Ograničavanje aktivnosti i izolovanost od drugih ljudi često mogu imati posledice po naše psihičko zdravlje. Kako bismo to sprećili u nastavku vam nudimo nekoliko konkretnih saveta kako da očuvate dobro raspoloženje i želju da se pokrenete uprkos činjenici da ne možete da izađete napolje.

Kao što znamo, neophodno je pronaći  ili osmisliti razne aktivnosti koje možemo raditi od kuće

Važno je da to budu raznolike stvari kako bismo  uvideli  da imamo mogućnost izbora čak iako nam je prostor delovanja sužen. U tom smislu online platforme i programi koji se nude mogu biti jedno od rešeja.  Ipak bilo bi dobro da osmislite neku sopstvenu aktivnost  (na primer gajenje cveća, slaganje starih fotografija, pravljenje novih jela…). Ovo je važno jer vi sami najbolje poznajete sebe i znate šta vam prija. Osim toga, aktivnost koju sami osmislite usmerena je ka nekom cilju, a ne služi samo da ispunite veme. Dakle, ukoliko aktivnost osmislite sami veća je verovatnoća da ćete je i sprovesti.  Kako biste iskoristili  i druge  mogućnosti, koje vam se nude u trenucima kada nemate ideju šta biste radili,  potrebno je da svoj dan organizujete. korona virus, izolacija, covid19, psihocentrala, psihoterapija Beograd, psiholog Beograd, psihijatar Beograd, petar vojvodic,

Napravite plan i odvojte vreme za različite aktivnosti u toku dana. U svoje aktivnosti ubacite i nešto što vam se čini zanimljivo od predloženih online sadržaja. Bilo koja vrsta fizičke aktivnosti, bilo da se radi o šetnji ili aktivnom treningu kod kuće je dobro došla.  Osim što nas održava u formi fizička aktivnost pomaže nam da ne doživljavamo sebe kao statične i pasivne. Ne zaboravite da je kontakt sa drugima, veoma bitan pa i onda kada fizičkog dodira ne može biti.

Na ovaj način održavate ideju da pripadate zajednici i dobijate jasnu pouku da u ovome niste sami

Iako uglavnom jedni drugima prepričavamo stvari koje smo već i sami čuli, ovo nam može pomoći da  uznemirujuće informacije podelimo sa drugima i da shvatimo da su osećaj usamljenosti,  neizvesnosti,  anksioznosti i doživljaj frustriranosti prirodan odgovor koji se javlja kod većine nas. Dakle to što imamo promene raspoloženja, što se povremeno distanciramo od novonastale situacije, a onda najednom nas obuzme briga i strah posledica su vanrednog stanja i stanja u kome se nalazimo.

Kako bismo povratili kontrolu i oslobodili se doživljaja neizvesnosti skloni smo traganju za što većim brojem informacija.

Neprekidno fokusiranje na novonastalu situaciju može nam škoditi

Sa druge strane negiranje novonastale situacije takođe je loše po nas. Zato se preporučuje da budete u toku sa onim što se se dešavam ali da ne provodite čitav dan ispred televizora ili u potrazi  za informacijama na internetu. Važno da sopstveni dan organizujemo i učinimo predvidljivim i da ga ispunimo onime što volimo. To će nam povratiti osećaj sigurnosti i zadovoljstva.

U nastavku vam nudimo neke od dostupnih online sadržaja kako biste svoj dan ispunili: