstremno negativnog raspoloženja (depresije). Period depresije može da bude toliko jak da osoba nije sposobna da obavi najuobičajenije dnevne aktivnosti poput pranja zuba ili umivanja. Osobe koje boluju od bipolarnog poremećaja se često plaše da se nikada neće vratiti da budu onakvi kakvi su bili pre depresivnog stanja. Zabrinuti su i kako će ih njihova okolina posmatrati i prihvatiti, a pogotovu osobe koje su im bliske.

Imajući na umu da je svaki oboleli drugačiji i da ga mogu umiriti i ohrabriti različiti pristupi, izdvojili smo za vas nekoliko saveta kako pomoći dragoj osobi koja ima bipolarni poremećaj.

1. Saslušajte voljenu osobu sa pažnjom. 

Saslušajte voljenu osobu sa punom pažnjom. Iako ne možete da se stavite na njeno mesto, probajte da pokažete saosećajnost i empatiju. Ne morate čak ništa ni da joj odgovorite na to što vam saopštava, već samo budite tu. Osećanja ne mogu biti ni tačna ni netačna. Stoga, jedino što možete da prihvatite je da su ona realnost vaše voljene osobe bez nametanja svojih stavova, misli ili želja.

2. Ne mešajte emocije i depresivne/manične epizode. 

Mnoge osobe koje pate od bipolarnog poremećaja se boje da iskažu emocije jer drugi ljudi odmah misle da se radi o prelasku u depresivnu ili maničnu epizodu. Imajte na umu da bipolarne osobe mogu da iskuse isti spektar emocija kao i one koje nisu obololele i da ih iskažu u odgovarajućem životnom trenutku. One ne moraju svaki put da budu znak da će se dogoditi promena epizode. Oboleli od bipolarnog poremećaja mogu da imaju loš dan na poslu, da se iznerviraju, razneže, ciknu od sreće i slično. Probajte da identifikujete koji su sve to signali vaše voljene osobe koji zaista ukazuju na promenu epizode, a koji su ispoljavanje emocija u datom trenutku.

3. Ne pokušavajte da je ohrabrite da gleda na život ,,sa vedrije strane”. 

Ne pokušavajte da ohrabrite voljenu osobu da ne pridaje toliku važnost svojim brigama i da sagleda život ,,sa vedrije strane”. Imajte na umu da osobe koje pate od bipolarnog poremećaja nisu ,,negativne” već bolesne i da ne mogu da kontrolišu svoje emocije. Takođe nije dobra ideja savetovati im da pogledaju oko sebe i da vide kako nemaju zbog čega da budu depresivni. Moguće je da će se osetiti dodatno krivim i posramljenim kada istaknete da to koliko se osećaju loše možda ne nailazi na objektivan razlog u svetu oko njih.

4. Pomozite voljenoj osobi da se upozna sa tim šta je bipolarni poremećaj. 

Pomozite voljenoj osobi tako što ćete zajedno istraživati i interesovati se o tome šta je bipolarni poremećaj i koje su njegove karakteristike. Samo na ovaj način ćete oboje znati šta da očekujete. Probajte da se povežete sa drugim osobama koje pate od istog poremećaja kako biste se družili ili postavili neka pitanja koja vas zanimaju. U svakom slučaju je lepo imati zajednicu koja iz sopstvenog iskustva zna kako vam je.

5. Umesto da dajete savete, pravite društvo. 

Umesto da dajete savete koji možda neće prodredi do voljene osobe, probajte da je saslušate ako ima nešto da vam kaže. Pravite joj društvo i ohrabrujte je da se bavi sportom, da meditira ili da opet započne hobi koji je ispunjava. Iako ne razumete mnoge emocije i stavove osoba sa bipolarnim poremećajem, probajte jednostavno da ih prihvatite kao takve bez mnogo pitanja.

6. Zapišite simptome koji su karakteristični za bipolarni poremećaj voljene osobe. 

Iako su neki od simptoma karakteristični za bipolarni poremećaj uopšte, postoje i oni koji su prilično individualni. Probajte da izdvojite koji su to znaci specifični za voljenu osobu koji ukazuju na prelazak iz manične u depresivnu fazu i obrnuto. Zapišite ih i pratite. Ovako ćete na najbolji mogući način moći da se pripremite za to kako se bolest ponaša i da razlikujete smenu faza od izražavanja emocija u datom trenutku.

7. Brinite se o sebi.

Nezavisno od toga koliko ste bliski sa osobom koja ima bipolarni poremećaj, bitno je i da vi sami imate podršku. Brinuti se o nekome ko je oboleo od bilo kakvog mentalnog poremećaja može da bude prilično iscrpljujuće. Stoga, hranite se zdravo, vežbajte, i bavite se aktivnostima koje vam pričinjavaju zadovoljstvo. Takođe, nemojte da se stidite da se obratite stručnom licu za pomoć. Nemojte da se osećate krivim ako imate utisak kao da ,,ne možete više”. Teško je brinuti se i o samom sebi, a kamoli o još jednoj osobi koja pritom nije zdrava. Olakšajte dušu tako što ćete dopustiti da vas sasluša i da vam da savet i stručnjak za mentalno zdravlje.