Braća i sestre: Da li se vaša deca slažu? 

braća, sestre, braća i sestre, rivalstvo, slaganje, roditeljstvo, vaspitanje, kako pomiriti braću i sestre, zajedničke aktivnosti
Normalno je da će se između vaše dece iznova javljati nekakav konflikt. Deca i dalje uče kako da ispoljavaju snažne emocije, te stoga možete očekivati redovne svađe.

Ako se vaša deca ne slažu, prirodno je da se trudite da ih na neki način zbližite i pomirite. Imajte na umu da to da li će braća i sestre biti bliski najviše zavisi od njihovog sećanja na vreme provedeno zajedno. Stoga prvenstveno radite na pozitivnoj interakciji. Studije su pokazale da je na svaku svađu i neslaganje potrebno pet do šest pozitivnih događaja da bi se negativno iskustvo zaboravilo. Verovatno se pitate kako je to moguće izvesti. Ako se vaša deca posvađaju šest puta dnevno, vi morate da se pobrinete da tog dana ostvare trideset šest pozitivnih iskustava jedno sa drugim.

Stoga, u daljem tekstu govorimo o nekoliko načina da zbližite svoju decu.

1. Nađite aktivnosti u kojima oba deteta uživaju. 

Studije su pokazale da, da biste poboljšali odnos između dece, treba za početak da nađete neku aktivnost u kojoj oboje uživaju. Tačno je da nije lako da se tako nešto odmah uoči, pogotovu ako postoji velika razlika u godinama ili interesovanjima. Ali ako obratite pažnju, sigurno ćete naći nešto što ih oboje inspiriše. U svakom slučaju, nemojte da se bojite da budete maštoviti. Ako jedno dete voli zvezde i želi da bude astronaut, a drugo želi da se ,,igra prodavnice”, predložite im da na primer zamisle prodavnicu na mesecu i da na taj kreativan način započnete igru. Za početak, probajte da ih navedete na barem jednu zajedničku aktivnost dnevno.

2. Ne prekidajte srećnu igru. 

Ako se vaša deca zaigraju spontano nemojte da ih prekidate sem ako to nije apsolutno neophodno. Ako su se prirodno našla i započela igru, nemojte uzimati taj trenutak zdravo za gotovo.

3. Iskoristite oksitocin u vašu korist. 

Smejte se. Provodite vreme zajedno. Plešite. Pevajte. Uključite što više aktivnosti koje pomažu lučenju oksitocina kako biste stvorili pozitivne emocije i sećanja deci na vreme provedeno zajedno.

4. Odredite vreme samo za njih dvoje. 

Ako su vaša deca veoma različita ili postoji velika razlika u godinama, za početak odvojte svakoga dana po 10 minuta kada ,,moraju” da provedu zajedno. Recite im da je to kratak vremenski period i da za to vreme mogu samo i da sede i ćute jedno pored drugog. Mogu i da iskoriste vreme da se zajedno zabave. Na njima je.

5. Uvek završite dan na pozitivan način. 

Pre odlaska u krevet, obavezno uvedite neki kratki ritual. Dajte im koji minut da jedno drugome kažu ,,volim te” i da požele laku noć. U nekim slučajevima starije dete čak može, ako želi, da čita priču za laku noć mlađem detetu.

6. Naučite decu da se brinu jedno o drugome. 

Ako se jedno dete povredi u igri, čak i ako je nešto bezazleno, zaustavite igru za oboje i postarajte se da drugo dete vidi kako se brinete za brata ili sestru. Takođe, uključite nepovređeno dete u čitavu situaciju. Pošaljite ga po flastere, led, ili bilo šta drugo što vam treba, čak i ako to možete da uradite sami. Na ovaj način dete stiče naviku da bude tu za brata ili sestru kada je to potrebno.

7. Naučite decu da rade jedno sa drugim za zajedničku nagradu. 

Možete da kažete deci da će dobiti dodatni džeparac ako vam operu kola, ali zajedno. Ili da, ako budu pomogli jedno drugom da se spreme za školu, imaćete vremena i da svratite na sladoled zajedno pre ili posle nastave. U svakom slučaju, šta god da radite, razmišljajte kako da ih navedete da rade skupa ka zajedničkom cilju, a ne jedno protiv drugoga.

8. Napravite ,,dnevnik dobrih dela”.

Uzmite jednu svesku. Recite deci da je to ,,knjiga dobrih dela” i da će tu svaki dan biti zapisano kada jedno od njih uradi nešto lepo za ono drugo. Na primer ,,Milan je pomogao Maši da zaveže pertle”, ,,Jovana je podelila sa Milicom poslednje parče kolača koje je ostalo”, i onda dodate datum. Na ovaj način učite decu da su mali gestovi važni i da su svakodnevno mogući. Ubrzo će i sami postati inspirisani da ih čine u što većem broju.

9. Pomozite deci, ali ne okrivljujte nikoga. 

Normalno je da će se između vaše dece iznova javljati nekakav konflikt. Deca i dalje uče kako da ispoljavaju snažne emocije, te stoga možete očekivati redovne svađe. Vaš posao kao roditelja je da ne branite ili ne kudite jednog od njih jer na ovaj način samo podstičete njihovo rivalstvo. Umesto toga, probajte da problem rešite na diplomatski način bez da uopšte ističete ko je kriv a ko nije. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemU svakom slučaju, najbitniji faktor u svim ovim odnosima je ljubav. Ako ste podjednako privrženi i jednom i drugom detetu, ako im to svakodnevno pokazujete, ako svako dete zna da ma koliko god ljubavi da date bratu ili sestri isto toliko će biti i za njega ili nju, to je odlična baza dobrog odnosa između braća i sestara.