Terapija parova: Kada je pravo vreme da potražite pomoć?

terapija parova, bračna terapija, terapija, psihoterapija, parovi, veze, brak, kvalitetan brak, kvalitetna veza, pomoć stručnjaka
Mnogi parovi imaju toliko nerešenih problema i situacija u kojima su ostali nedorečeni da se njihov međusobni odnos pretvorio u apatiju.

Bilo da vas je partner prevario ili vam je partnerka rekla kako nije više zaljubljena u vas, postoje situacije u kojima je pametnije potražiti stručnu pomoć. Terapija parova može da bude veoma korisna u trenucima kada i dalje želite da ostanete zajedno ali ne znate kako da se nosite sa određenim životnim događajima. Ako se pitate da li će vam terapija pomoći da rešite osećanje besa, tuge, praznine koja vas prati u vezi ili braku, odgovor je da. Bilo kakva vrsta stručne pomoći, bilo da idete zajedno ili odvojeno, će doneti neku vrstu pozitivne promene.

U daljem tekstu govorimo o 5 situacija u kojima se toplo preporučuje terapija parova.

1. Ako se desi preljuba. 

Ako se desila preljuba, a želite da i dalje nađete način da ostanete u vezi, terapija parova je dobar izbor. Pomoći će vam da se nosite sa osećanjima besa, sramote, ljutnje, razočaranja, tuge i ostalo. Moraćete da donesete velike odluke kada je u pitanju vaš brak ili veza. Terapija parova je mesto gde objektivnije možete da sagledate i sebe i svog partnera.

Postoje određene tehnike koje vam mogu pomoći da opet povratite poverenje u partnera. Međutim, ništa neće učiniti da ono što se desilo nestane. Ne možete samo da zaboravite na sve i nastavite dalje, iako bi bilo lepo da je ovo moguće. U razgovoru sa vašim psihoterapeutom možete da pričate o tome šta sve da očekujete za vreme emocionalne oluje i kada je realistično da se ona smiri.

Individualna terapija može takođe da bude veoma korisna u ovom slučaju. Na ovaj način oboje istražujete svoje emocije i procesuirate ih bez prisustva partnera.

2. Ako ljubav prestane. 

Mnogi se pitaju da li je moguće opet se zaljubiti ili zavoleti partnera. U ovom slučaju bi posao terapeuta bio da razume šta je dovelo do ovih emocionalnih promena i da radi sa vama na ponovnom povezivanju.

Mnogi parovi imaju toliko nerešenih problema i situacija u kojima su ostali nedorečeni da se njihov međusobni odnos pretvorio u apatiju. U ovakvim slučajevima bitno je otkriti uzroke razočaranja, besa i sramote koji su doveli do otuđenja i stvoriti prijatnu atmosferu za njihovo direktno izražavanje.

3. Ako se dese velike životne promene. 

Velike životne promene kao što su rođenje deteta, penzionisanje, selidbe u novi grad, ili gubitak člana porodice mogu da dovedu do konflikata sa partnerom, zbunjenosti i stresa koji samo negativno utiču na vaš brak ili vezu.

Ljudi imaju tendenciju da se mnogo više svađaju kada su pod utiskom da im život nije sređen ili da izmiče kontroli. Javljaju se emocije poput besa i ljutnje koje se ispoljavaju u odnosima sa partnerom.

Stres koji donose velike odluke samo pogoršavaju odnos između dvoje ljudi. Zbog toga bi bilo dobro izabrati psihoterapeuta koji može da vam pomogne da naučite i primenite asertivan način komunikacije.

4. Ako vaš seksualni život nije više isti. 

Ako se desi nagla promena u vašem seksualnom životu ili se vaša ili želja vašeg partnera za intimnošću naglo ili postepeno promenila, pravo je vreme da se obratite za pomoć. Ako ne možete o tome otvoreno da pričate sa partnerom, ili prosto ne umete sami da rešite šta je to što je prouzrokovalo promenu, psihoterapeut će vam u tome pomoći.

Dok neke osobe povezuju promene u libidu sa normalnim procesom starenja, može biti i da postoje neka neizrečena osećanja poput razočaranja ili besa koja dovode do apatije, a onda apatija do nedostatka seksualne želje. Tako da, u svakom slučaju vredi posavetovati se sa stručnim licem ako vam je oboma stalo do seksualnog aspekta vaše veze ili braka.

5. Kada neko od vas oboli od teške bolesti. 

Ako se desi da ste vi ili vaš partner dijagnostikovani sa ozbiljnom bolešću, to može da dovede do velikih promena u vezi. Uloge se prosto menjaju – od dva partnera koja su ravnopravna, jedan postaje ,,pacijent” a drugi ,,negovatelj”.

Iako su ove uloge neizbežne u ovakvim situacijama, mogu takođe da odvedu u prezir, ljutnju, frustraciju, kao i smanjenu želju za seksualnim odnosima, koji mogu da traju sve do totalnog oporavka. Hronične bolesti takođe mogu da budu uzročnici promena, upravo zbog prethodno spomenutih uloga koje se menjaju. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemU svakom slučaju terapija parova može da bude korisna i u manje drastičnim situacijama. Ako želite da poboljšate kvalitet vaše veze i komunikacije, uvek možete da se obratite stručnom licu za pomoć koje će znati kako da vam pomogne da izgradite kvalitetniji i zdraviji odnos.