Draga saveta: Brzi odgovori nisu uvek ispravni

Internet je pun
Autorski clanak, draga saveta, popularna psihologija, brza rešenja, rešenja

“Draga Saveta, u moje odeljenje ide dečak Lazar i on mi se mnoooogo sviđa. Ali ja sam stidljiva i ne znam kako da mu priđem. Šta da radim?”

“Draga Ana, 

Prići osobi koja ti se sviđa može biti teško, ali postoje neke stvari kojima možeš sebi to da olakšaš:

Budi sigurna u sebe, započni razgovor, aktivno slušaj Lazara dok ti priča nešto i obrati pažnju na njegov govor tela. Na kraju, moraš biti spremna i na odbijanje. Postoji mogućnost da Lazar nije zainteresovan za tebe na taj način. Odbijanje nije neuspjeh, samo je deo života.

Zapamti, nema jednostavnog načina da priđeš osobi koja ti se sviđa, ali ako budeš samouverena i pažljiva, vas dvoje možete ostvariti dobru interakciju i možda čak razviti novi odnos.

Sve najbolje i srećno sa simpatijom, 

Tvoja Draga Saveta”

Svi smo se susreli sa ovakvom, ili sličnom rubrikom nekad u životu. Sa pojavom interneta i rešenja koja nam se nude na par klikova, nestrpljenje i želja za brzim rešenjima su intenzivniji nego ranije. 

Gde tražimo rešenja

Bezbroj članaka na različite teme, knjiga popularne psihologije motivacionih govornika i “stručnjaka” spremnih da vode “Draga Saveta” kolumne dodatno doprinose takvom utisku. Naravno, informisati se na neku temu je uvek poželjno i sjajno je što nam internet to olakšava. Takođe, opšte informacije neophodne su kako bismo razumeli pojedinosti. 

Problem nastaje kada je veliki broj nas spreman da stane na tim opštim tačkama i uzme ih zdravo za gotovo, kao potpune odgovore. Čak i kada članci koje čitamo naglašavaju da to ne treba da radimo, te da je uvek potrebno prokonsultovati se sa stručnjakom, mi nemamo strpljenja za tako nešto i naprosto izignorišemo taj pasus. Nema osobe koja nije barem jednom izguglala neki jednostavan simptom i na osnovu njega zaključila da umire od neke opasne bolesti.

Gde zapravo naći odgovore 

Opšti saveti mogu pomoći, ali nisu potpuno rešenje problema zbog izostanka individualnog pristupa. Ako ste ikada bili Ana sa početka naše priče, onda ste to iskusili i na sopstvenom primeru. Saveti kao ovaj koji je Ana dobila pišu se slično kao horoskop: dovoljno opšti da mogu uvek da se primene, a dovoljno pametni da zvuče korisno. Međutim, ona su zapravo vrlo površna i nedovoljna. Svi mi imamo nešto zajedničko, ali imamo i crte ličnosti i osobine koje su nam jedinstvene. Kako bismo rešili neki “problem” nije dovoljno bazirati se samo na zajedničkim karakteristikama. 

Možemo to posmatrati i na ovaj način: kada odete kod lekara opšte prakse jer Vas boli koleno, da li Vam on odmah kaže šta nije u redu sa kolenom, ili Vas ipak pošalje na dodatne preglede i testove? 

Psiha je područje ljudskog života koje nedovoljno istraženo, dakle, na pitanja vezana za nju je još teže dati uopšteni odgovor. Zato i postoji psihoterapija i proces je koji može trajati i po nekoliko godina. Brza rešenja, na žalost, u psihologiji ne postoje. I kao što se svako drugačijim tempom oporavlja od iste fizičke povrede, tako i ljudi sa istom ili sličnom problematikom u oblasti mentalnog zdravlja, uglavnom prolaze kroz sasvim drugačiji put do boljitka.   psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemSaveti i informacije koje nalazimo na internetu mogu biti odlični za početak informisanja na neku temu. Ali ukoliko želimo individualan savet i razumevanje sopstvene problematike, te smernice za rad na istoj, ne možemo očekivati da rešenje bude jednako brzo.