Rad od kuće i deca: Kako pronaći ravnotežu

rad od kuće, posao od kuće, posao, roditeljstvo, pandemija, covid, rad za vreme pandemije, radno vreme, organizacija
Struktura je ta koja daje deci osećaj sigurnosti. S druge strane, unapred određen raspored oslobađa roditelje dodatne brige i dužnosti da smišljaju šta će sledeće da urade sa decom i sobom. 

Jedna od većih promena koju je ovogodišnja pandemija izazvala je rad od kuće. Neki roditelji uživaju da obavljaju posao iz svoje dnevne ili spavaće sobe i osećaju se produktivnije i kreativnije nego ikada. Smatraju da imaju više vremena za sebe i za svoju porodicu. Nadaju se da nikada više neće morati da se vrate u kancelariju i starom radnom vremenu od 9 do 5. Ne moraju da putuju do posla, da se gužvaju u gradskom prevozu ili da sede u kolima u saobraćaju. Mogu da rade u pidžami i da ne gube vreme na distrakcije od strane kolega.

S druge strane, postoje roditelji kojima je rad od kuće veliki izazov. Žale se na frustraciju, razočaranje i izgaranje što na poslu što kao roditelji. Osećaju se krivim što nisu produktivniji za vreme radnog vremena ali takođe što ne provode više vremena sa decom. Štaviše, frustrira ih upravo to što su kod kuće a ne uspevaju da posvete više pažnje svojim mališanima. Jedva čekaju da se vrate na posao i da pošalju decu što u obdanište što u školu.

Koja je razlika između roditelja koji uživaju u radu od kuće i onih kojima je to prava noćna mora?

Nije samo sam rad od kuće taj koji izaziva stres već i sve one druge stvari koje roditelji moraju da obave. Možda je najlakše onima koji imaju bebe, jer one imaju vreme u toku dana i kada spavaju, ili se prosto same igraju, ili stariju decu kojima više ne treba stalno nadgledanje. Najverovatnije roditelji čija deca imaju između jedne i dvanaest godina imaju najviše obaveza – od jurenja po stanu do pomaganja sa domaćim zadacima nekada i u sred radnog vremena. Da ne govorimo o roditeljima koji imaju više dece različitih godina.

Niko nije bio spreman za ovo što se dogodilo. Niko nije imao vremena da se pripremi na pravi način. Jedan dan ste bili na poslu a deca u školi ili obdaništu, dok ste sledećeg svi bili kod kuće.

Imajući ovo na umu, rešili smo da podelimo nekoliko saveta kako da učinite svoj radni dan produktivnijim dok sa druge strane ne izgarate kao roditelj.

1. Struktura je bitna. 

Deci je veoma bitna struktura čak i kada joj se opiru. Porodica u kojoj postoji iole malo reda, ima određeno vreme za igranje, za domaći, za dremku, za jelo, za krevet, i ostalo. Struktura je ta koja daje deci osećaj sigurnosti. S druge strane, unapred određen raspored oslobađa roditelje dodatne brige i dužnosti da smišljaju šta će sledeće da urade sa decom i sobom.

2. Dogovorite se sa partnerom ko ,,preuzima koju smenu”. 

Koji god da se roditelj stalno mota oko dece, sigurno ne uspeva da završi mnogo u toku radnog dana. Bilo bi mnogo korisnije kada biste se vi i partner podelili u dve smene. Ko god da je ,,na dužnosti”, preuzma na sebe sve što deci treba. Na ovaj način i deca znaju kome kad da se obrate. Samohrani roditelji uvek mogu da pitaju za pomoć bake i deke, rođake, ili dobre prijatelje. Naravno da vam koncentracija i vreme za rad neće biti isti kao u kancelariji, ali mnogi roditelji su se izjasnili kao produktivniji kada znaju da imaju određene sate bez brige o deci za vreme kojih moraju da završe sve.

3. Imajte realistična očekivanja kada je u pitanju pomoć oko škole. 

Svako dete treba da ima određeno vreme koje je posvećeno domaćim zadacima. Koliko god je to moguće, dok se oni bave svojim obavezama, probajte i vi da se pozabavite poslom. Insistirajte da se posvete onome što rade i da rade domaći u određenim vremenskim intervalima. Na primer, jedan predmet mogu da rade pola sata ili sat i onda imaju kratak odmor. Isplanirajte i ,,vreme za pomoć”, tj. odredite, na primer, kada sve završe, da mogu da vas pitaju ono što im nije bilo jasno.

4. Održavajte veze sa prijateljima. 

Probajte da održavate što više veze sa prijateljima i rodbinom, uživo ili preko telefona. Koliko god rad od kuće i briga o deci delovali zahtevno i kao da uzimaju sve vaše vreme, bitno je da održavate i društvene veze. To važi i za vašu decu – bilo da su u pitanju njihovi vršnjaci ili kontakt sa rođacima.

5. Brinite o sebi. 

Da biste bili dobri majka ili otac, morate prvo da se pobrinete za sebe i za svoje zdravlje. Ne preskačite obroke, ne spavajte manje nego inače i ne odustajte od fizičke aktivnosti samo zato što imate utisak da vam se život okrenuo naglavačke. Kada ste kod kuće, verovatno stalno primećujete kako nešto fali ili nije dovoljno čisto, pa se čak i previše fokusirate na kućne poslove. Ne osećajte se krivim/krivom da se malo posvetite i ugodite sebi.

6. Ne budite prestrogi prema sebi.

Rad od kuće koji traje već predugo i održavanje ravnoteže između posla i porodice nije nešto što je iko od nas planirao. Dajte sve od sebe da obavite dužnosti najbolje što možete, ali napravite vremena i za predah. Ne budite prestrogi prema sebi. Dok pravite listu za sve ono što treba da uradite sutradan, ubacite barem tri stvari koje ćete uraditi samo za sebe. Osećaćete se mnogo bolje.