5 ranih znakova da vam je dečko/devojka narcis

Narcisi su fascinirani samo jednom osobom - njima samima.

1. Obasipa vas ljubavlju/Pretvara se da voli isto što i vi. 

To je to. Po načinu na koji se vaš partner (narcis) ponaša, od starta deluje kao da ste srodne duše. Imate toliko toga zajedničkog. Fizička i seksualna hemija su podjednako dobre. Dobijate mnogo pažnje od partnera, postoji dosta poklapanja na svakom mogućem nivou. Deluje kao da delite iste snove, interesovanja, volite i mrzite iste stvari.

Budite pažljivi. Narcisi su majstori kada je u pitanju udvaranje. Lako se prilagođavaju svakom tipu ličnosti, a posebno onima koji su ranjivi i kojima je vidno potrebna emocionalna podrška. Znaju da svako voli da se oseti posebnim i još bolje znaju kako to da izvedu. Lepe se za one osobe za koje znaju da lako opraštaju, koje su nesigurne, i koje će u jednom trenutku uraditi sve samo da ih narcis ne napusti. Sačekaće da se potpuno opustite i zaljubite, a onda će vama manipulisati upravo svojim emocionalnim rolerkosterom.

2. Pričaju stalno i isključivo o sebi. 

Narcisi su fascinirani samo jednom osobom – njima samima. Počećete da primećujete kako se svaki razgovor završi pričom o njima, pogotovu ako pokušavate da im ispričate nešto što se tiče vas. Vrlo brzo nađu način da se vrate na temu koja za glavnog aktera ima isključivo njih.

Pričaju o svojim postignućima, obično na veoma preteran način, stalno stavljajući sebe iznad drugih ljudi. Ovo nije nešto što ćete možda odmah moći da uočite. Njihov šarm i harizma mogu da vam odvuku pažnju od toga koliko su zapravo plitki i egocentrični. Ako ostanete malo duže u vezi sa narcisom, ovo će vam definitivno postati jasno. Ponekad čak i ponavljaju priče u nedostatku novih. To im nije naročito važno dokle god su oni glavni akteri u njima.

3. Svi njihovi bivši partneri su grozni. 

Kada narcis govori o bivšim partnerima oni su svi bili ,,nestabilni”, ,,ludi”, ,,zli”, ,,bipolarni”, i slično. Pričaće priče o tome kako su u tim vezama ispali ili žrtve ili heroji, ali u svakom slučaju nikada odgovorni za ono što se dešavalo u njima.

Narcisi ovo rade iz nekoliko razloga. Prvo, samim tim što govore loše o svojim bivšim partnerima, uzdižu vas. Na indirektan način govore kako ste vi bolji, lepši, pametniji, više im se sviđate, i slično. Ispada kao da su samo na vas čekali nakon što su proživeli sve te ,,grozote” sa bivšim partnerom. Drugo, često izostavljaju u kom kontekstu su se dešavali gorepomenuti scenariji kao i detalje toga kako su se oni ponašali. Možda je i tačno da su se njihovi partneri ponašali ,,ludo”. Ali imajte na umu da bi i najjača i mentalno najzdravija osoba verovatno postala neuračunljiva u vezi sa narcisom. Treće, time što vam govore kako su zgroženi ponašanjem svojih bivših partnera, nagoveštavaju da je bolje da i od vas ne dožive isto ponašanje.

4. Imaju duple standarde. 

Narcisi uvek gledaju samo i jedino sebe, i nimalo pažnje ne obraćaju na vaše potrebe. Jedini put kada će pristati da to uradi je ako procene da imaju koristi od njih. Žele da na njihovo ,,skoči”, vi samo pitate ,,koliko visoko?”.

Umeju da potpuno obezvrede nešto što želite i da ga učine manje privlačnim nego što ste mislili. Takođe, moguće je da će vam nabijati osećaj krivice ili nazivati vas sebičnim i samoživim samo da bi dobili to što žele. Ili će vas ,,kazniti” tako što će vam uskratiti ljubav i pažnju nakon što su vas prethodno njima obasipali. Na ovaj način vas podsećaju ko ima kontrolu nas situacijom – moguće da će biti potpuno hladni, neće želeti da vas dodirnu ili će vas čak i potpuno ignorisati kao da niste tu. Radiće sve kako oni hoće. Neće obraćati pažnju na vaše potrebe. Može da se desi da nestanu bez objašnjenja, da se ne javljaju na telefon, da ne uzvraćaju poruke i da se onda pojave kao da se ništa nije desilo. Pritom, za narcise nije neobično da flertuju sa drugima, šalju poruke bivšim momcima i devojkama, da na neki način održavaju svoj ,,klub obožavaoca”. Naravno, ništa od ovoga nije vama dozvoljeno.

5. Nešto vam tu ,,smrdi”, ali ne možete tačno da identifikujete šta. 

Najjače oružje svakog narcisa je upravo to što svom partneru potpuno promene percepciju realnosti. Moraju da nađu žrvu sa niskim samopouzdanjem i u koju je lako ubaciti crv sumnje u samog/samu sebe. Često prave partnera ludim što je upravo ono što dovodi njihovog partnera u stanje ,,neuračunljivosti”. Služe se lažima i preterivanjem toliko uporno i snažno da druga osoba počne da sumnja u ono što je videla ili čula. Neretko pribegavaju distanciranju, verbalnom zlostavljanju, ili besu ako partner sumnja u ono što mu je rečeno. Narcisi će takođe sve uraditi da se osećate anksiozno i nesigurno. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko ste se prepoznali u ovom tekstu i sumnjate da je vaš partner narcis, dobro preispitajte svoj izbor. Ako ste već u bilo kakvoj vrsti toksične veze iz koje ne znate kako da izađete, uvek imate izbor da se obratite stručnom licu za pomoć.