Postporođajna anksioznost: Šta je i kako je prepoznati

postporođajna depresija, postporođajna anksioznost, anksioznost, depresija, majčinstvo
Majke veruju da im nije lako jer nešto nije u redu sa njima, i da su one te koje moraju to same da reše.
Šta je postporođajna anksioznost?

Postoji čitav spektar postporođajnih poremećaja poput postporođajne depresije, postporođajne psihoze, postporođajnog bipolarnog poremećaja, i između ostalog, postporođajne anksioznosti.

Pre svega znajte da je postporođajna anksioznost česta i izlečiva. Postoji određen broj majki koje iskuse simptome veoma jakog nemira koji idu do nivoa užasa, ali ne i simptome depresivnosti. Međutim, baš kao i sa postporođajnom depresijom, žene koje boluju od postporođajne anksioznosti osećaju kao da im izmiče tlo pod nogama, osećaju se samo i izolovano, kao da nešto nije u redu sa njima kao osobama i kao majkama. Muče se i često ne znaju zašto je to tako.

Tačno je da simptomi depresije i anksioznosti neretko idu zajedno. Postporođajnoj depresiji se posvećuje više pažnje, pa deluje kao da se češće javlja. Međutim, ako je anksioznost ta koja dovodi do depresije, kada bi se rešili simptomi anksioznosti, vrlo verovatno bi i simptomi depresije popustili. Postporođajna anksioznost ima veoma visok stepen izlečenja ali često prolazi nedijagnostikovana, upravo zato što se više pažnje pridaje postporođajnoj depresiji.

Zašto se majke ne obraćaju češće za pomoć?

Novonastale majke se retko obraćaju za pomoć jer i one same ne povezuju simptome koji imaju sa postporođajnom anksioznošću. Takođe, postoji i društvena presija da žene moraju odmah da se snađu i da znaju šta da rade u svojim novim ulogama. Ta presija je toliko jaka da većina žena ne traži pomoć ni za šta sve do zadnjeg trenutka. Veruju da im nije lako jer nešto nije u redu sa njima, i da su one te koje moraju to same da reše. Osećaju sram i strah od svojih opsesivnih i anksioznih misli. Plaše se da ako ih nekome povere da će ih proglasiti za nekompetetne majke i da će im, u nekim ekstremnim slučajevima, oduzeti decu zbog toga. Upravo zato, sve dok ne dođe do postporođajne depresije, postporođajna anksioznost nije nešto čemu se pridaje mnogo značaja.

Ko spada u rizičnu grupu? 

Najrizičnija grupa za razvijanje postporođajne anksioznosti su upravo one žene koje su patile od anksioznosti pre ili za vreme trudnoće, kao i one koje imaju porodičnu istoriju anksioznog poremećaja. Međutim, novorođenče ume da bude veliki izvor stresa. Mnoge žene koje su pre porođaja funkcionisale sasvim normalno, mogu da se nađu u situacijima u kojima se ne snalaze i koje im stvaraju anksioznost. Takođe, ako se osećaju izolovano ili nemaju u okolini nekoga ko ih podržava, mnogo je veća šansa da se razvije postporođajna anksioznost.

Koji su simptomi postporođajne anksioznosti? 
Napad panike 
 • Ubrzan rad srca, kratak dah, nesvestica, znojenje, tremor, manjak osećaja u ekstremitetima;
 • Osećaj užasa zbog toga šta se dešava, imaš osećaj kao da ćeš da umreš;
 • Strah od samih simptoma.
Generalizovani anksiozni poremećaj 
 • Katastrofalne misli o najgorem mogućem scenariju;
 • Preterana briga, stalne misli koje kreću sa ,,šta ako”;
 • Nemogućnost da prestaneš da brineš ili da iskontrolišeš brigu;
 • Problemi sa spavanjem.
Opsesivno-kompulzivni poremećaj 
 • Stalne intruzivne misli, često o samom detetu;
 • Razumevanje da su misli ekstremne i da nemaju veze sa tvojim namerama;
 • Kompulzivna ponašanja kojima pokušavaš da neutrališeš anskioznost – stalno proveravanje deteta, ne dopuštaš da te ostave samu sa detetom ili da ti neko drugi pomogne oko deteta.
Post-traumatski stresni poremećaj 
 • Ako si imala traumatično iskustvo na porođaju, može da se desi da ga iznova proživljavaš;
 • Izbegavaš sve što ima veze sa tim događajem ili što bi te podsetilo na njega;
 • Depresivno raspoloženje.
Šta uraditi? 

Za početak znaj da ništa od ovoga nije neizlečivo i da nisi manje dobra mama ako osećaš bilo koji od ovih simptoma. Probaj prvo da o tome pričaš sa partnerom ili članom porodice. Poveži se sa drugim majkama i vidi da li su i one imale slične probleme kao ti i zamoli ih da podele svoja iskustva. Ako vidiš da ti ništa od toga ne pomaže, obrati se za stručnu pomoć i nemoj se stideti zbog toga. Nisi loša majka ako priznaš sebi da ti se dešava nešto sa čim ne možeš sama da se izboriš. Sa tobom je sve u redu i ovo je samo epizoda posle koje ćeš sigurno biti bolje.