Manipulacija: Kako je prepoznati i reagovati 

manipulacija, znakovi manipulacije, kontrolišuće ponašanje, potreba za kontrolom, emocionalna ucena, emocionalna manipulacija, verbalna manipulacija
Ako jedan od partnera stalno ima potrebu da znate gde ste, sa kim ste, kada se vraćate kući, ako kontroliše vaš telefon, društvene mreže i elektronsku poštu onda nesumnjivo postoji problem.

Šta je manipulacija?

Da li ste nekada iskusili previše kontrolišuće ponašanje od strane nekoga ko vam je blizak? To može biti vaš partner, kolega, šef, prijatelj ili član porodice. Manipulacija je veoma moćna reč. Podrazumeva kontrolu, ubeđivanje šta je najbolje za vas, strogo upućivanje na određene obrasce ponašanja i slično.

Niko ne voli da bude pod nečijom kontrolom. Jednostavno je suprotno našem prirodnom osećanju slobode i želje da vidimo svet svojim očima, da stvorimo i poštujemo sopstvene vrednosti, uverenja, i stavove. Normalno je da određen stepen kontrole postoji u smislu uređenosti različitih sistema u kojima svakodnevno živimo. Međutim, ako se neko trudi da manipuliše vašim mislima, emocijama, i ponašanjem ovo može biti izrazito opasno.

Koje su posledice manipulacije? 

Manipulacija može da bude toliko iscrpljujuća i strašna da dovede do osećanja krivice, sramote, smanjenog samopouzdanja kod žrtve. Upravo zbog ovih posledica teško je zauzeti se za sebe iako znate šta vam je činiti. Najčešći strahovi koji sprečavaju žrtvu da se odupre manipulaciji su sledeći:

  • Strah da će izgubiti prijatelja;
  • Strah da će izgubiti posao;
  • Strah od svađe i direktnog suočavanja;
  • Strah od kvarenja sopstvene reputacije ili društvenog statusa;
  • Osećanje nelagodnosti;
  • Strah od gubitka krova nad glavom (prisutno kod zlostavljanja i manipulacije u domaćinstvu).

U slučaju da prepoznate manipulaciju, znajte da ste u nekoj vrsti nezdravog odnosa i da stvari treba da se promene. Ona ne mora da bude toliko očigledna, može da deluje kao da je jednostavno crta nečije ličnosti. Ovo posebno važi za osobe sa narcisoidnim i graničnim poremećajem ličnosti, za sociopate, za one koju su izrazito sebični i imaju potrebu da dominiraju.

Nekoliko prikrivenih znakova manipulacije

1. Osobe koje se javljaju povremeno i samo kada im nešto treba.

Nažalost postoje osobe koje vas kontaktiraju dva-tri puta godišnje da vide ,,kako ste” i ,,šta radite”. Ono što zapravo pokušavaju je da održavaju kakvu-takvu komunikaciju sa vama jer znaju da ćete im možda biti potrebni u nekom trenutku. Javljaju se sporadično i obično ni vi sami nemate baš dobar osećaj kada su oni u pitanju. U ovakvim situacijama najbolje bi bilo da održavate distancu u odnosu i da ne puštate osobu poput ove previše u svoj svet.

2. Osobe koje se ponašaju kao prijatelji kada im to odgovara. 

Nema ničega neobičnog u tome da se nekome na prvu ne dopadnete, a onda da ta osoba promeni mišljenje. Međutim, ako neko mnogo često igra toplo-hladno igricu, vreme je da se zapitate. Nije normalno da neko bude loš prema vama neko vreme, a onda dobar kad mu nešto treba. U svakom slučaju ovakvoj osobi ne treba mnogo verovati. Svi imamo promenljivo raspoloženje i ponašanje, ali kada su u pitanju ovakvi ekstremi, treba biti pažljiv.

3. Osobe koje vam se stalno smeškaju ali iz nekog razloga nešto vam je tu sumnjivo. 

Ako pričate sa nekim ko vam se smeši, ima pozitivan stav i govor tela, ali iz nekog razloga vas i dalje ne ubeđuje, držite oči širom otvorene. Nije isključeno da ste je možda samo loše procenili i da nema nikakve zadnje namere. Međutim, neki ljudi imaju ,,šesto čulo” za ovakve stvari i iako ne mogu da objasne zašto, neke osobe im se na prvu uopšte ne dopadnu. Počnite sa pitanjem zašto sumnjate da bi osoba ispred vas bila neiskrena. Da li joj iz nekog razloga zavidite ili nešto zamerate? Da li vam je ova osoba učinila nešto nažao u prošlosti?

4. Osobe koje vam učine uslugu pa vas emocionalno ucenjuju zbog toga. 

Ovo je veoma teška situacija. Može da se desi da vam neko pozajmi nešto materijalno, novac, ili čak da vas postavi na neku višu poziciju u firmi, a da vam pritom ne da nimalo prostora da dišete. Možda vas ne podseća na direktan način da joj nešto dugujete, ali njeni postupci i stav govore sasvim drugačije. U ovom slučaju ne libite se da budete direktni. Recite šta je to što vas muči i pitajte da li postoji neko nepoverenje koje osoba oseća prema vama. Ako da, saznajte zašto vam je onda učinila uslugu.

5. Osobe koje vas kontrolišu kao da ste dete. 

Ako u partnerskim odnosima postoji briga o drugoj osobi, to je znak kvalitetnog odnosa. Međutim, nekada se iza te ,,brige” krije potreba za kontrolom i manipulacijom. Ako jedan od partnera stalno ima potrebu da znate gde ste, sa kim ste, kada se vraćate kući, ako kontroliše vaš telefon, društvene mreže i elektronsku poštu onda nesumnjivo postoji problem. Probajte da o ovome raspravite na miran i asertivan način. Budite mirni i recite partneru kako se osećate. Ako on ili ona nastave sa ovakvim ponašanjem, razmislite da li je ta veza vredna vašeg nemira.

6. Osobe koje vas izbombarduju očekivanjima, pravilima, i svojim željama. 

Ovaj vid kontrole može da bude veoma iscrpljujuć. Svaki susret sa ovom osobom je strašno naporan upravo zbog njihove potrebe da kontrolišu i da sve bude ,,po njihovom”. Ništa nije dovoljno dobro, jer šta god i kako god da nešto uradite, nikada neće biti baš tačno onako kako je ta osoba zamislila. Najbolje rešenje za ovo je da izbegavate ovakve osobe dok niste spremni da se suočite sa njihovim komentarima a da se pritom ne razbesnite. Ako pokažete čak i najmanje znake besa i ljutnje oni će jedva dočekati da i to svale na vas. Imajte na umu da nije vaš posao da udovoljavate svakome. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko smatrate da se nalazite u situaciji u kojoj vas konstantno kontrolišu i manipulišu vama, bilo da je u pitanju radno mesto ili vaše domaćinstvo, a ne znate kako da se izborite sa tim, obratite se stručnom licu za pomoć. Rešavanje ovakve vrste problema može da utiče izrazito povoljno na vaš kvalitet života.