Preporuka pacijentu koji je dobio uput za laboratorijske analize krvi

  • Radi pouzdanosti laboratorijske analize krvi, potrebno je da dan pre dolaska u laboratoriju konzumirate lakšu hranu do 18 sati. Posle 18 sati možete piti tečnost, izuzev alkohola.
  • Ujutro, pre dolaska u laboratoriju, nemojte ništa jesti i piti.
  • U slučaju da uzimate redovnu terapiju, nemojte uzeti jutarnju dozu lekova jer i lekovi utiču na tačnost Vaših rezultata.
  • Jutarnju dozu lekova ponesite sa sobom i uzmite ih nakon vađenja krvi.

Kako se vadi krv?

U savremenim laboratorijama se za vađenje krvi koriste specijalni zatvoreni vakum sistemi – vakutejneri. U toku vađenja krvi iz vene (venepunkcija) tehnničar uvodi iglu kroz kožu do vene, a kroz iglu krv otiče u vakutejner epruvetu. Najčešće se venepunkcija izvodi na unutrašnjoj strani lakta gde je vena lako dostupna. Iznad mesta gde će se izvaditi krv stavlja se poveska kako bi vena postala vidljivija.Uz stisak pesnice kada se to od vas zatraži, vena će postati još istaknutija. Procedura vađenja krvi obično traje manje od 3 minuta. Nakon toga se pritisne mesto uboda kako bi se ubrzalo zaustavljanje krvarenja i sprečilo stvaranje hematoma.

Da li boli?

Kada igla prolazi kroz kožu možete osetiti blagi bol. Može se pojaviti dodatna nelagodnost kada počne isticanje krvi u epruvetu. Ako vodite dete ili plašljivu osobu objasnite da će osetiti trenutni blagi bol ili nelagodnost.

KORISNI SAVETI

Kod dubokih i nevidljivih vena potrebno je u konsultaciji sa Vašim lekarom da popijete 8 do 10 čaša tečnosti dan pre vađenja krvi. To će olakšati postupak vađenja krvi. Neposredno pred vađenje krvi poželjno je odraditi i neke vežbe za ruke ili šake.

Ukoliko imate suvu kožu da bi olkašali postupak vađenja krvi preporučljivo je stavljajti hidratantnu kremu i do 4 puta dnevno na kožu cele ruke. Tako će sama punkcija biti manje bolna.

Ukoliko osećate nervozu i vrtoglavicu obavezno informišite tehničara pre nego što započne vađenje krvi. Vađenje krvi se može izvesti i u opuštenijem ležećem položaju ili odloženo, u momentu kada ćete se osećati bolje. Ukoliko u bilo kom trenutku osetite vrtoglavicu ili nesvesticu recite tehničaru ili bilo kome pored vas.

Preporuka pacijentu koji je dobio uput za laboratorijske analize urina

  • Posude za sakupljanje urina za laboratorijske analize moraju biti čiste, suve i napravljene od inertne plastike.
  • Za laboratorijske analize urina sakuplja se prvi jutarnji uzorak (standardni), odmah posle noćnog odmora, a pre doručka ili drugih aktivnosti. Preporuka je da se ovaj uzorak uzima posle 8 sati mirovanja i ne manje od 4 sata zadržavanja urina u bešici. Preporuke pacijentima za sakupljanje 24-satnog urina

Bocu za sakupljanje 24-satnog urina za laboratorijske analize u toku sakupljanja potrebno je držati zatvorenu na hladnom mestu. Način sakupljanja za laboratorijske analize:

  • Prvi dan (početak sakupljanja): Prvu jutarnju porciju urina odbacite. Zapišite vreme, npr. 6 sati. Sve sledeće porcije u toku dana i noći sakupljajte u bocu.
  • Drugi dan (kraj sakupljanja): Prvu jutarnju porciju urina sakupite u bocu otprilike u isto vreme oko 6 časova. Sa ovom jutarnjom porcijom urina sakupljanje je završeno.
  • Bocu sa urinom donesite u laboratoriju.