Osamostaljivanje umesto prezaštićivanja dece

psihoterapija Beograd, psiholog Beograd, psihijatar Beograd, roditeljstvo

Uloga roditelja je da podstiče osamostaljivanje deteta da bi ono postalo uspešna i funkcionalna odrasla osoba. Samo kroz seriju samostalnih pokušaja, grešaka, neuspeha i uspeha dete može postati srećna i uspešna odrasla osoba.

Ako se roditelji trude da dete zaštite o svega i govore mu šta da radi, dete neće imati priliku za osamostaljivanje, tj. da razvije sposobnosti za uspešnu borbu sa usponima i padovima svakodnevnog života

Ako roditelji prezaštićuju dete, vremenom će dete imati sve manje i manje samopouzdanja i sve manje će učiti na svojim greškama. Kada odraste, dete će misliti da drugi treba da donose odluke umesto njega i da brinu o njemu, što će mu stvarati velike teškoće u svakodnevnom životu. Zato je važno da dete nauči da su greške normalne i očekivane i da je svima potrebno vreme kako bi ovladali nekom veštinom. Dete ne mora u svemu biti uspešno, u redu da se nečega plaši, ali ne treba da izbegava da proba nešto da uradi.

Šta roditelji mogu da urade?

  1. Dozvolite deci da sama rešavaju probleme. Problemi sa kojima se deca suočavaju mogu biti oblačenje pantalona i cipelica, pakovanje knjiga za školu do izrade zaboravljenog domaćeg zadatka. Budite blizu da pružite podršku, ali prvo posmatrajte i sačekajte da dete proba da uradi samo. Ako dete želi možete mu kratko objasniti kako može nešto da uradi uspešnije.
  2. Etikete kao što su „dobro dete“ ne daju nikakve informacije detetu u čemu je dobro, uspešno i šta je potrebno da promeni ili unapredi. Budite precizni i kažite tačno šta je to pozitivno i dobro, a na čemu je potrebno da radi kako bi bilo uspešnije.
  3. Uočavajte detetova osećanja i trudite se da razumete zašto se dete oseća loše u nekim trenucima.
  4. Imenujte detetova osećanja, utešite ga i pružite mu podršku kroz zagrljaj. Naučite ga kako može sebe umiriti kada doživljava negativne emocije.
  5. Postavite jasne granice i budite dosledni.
  6. Uključite ih u kućne poslove. Deca već od druge godine života mogu učestovati u kućnim poslovima prilagođenim njihovom uzrastu. Više o tome možete pročitati u članku Kućni poslovi primereni uzrastu deteta – https://psihocentrala.com/zivotne-teme/deca-adolescenti-i-roditeljstvo/kucni-poslovi-primereni-uzrastu-deteta/
  7. Omogućite da dete ima džeparac. Iznos džeparca treba da zavisi od Vašeg budžeta. On treba da bude redovan i uvek istog iznosa. Ako dete brzo potroši ceo džeparac, pre sledećeg džeparca, nemojte detetu davati novac već razgovarajte o važnosti „pametne“ raspodele novca.psihocentrala, mindcentral, psihoterapija, psihijatrija, rebt, cbt, kbt, psihoterapeut, psiholog, logoped, psihijatrija, psihoterapija beograd

Biće Vam teško u početku, naročite kada budete videli da je dete tužno i da nešto traži da uradite umesto njega. Setite se da je dobro da se malo pomuči i doživi neuspeh. Tako će osamostaljivanje biti efektnije, a ono će razvijati svoje sposobnosti. Potpuno je u redu pomagati detetu, ali nije dobro sve raditi umesto njega. Dete će verovatno više puta grešiti i doživljavati neuspeh, biće tužno i frustrirano, ali kroz taj proces razvijaće veštine neophodne za život koji ga očekuje u budućnosti.

Deca treba da nauče da sama donose odluke i da prihvate posledice svojih odluka, kao i da uvide do kojih ishoda su doveli njihovi postupci i odluke.