Ghosting iliti kada iznenada prestane da se javlja

nestanak, ghosting, nejavljanje, veza, romantična veza, brak, strah, nepoštovanje, poremećaj ličnosti
Ako je do juče sve bilo u redu, kako je moguće da danas odjednom nije? Želite da znate više.

Rastanci i odbijanje su teški, ali ako se desi da osoba sa kojom ste se do nedavno viđali jednostavno prestane da se javlja (ghosting) to može da bude traumatično iskustvo. Prosto vas ostavi sa mnoštvom pitanja na koja verovatno nikada nećete dobiti odgovor. Baš zbog toga je teže da nastavite daje. Dešava se i u dužim i u kraćim vezama. Međutim, što je još gore, nije retko da čak i suprug ili supruga naprosto nestanu jedan dan posle godina i godina bračnog života. Imate osećaj kao da je ta osoba iznenada umrla i da morate da prebrodite njenu smrt da biste nastavili dalje. Čak i ako je u pitanju kraća veza, prosto nestajanje nekoga na ovakav način ostavlja utisak da ste izdani.

U svakom slučaju je šok kada se bilo ko do koga vam je stalo naprosto izgubi bez traga. Čak i ako vam pruži neko objašnjenje poput ,,Prosto ne osećam ništa više prema tebi”, nije dovoljno. Ako je do juče sve bilo u redu, kako je moguće da danas odjednom nije? Želite da znate više. Biti odbijen na ovakav način može da izazove niz opsesivnih misli i kompulsivnih ponašanja kao što je kopanje po društvenim mrežama bivšeg partnera samo da bi se našao nekakav odgovor.

Šta podrazumeva ghosting? 

Mnogo je lakše komunicati sa nekim preko telefona i društvenih mreža nego lice u lice. Stoga ghosting može da počne sa neodgovorenim porukama ili pozivom, dugim pauzama između poruka, i slično. Ali šta je to što zapravo leži iza odluke da partner prosto prestane da se javlja?

1. Kukavice su. 

Osobe koje ne umeju da se nose sa konfliktom se boje suočavanja. Očekuju dramu i kritiku i žele da izbegnu razgovor tipičan za raskid. Često lažu sebe i druge da to rade kako bi partnera poštedeli bola. Međutim, u svakom slučaju, otići bez i jedne reči je mnogo okrutnije i bolnije.

2. Imaju problem sa intimnošću. 

Osobe koje naprosto nestanu bez objašnjenja često imaju neke dublje komplekse poput problema sa intimnošću. Emocionalno su nedostupni i što se više veza razvija, više ih plaši.

3. Srame se. 

Osobe koje imaju nisko samopouzdanje žele da izbegnu kritiku i sram koje bi potencijalno iskusile ako dopuste partneru da ih bolje upozna. To je jedan od razloga zbog kojeg izbegavaju intimnost. Takođe se srame bola koji vama nanose. Međutim njihov loš osećaj za druge ljude čini da se osećaju odgovornim za to kako se osećate. Prirodno bi bilo da se osećaju odgovornim za svoje reči i dela. Ako žele da raskinu sa nekim to je sasvim u redu, ali treba da to učine na pravi način. Paradoksalno, da bi izbegli da vam naude, oni izbegavaju svoju odgovornost i time vas još više povređuju.

4. Igraju igre. 

Za neke osobe koje imaju mentalnih problema poput narcisoidnog poremećaja ličnosti, veze su samo jedan od načina da zadovolje svoje seksualne potrebe i potrebe svog ega. Nisu zainteresovani ni za šta dublje niti ih se tiču vaša osećanja, i nemaju problem da vas zavode bez srama. Za njih su veze samo vid nekakve igre. Čim pokažete da ste emocionalno investirani, oni više nisu i ostavljaju vas često bez reči.

5. Depresivni su. 

Neke osobe mogu da budu depresivne a da to vrlo vešto kriju. Sasvim je moguće da se osoba oseća previše u problemu da bi nastavila sa vezom ali ne želi da znate šta se sa njom dešava. Moguće je da postoje i neka druga životna dešavanja kao što su bolest u porodici, gubitak posla i slično o kojima ne želi da priča, a koja su je potresla.

6. Žele da se zaštite. 

Ako ste se ikada u vezi pokazali nasilni ili verbalno agresivni, moguće je da su samo prestali da se javljaju da bi zaštitili sebe.

Šta ako vam se desi da partner iznenada prestane da vam se javlja?

Za početak imajte na umu da ovakvo ponašanje (ghosting) više govori o osobi koja je samo iznenada nestala nego o vama. Suočite se sa realnošću. Potrebno je da nastavite dalje bez nje. Možda nikada nećete znati zbog čega se sve odigralo na taj način. Međutim, partner koji je samo prestao da se javlja vam je jasno dao do znanja da, bez obzira na to šta je razlog, on ili ona ništa više ne žele da imaju sa vama.

Dopustite sebi da osetite različite emocije. Sigurno vam neće biti lako čak i da je u pitanju kraća veza. Obuzeće vas osećaj besa, tuge, razočaranja, možda čak i srama i krivice. Ali sve je ovo normalno. Dajte sebi vreme da tugujete, i ugađajte sebi više nego obično.

Koliko god da vam je teško, probajte da ne kontaktirate osobu koja je samo otišla od vas bez objašnjenja. Čak i da pokušate da popričate i uspete, sigurno vam neće reći pravi razlog takvog ponašanja. Da je to htela, učinila bi odmah. Imajte na umu da ne možete nikoga naterati da vas voli ili da bude sa vama u vezi. U svakom slučaju, zašto biste želeli da budete sa nekim ko ne želi da bude sa vama? Dajte sebi vremena da odbolujete, i nastavite dalje.