Život sa narcisom: Kako se nositi sa njima?

narcis, narcisoidni poremećaj ličnosti, kako sa narcisom, život sa narcisom, samopouzdanje, samopoštovanje, stručna pomoć
Nije neobična situacija da narcis kaže nešto, pa posle to negira ili tvrdi da je rekao nešto potpuno drugačije stavljajući na ovaj način vas u situaciju u kojoj sumnjate u sopstveni razum.

Život sa narcisom može da bude užasno frustrirajući. Svi poznajemo barem jednog. To su osobe koje su opsednute sobom, koje mnogo traže a malo daju za uzvrat i koje umeju da budu prilično nipodaštavajuće. Zvuči kao da je reč o nekome groznom. Ali, ima nešto u njihovoj ličnosti što ume da uvuče ljude u odnos. Možda je u pitanju njegov ili njen osećaj superiornosti ili stav da ,,sve znaju i sve umeju”. U svakom slučaju, bilo da je narcis vaš roditelj, prijatelj ili romantični partner, u slučaju da niste spremni da ga se odreknete, moraćete da naučite kako da živite sa njim.

Stoga, ako primenite sledeće savete, vaše samopouzdanje će ojačati, sačuvaćete razum i bolje ćete se nositi sa različitim situacijama u vezi sa narcisom.

1. Naučite šta možete a šta ne možete da tolerišete. 

Neka ponašanja možda ne volite, ali nisu toliko strašna i ne kažete ništa. U slučaju da prepustite sve slučaju i da nikada ništa ne prokomentarišete, vaš život sa narcisom će postati nepodnošljiv. Recimo da vaš narcis voli da troši novac. Vodi se parolom da ,,želi to što želi kad god on ili ona hoće”. Govori vam rečenice tipa ,,živi se samo jednom”. U ovakvim ekstremnim slučajevima i razlikama, morate da znate šta možete a šta ne možete da tolerišete. Ovo ne znači da ćete odjednom početi da se slažete oko nečega u čemu ste potpuno različiti, ali neka ravnoteža se mora pronaći. Stoga, nemojte da vas je strah da pokrenete ovu temu i da pokušate da dođete do kompromisa.

2. Prepoznajte kada vas prave ludim. 

Nije neobična situacija da narcis kaže nešto, pa da posle to negira ili tvrdi da je rekao nešto potpuno drugačije stavljajući na ovaj način vas u situaciju u kojoj sumnjate u sopstveni razum. Da li ste slušali? Da li ste sve to sanjali? Ko je ovde lud? Šta se dešava? Vaš narcis pokušava na pokvaren način da vas zbuni i poremeti. Ili, još verovatnije, jednostavno se ponaša na onaj način koji više odgovara njegovim trenutnim potrebama zaboravljajući zaista šta je pre toga rekao.

3. Nemojte tolerisati eksplozije emocija. 

Ponekad ste ljuti jedno na drugo i u tome nema ničega lošeg ili neobičnog. Međutim, način na koji se te negativne emocije ispoljavaju je bitan. Ako vam se vaš narcis obraća vikom, sa nepoštovanjem, omalovažava vas i ponaša se kao da niste bitni, zaustavite ga. Napravite problem oko toga kako postupa sa vama. Izrazite svoje nezadovoljstvo i razočaranost. Tražite mu da se izvini. Ako je potrebno napustite raspravu i dajte mu do znanja da biste rado o tome opet pričali ali onda kada bude odlučio da vam se obraća sa poštovanjem.

3. Naučite da pregovarate. 

Samo zato što narcis nešto želi, ne znači da to mora i da dobije. Nemojte da ustuknete pred silovitim načinom na koji to traži. O svemu se može pregovarati. Morate da znate gde leži vaša snaga i da je pokrenete. Naučite više o veštini pregovaranja. Biće će vam od pomoći ne samo kada je u pitanju život sa narcisom već i u drugim sferama života.

4. Povećajte svoje samopouzdanje. 

Nemojte da se iznenadite ako vaše samopouzdanje potone dok ste u vezi ili bilo kakvoj vrsti odnosa sa narcisom. To je zato što ste se povinovali isključivo njegovim potrebama, i zaboravili ste potpuno na vaše. To ne znači da nešto nije u redu sa vama. To samo znači da ne dobijate dovoljno pozitivnog ohrabrenja. Dakle, ako lepe reči ne dolazi već od narcisa, govorite ih sami sebi. Provedite više vremena sa ljudima koji misle lepo o vama.

5. Prestanite da skrivate kakav je vaš život sa narcisom. 

Nemojte da se izolujete. Biće vam sigurno teško da budete iskreni prema drugima kada je u pitanju vaš život sa narcisom. Moguće je da ćete se osetiti posramljeno, pogotovu ako o tome niste pričali oduvek. Ipak, ako možete da se poverite barem jednom bliskom prijatelju ili članu porodice o svemu tome šta vas frustrira, to je već dovoljno. Ako smatrate da vam treba, nemojte da se ustručavate čak i da tražite pomoć profesionalca koji može da ojača vašu rezilijentnost i mehanizme odbrane. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemŽivot sa narcisom nije lak. Još teže je prihvatiti da se osoba koja vam mnogo znači, bilo da je u pitanju romantični partner, član porodice ili prijatelj, nikada neće promeniti. Ako je u pitanju zaista izražen i neizdržljiv narcisoidni poremećaj ličnosti razmotrite raskid ili udaljavanje od takve osobe. Videćete kako ćete se uskoro osećati mnogo bolje.