Prokrastinacija: zašto se dešava i kako je smanjiti?

Prokrastinacija je tema o kojoj se sve češće govori. Zašto prokrastiniramo i kako da prestanemo?
Autorski clanak, prokrastinacija, perfekcionizam, upravljanje vremenom,

Treba da do kraja nedelje predate zadatak. Znate da možete da ga završite za par sati, ali i da Vam je to daleko stresnije. Najpametnije je da počnete odmah. Samo da prvo užinate. Sada treba zaliti biljke. Baš dobar film se trenutno daje, ma imate vremena još njega da pogledate… I tako do dan pred roka, kada nervozno radite na projektu i pitate se zašto ste ponovo sve ostavili za poslednji čas.

Prokrastinacija je termin koji potiče od latinske reči procrastinatio/procrastinare/procrastinatus, i označava šablon ponašanja po kome se sve obaveze i zadaci „odlažu“ za kasnije. 

Zašto

Čest mit o prokrastinaciji je da je ona proizvod lenjosti. Mnogo češće prokrastinacija može poticati od perfekcionizma, problema sa pažnjom, lošeg upravljanja vremenom ili slabe tolerancije na frustraciju.

Obično perfekcioniste zamišljamo kao ljude kojima je sve savršeno organizovano, koji će krenuti daleko pre roka kako bi sve završili da bude savršeno. Zato retko povezujemo prokrastinaciju i perfekcionizam. Međutim, upravo taj pritisak da sve mora da bude savršeno perfekcioniste vodi prokrastinaciji. On postaje preplavljujuć i onemogućava ih i da započnu zadatak koji ih čeka. Drugi će možda i čekati savršen momenat uz savršene uslove za rad, koji verovatno ni ne postoji.

Problem sa pažnjom, koji ne mora obavezno biti rezultat poremećaja pažnje, takođe je jedan od čestih razloga. Retko kada u životu mi moramo da se fokusiramo samo na jedan zadatak i rok. Čak i kada se nekako desi da tako bude na poslu, kod kuće nas čekaju kućne obaveze, onda obaveze prema prijateljima i tako dalje. Kada imamo problem da zadržimo pažnju na samo jednom od tih zadataka može se desiti da ih zapostavljamo, ili započnemo previše odjednom i preopteretimo se. Sa ovim pod ruku ide i loše upravljanje vremenom i postavljanje prioriteta. 

Zadaci za koje imamo rokove retko kada će biti nešto što volimo. Čak i kada jeste tako, nekada nam se prosto neće raditi to što bi trebalo. Na primer, neko ko voli da peva neće uvek biti jednako motivisan da peva, a nekad mu se to uopšte neće raditi. To znači da oni izazivaju određeni nivo frustracije. Onima među nama kojima je tolerancija na frustraciju niska, odlagaće suočavanje sa njom dokle god mogu. Svi više volimo da gledamo filmove ili da se družimo, nego da radimo domaći, ma koliko godina imali.

Kako prestati

Kao što smo videli, razloga za prokrastinaciju je više. Dakle, prvi korak ka prestanku prokrastinacije je pronaći koji tačno razlog svakoga od nas tera na prokrastianciju.

Naredni korak će zavisiti od tog razloga. Ukoliko teško zadržavate pažnju na jednom zadatku ili određujete koji Vam je zadatak prioritet, možete napisati listu na papir i onda rešavati stvari po toj listi. Možete zamoliti ljude u svojoj okolini da Vam pomognu, tako što će preuzeti neke od Vaših zadataka koje mogu ili tako što Vam neće odvlačiti pažnju primamljivim ponudama za druženje. Ukoliko je Vaš razlog, pak, perfekcionizam, pokušajte da ne čekate savršen dan, već da tražite onaj uslov koji Vam je najbitniji kako biste završili zadatak (na primer, tišina). Ili pak da se ne fokusirate na rezultat rada, već na sam proces, kao i da prihvatate male mane u toku tog procesa. Ukoliko ste prepoznali da je ono što Vam najteže pada frustracija, onda pokušajte da se polako navikavate na nju. Radite makar 10 minuta na zadatku, pa onda sebe “nagradite” filmom, izlaskom na piće i slično. Vremenom povećavajte to vreme i primetićete kako će Vam frustracija lakše biti podnošljivija.

Naravno, postoje i neki koraci koje svako može preduzeti. Na primer, za početak možete krenuti dan ranije. Ukoliko Vam pomaže možete svoj zadatak razložiti na etape koje ćete upisati u planer i raditi na taj način. Možete tražiti pomoć prijatelja kada je to moguće, jer će Vam tako zadatak biti i lakši i zabavniji. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemBez obzira na razlog, prokstartinacija svima nama izaziva jednaku glavobolju. Razumevanje i suočavanje sa njom nije lak zadatak i često je proces koji dugo traje. Ali što pre krenemo, pre ćemo završiti. Zato nemojte odlagati suočavanje sa sopstvenom prokrastinacijom za posle filma.