Mucanje remeti ritam govora, tečnost, tempo, melodiju ali utiče i na psihu čoveka. Može dovesti do straha od govora, izbegavanja kontakata i nesigurnosti. Baš zato reagujte na vreme ukoliko primetite da Vam dete muca, zatražite savet logopeda i predupredite dalje produbljivanje mucanja. Najbolja rešenja su često veoma jednostavna, ali ih treba na vreme primeniti.

Govorom dobijamo ono što nam treba, ostavljamo utisak na druge i pokazujemo svoje znanje

Šta treba da radite ukoliko primetite da Vaš dete muca:

 1. Nađite uvek vremena za dete, pažljivo ga slušajte i gledajte dok Vam se obraća. Biće vremena za odgovaranje na poruke, telefoniranje i čitanje različitih vesti.
 2. Budite strpljivi, trudite se da dete ne prekidate i ne požurujete. Čak i ako nešto detetu ne kažete direktno ono će po Vašem govoru tela znati tačno šta mislite i prepoznaće  Vaše emocije, zabrinutost, žurbu, nervozu. Opustite se i Vi kako bi i Vaše dete bilo opušteno.
 3. Ne skrećite detetu pažnju na zamuckivanje (npr „Eto opet mucas! Brže malo kaži!“) Trudite se, u ovakvim situacijama, da ne pridajete toliko značaja kako je nešto rečeno, već se koncentrišite na suštinu i ono što je dete poželelo da Vam saopšti.logoped, mucanje, psihoterapija Beograd, psiholog Beograd, psihijatar Beograd,
 4. Ohrabrite dete osmehom, pohvalite ga kada se trudi i nešto dobro uradi, jačajte detetovo samopouzdanje i pozitivnu sliku o sebi! Dete u koje Vi svim srcem verujete verovaće i samo u sebe, a tada mu ni jedna životna poteškoća neće biti nerešiva.
 5. Nema potrebe da uključujete dete na previše različitih aktivnosti pored vrtića. Vrtić nudi organizovane i usmerene aktivnosti u grupi, a nakon njega dete treba da se odmori i opusti u krugu porodice bez prevelikih popodnevnih  planova i  gledanja na sat. Dete je dete i najvažnije je da se igra! Najvažnije stvari se uče kod kuće od roditelja!
 6. Pričajte polako sa Vašim detetom koristeći kraće rečenice i jednostavan rečnik razumljiv detetu. Čitajte mu knjige i pričajte različite zanimljive i poučne priče. Zamolite dete da i ono Vama ispriča neku priču, ukoliko želi, ili da prepriča utiske iz vrtića. Odglumite nešto zajedno pred bakom, dekom i drugim bliskim osobama.
 7. Ograničite gledanje televizije i pažljivo birajte sadržaje s jasnim slikama i pravilnim govornim uzorom. Deca umeju odlično da se igraju i zabavljaju bez telefona, tableta i televizije.
 8. Ukoliko dete muca na određenoj reči možete ponekad polako i nenametljivo ponoviti za njim pravilno ono što je htelo da kaže kao potvrdu da ste ga razumeli.
 9. Trudite se da izbegnete svađe pred detetom. Ljubav i poštovanje u porodici su najvažniji za detetov mir i bezbrižno odrastanje.
 10. Pripremite ostale članove porodice i prijatelje na to da će Vaše dete možda zamuckivati. Objasnite im da ga ne zadirkuju kada se to desi.
 11. Važno je detetu obezbediti dovoljan broj sati sna. Večerajte zajedno i pripremite ga na vreme za spavanje. Umorno dete znatno više zamuckuje.
 12. Obratite se logopedu i na vreme informišite o mucanju ukoliko primetite da Vaše dete zamuckuje.

psihocentrala, mindcentral, psihoterapija, psihijatrija, rebt, cbt, kbt, psihoterapeut, psiholog, logoped, psihijatrija, psihoterapija beogradZamuckivanje nije problem, to je često trenutna poteškoća  koja se uz puno podrške, ljubavi i strpljenja može uspešno prevazići.

Čak i ako se kroz život mucanje nastavi ono nije prepreka za ostvarivanje kvalitetnih odnosa, pronalaženje prijatelja i  dobrog posla sve dok dete odnosno čovek veruje u sebe i ima puno samopouzdanja.