Sinovi i majke narcisi: Dinamika i posledice odnosa

majke narcisi, sinovi, majke narcisi i sinovi, roditeljstvo, vaspitavanje, narcisoidni poremećaj ličnosti, narcisi, nezdravi odnosi
Umesto emocionalno zapostavljanja, neke majke su previše prisutne u životima svoje dece i koriste ih za dobijanje svojih narcisističkih potvrda.

Svako dete roditelja sa narcisoidnim poremećajem ličnosti pati. Sinovi majki narcisa najviše osećaju posledice kada su u pitanju samostalnost, osećaj sopstvene vrednosti i buduće romantične veze. 

Koje su to odlike svakog narcisa? 

Narcisi ne umeju da empatišu i samim tim ni da podižu svoju decu kako treba. Ne vide svoje ćerke i sinove kao individue već kao sredstvo za ispunjavanje sopstvenih želja i ciljeva. Često kritikuju osećanja i potrebe svoje dece i stavljaju sebe na prvo mesto. Veruju da sve mogu da postignu uz pomoć kontrole, manipulacije, nabijanja krivice i sramote. Ako ih ne poslušate, kazniće vas napadima ili potpunim ignorisanjem. Vođene su sopstvenim potrebama za divljenjem i pažnjom. Pošto nemaju i ne znaju šta su lične granice često projektuju svoju emocionalnu nelagodu na svoje sinove. 

Koja je dinamika između sinova i majki narcisa? 

Postoje majke narcisi koje su potpuno nezainteresovane za svoju decu i one koje se preterano mešaju u njihov život. Neke se ponašaju agresivno, dok druge podilaze svojim sinovima. Dalje u tekstu sledi opis nekoliko tipičnih ponašanja majki koje pate od narcisoidnog poremećaja ličnosti. 

Emocionalno zapostavlja sina 

Majke narcisi koje osećaju teret svoje uloge često emocionalno zapostavljaju svoju decu. Obraćaju im se sa ciljem da ih posrame i kritikuju. Govore im da su previše zavisni od njih i detinjasti. Na taj način reflektuju sopstveni sklop ličnosti jer ne mogu da podnesu da treba da posvete deo pažnje svojoj deci. Često sinovima govore nešto tipa ,,budi muško” umesto da ga podrže u normalnim fazama odrastanja. 

Previše vezana za sina

Umesto emocionalnog zapostavljanja, neke majke su previše prisutne u životima svoje dece i koriste ih za dobijanje svojih narcisističkih potvrda. Iako deluju nezavisne one su emocionalno zavisne od svog sina. Želi da njen sin bude njena emocionalna podrška, da je sluša, da joj na neki način bude ,,partner” i da se uvek nađe tu kad joj nešto treba. 

Čini da se njen sin oseća voljenim, važnim i cenjenim i na taj način povećava njegovu zavisnost. Sve ovo radi isključivo radi sopstevnog zadovoljstva. Njeno preterano roditeljstvo je samo znak toksičnog odnosa. Uz pomoć manipulacije i besa, nabijanja krivice i srama, samosažaljevanja i slično, uslovljava sina da joj se uvek nađe. Na ovaj način ga obavezuje da uvek bude tu uz nju kad njoj to treba. 

Idealizuje i kritikuje sina u isto vreme

Mnoge majke narcisi idealizuju svoje sinove. To im daje samopouzdanje i osećaj važnosti. Kako on raste i pokušava da se osamostali stvari se menjaju. Sa jedne strane u društvu ga hvali i idealizuje, a dok je sa njim neprestano ga kritikuje i omalovažava. S obzirom da ga je do tog trenutka ,,dizala u nebesa”, ovo ponašanje može da bude prilično zbunjujuće i traumatično. Dolazi do ekstrema ako se rodi još jedno dete, pa majčino ponašanje izaziva rivalstvo između braće i sestara

Zavođenje sina i Edipov kompleks 

U nekim ekstremnijim slučajevima majka može da bude veoma zavodljiva i da vidi svoju vezu sa sinom kao veoma seksualnu. Čak iako ne postoji nikakva vrsta fizičkog kontakta, incest može da se dogodi i kroz majčino ponašanje, način na koji govori, šta izgovara i slično. Ovo dovodi do još većeg vezivanja sina za majku jer se sin identifikuje na nesvesnom nivou sa svojim ocem, tj. kao muška figura u porodici. Prilično je često u domaćinstvima u kojima nema oca ili u kojima su roditelji razvedeni ali je otac slabo prisutan. 

Neki sinovi čak počinju da veruju da ih majke vole više nego svoje muževe. Osećaju kao da su na neki način ,,pobedili” očeve. Ovo negativno utiče na sinovljevu sliku muškarca, jer ne mogu da vide oca kao pozitivan model tokom odrastanja. Edipov kompleks značajno utiče na sklapanje i održavanje romantičnih veza kasnije u životu sina. 

Zavist i kontrola 

Baš kao što ćerke majki koje pate od narcisoidnog poremećaja ličnosti osećaju zavist svojih majki koje se neretko i takmiče sa njima, tako su majke sinova ljubomorne na njihove devojke ili žene. Nijedna nije dovoljno dobra za njenog sina, jer po njenom mišljenju, nijedna ne može da bude kao ona. Majka mora da ostane broj jedan u njegovom životu. Uradiće sve da kontroliše i umanji važnost bilo koje sinovljeve veze, kritikovaće i ponašaće se bez poštovanja prema devojci ili ženi, ili će pokušati da manipuliše njime. Sin će se osećati krivim i kao da se nalazi između dve vatre i neće želeti da na bilo koji način povredi majku. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemSinovi majki narcisa se ne osećaju voljenim zbog onoga kakvi jesu nego zbog toga šta mogu da urade da bi dobili pažnju i odobravanje svog roditelja. Ljubav koju osećaju nije bezuslovna. Moraju da se ponašaju i da izgledaju baš onako kako njihova majka to želi. Njihova veza se ne zasniva na međusobom razumevanju, poštovanju i prihvatanju sina baš takvim kakav jeste. Sinovljeva vrednost isključivo zavisi od toga koliko uspe da ispuni ideale i podiđe egu svoje majke. Neretko ovakvi sinovi završe u istoj struci kao i roditelji i vode način života nametnut od strane majke. Ako ste se prepoznali u ovom tekstu, nikada nije kasno da se obratite stručnom licu za pomoć i da preuzmete svoj život u svoje ruke.