Toksične osobe: 10 stvari koje treba da znate 

toksične osobe, toksični ljudi, toksični odnosi, poremećaj ličnosti, narcisi, narcisoidni poremećaj ličnosti, svađa, konflikti, pasivno-agresivno ponašanje, igra moći
Toksične osobe umeju da kažu i da urade stvari koje će vas dovesti u stanje sumnje, konfuzije, anksioznosti i brige.

Kao što sama reč govori, ne postoji mnogo toga dobrog kada su u pitanju toksične osobe. One uglavnom pate od nekog (ne)dijagnostikovanog poremećaja ličnosti kao, na primer, narcisoidnog poremećaja ličnosti, antisocijalnog poremećaja ličnosti, bipolarnog poremećaja, i slično. Ili su jednostavno loši, egocentrični, manipulativni, sebični i proračunati. Stoga je bitno prepoznati toksične osobe u svojoj okolini i postaviti se na drugačiji način radi sopstvenog dobrostanja.

Koje su to najčešće karakteristike i ponašanja toksičnih osoba?

1. Toksične osobe mogu i ne moraju da budu tu za vas. 

U pitanju su osobe na koje ne možete da se oslonite i sa kojima nikada ne znate na čemu ste. Ili kada vam se nađu u situaciji u kojoj ste se najmanje nadali da će vam pomoći, ponašaju se kao da ste zauvek njihov dužnik. Smatraju da se, da nije bilo njih, nikada ne biste izvukli i upravo tako i čine da se osećate. Ako vam je potrebna emocionalna podrška, možete da zaboravite na bilo šta sem površne pomoći. Toksične osobe jedino mare za sebe i sve što se dešava mora da se tiče isključivo njih.

2. Ne mogu da empatišu. 

Nemojte da očekujete da vas toksične osobe ikada razumeju u potpunosti, pogotovu ako prolazite kroz neku vrstu emocionalnog bola. One prosto ne mogu da empatišu ili saosećaju sa vama. Može biti da govore ono što ,,bi trebalo” ili što biste vi voleli da čujete, ali to zaista i ne osećaju.

3. Toksične osobe vam nisu prijatelj. 

Pravi prijatelji nikada ne misle samo na sebe. Toksične osobe mnogo uzimaju, a ništa ne daju zauzvrat. Toliko su vešti u tome da ,,prijatelj” kojeg iskorišćavaju to možda nikada ni ne primeti. Čak i da nasluti, ne želi u to da poveruje, i na sve načine brani toksičnu osobu.

4. Sve se vrti oko kontrole i manipulacije. 

Baš kao i psihopate, toksične osobe su vešte u kontroli i manipulaciji. Uvek znaju koje će im reči i gestovi pomoći da dobiju to što žele. Umeju da kažu i da urade stvari koje će vas dovesti u stanje sumnje, konfuzije, anksioznosti i brige. Pitate se šta ste to uradili pogrešno i šta možete da preduzmete da ih odobrovoljite. Međutim, imajte na umu da toksičnoj osobi nikada ne možete da udovoljite. One uvek žele više, sve dok vas potpuno ne iscrpe. Umeju da izmanipulišu ljudima u različitim situacijama do te mere da imate utisak kao da im nešto dugujete.

5. Toksične osobe će vas iskoristiti da dobiju to što žele, bez razmišljanja kako će to na vas da utiče.

Iako vam se smeše u lice, toksične osobe će bez imalo stida da vas iskoriste kako bi došli do nečega što one žele. Neće im predstavljati problem čak ni to što ispunjenje njihovih i najmanjih želja i prohteva može da ide na štetu nekome drugome.

6. Stalno vas teraju da se dokazujete. 

Toksične osobe stalno postavljaju nemoguće standarde i teraju vas da im se dokazujete u nedogled. Ako se nađete u ovakvoj situaciji, imajte na umu da nikada nećete dostići nivo koji od vas očekuje toksična osoba, iz prostog razloga što će njeni standardi stalno da rastu. Čak i da ste blizu, one će se pobrinuti da ne uspete.

7. Toksične osobe se nikada ne izvinjavaju. 

Toksične osobe misle da su savršene, bezgrešne, i zbog toga se nikada ne izvinjavaju. One nikada ne bi priznale da nisu u pravu ili da u nečemu nisu uspele. Ako se iz nekog razloga posvađate sa toksičnom osobom, ona će učinite sve da slaže, izvrne situaciju, da izmisli detalje koji joj idu u korist. Njihovo ubeđivanje ide do te mere da ćete na kraju vi pomisliti da nešto nije u redu sa vama ili da je toksična osoba zaista u pravu.

8. Toksične osobe nikada neće priznati šta osećaju. 

Toksične osobe nikada neće priznati kako se osećaju. Možda će vam reći nešto što želite da čujete, ali nećete uspeti da proniknete u to kako im je zaista. Nije isključeno da će da projektuju svoje emocije na vas, stavljajući vas opet u poziciju da morate da se branite.

9. Nikada nećete znati sa kojim njihovim ,,licem” danas imate posla. 

Pošto toksične osobe imaju toliko ,,lica”, nikada nećete znati sa kojim tačno imate posla u određenom trenutku. Imaju tu sposobnost da se menjaju u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi ili u zavisnosti od toga šta im treba. Spremni su na šta god da je potrebno da se njihov cilj ispuni.

10. Toksične osobe nikada neće priznati vaš uspeh. 

One su uvek bolje i važnije od drugih. Baš kao i njihovi uspesi. Imajte na umu da toksične osobe nikada neće priznati da ste u nečemu dobri, a kamoli bolji od njih. Svaki vaš uspeh neće biti vredan hvale. Čak će pokušati i da ga umanje i da vas ubede kako to što ste postigli nije bog zna šta. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko ste prepoznali neku toksičnu osobu u vašem okruženju, probajte da je se klonite što više možete. Ako, pak, morate da sarađujete, imajte na umu prethodno spomenute karakteristike i trudite se da bilo šta što toksična osoba uradi ili kaže ne primate k srcu. Kliknite ovde za više saveta kako izaći na kraj sa toksičnim osobama.