Psihologija putovanja

Naš mozak voli rutinu i istovetnost. Putovanja su sušta suprotnost rutini. Uprkos tome, većina nas voli da putuje. Kako je to moguće?
Naš mozak voli rutinu i istovetnost. Putovanja su sušta suprotnost rutini. Uprkos tome, većina nas voli da putuje. Kako je to moguće?

Ove godine Sretenje i dan državnosti padaju u sredu i četvrtak. Mnogi od nas već su uzeli i petak, da “spoje” praznik sa vikendom, rezervisali hotel i organizovali prevoz. Oni koji nisu u prilici da to urade pripremaju se za Uskrs ili Prvi maj. Treći su već krenuli da gledaju aranžmane za leto. 

Već smo više puta pisali o tome kako naš mozak voli rutinu i istovetnost. Oni nam pružaju osećaj bezbednosti, stabilnosti i kontrole. Putovanja, posebno u drugu državu, su sušta suprotnost rutini. Uprkos tome, većina nas voli da putuje. Kako je to moguće?

Zašto putujemo

Ponekad naša putovanja imaju jasne ciljeve. Putujemo zbog poslovnih sastanaka, medicinskih zahvata, školovanja i slično. Tada je motivacija za putovanje jasna. Međutim, u današnje vreme sve je više putovanja kojima je cilj putovanje samo po sebi. Razlozi koji nas motivišu na ovakva putovanja su predmet istraživanja. Na primer, putovanje se dovodi u vezu sa Maslovljevim konceptom samoaktuelizacije, odnosno najvišom potrebom u piramidalnoj hijerarhiji. Dan je pretpostavio da postoje dve vrste faktore koji utiču na našu motivaciju, oni koji nas “guraju” i oni koji nas “vuku”. To su intrinzički koji nas “guraju” da putujemo (radoznalost, opuštanje…), i ekstrinzički koji nas “vuku” da putujemo (lepe plaže na nekom mestu, bogata istorija…). 

Neki od najčešćih razloga koji nas “guraju” da putujemo su: 

  • Radoznalost: Najbolji način da upoznamo druge ljude i kulture je da budemo u direktnom kontaktu sa njima. Znajući to, odlučujemo se da putujemo kada našu radoznalost probude različitosti drugih kultura u odnosu na našu.
  • Potreba za avanturom: Bilo da istražujete nepoznat grad, skijate ili nešto treće, podižete nivo adrenalina i endorfina što mi doživljavamo kao nagradu.
  • Potreba za opuštanjem: Nekada nam je potrebniji pasivan odmor. Vreme koje ne moramo da provodimo misleći na svakodnevne brige, ne moramo biti stalno dostupni drugima, pruža nam priliku da napunimo baterije.
  • Socijalni status: Putuje se i kako bi pokazali svoj socijalni status. Tada biramo luksuzne destinacije i hotele, kakvi dolikuju slici o sebu koju želimo da plasiramo.
  • Beg: Ponekad putujemo kako bismo pobegli, od sebe, odnosno uloga koje igramo u svakodnevnici, od obaveza ili briga.

Kakva god bila motivacija za putovanje ona utiče na to koju destinaciju biramo, ali i šta očekujemo da ćemo od putovanja dobiti.

Šta nam putovanje donosi 

Svako od nas ko je imao priliku da putuje može posvedočiti o brojnim benefitima koje mu je to iskustvo pružilo. Putovanjem i upoznavanjem drugih kultura i istorije stičemo nova saznanja, koja menjaju naš pogled na svet, ali i na same sebe. Uz to, nove situacije u kojima se snalazimo grade naše samopuzdanje i pomažu nam da razvijemo veštine koje ranije nismo imali. Putovanje nam takođe dozvoljava da sebe testiramo, ali i da naučimo nešto novo o sebi (na primer, da nismo toliko vešti u navigaciji kao što smo mislili). Daju nam priliku da se odmorimo i osvežimo, te budemo spremniji za izazove koji nas čekaju kod kuće. 

Šta nam putovanje ne donosi 

Putovanja, međutim, nisu magičan lek. Kada ribicu iz akvarijuma sa mutnom vodom prebacimo u akvarijum sa čistom vodom ona će živnuti, ali ako se onda vrati u akvarijum sa mutnom vodom ponovo će se razboleti i uginuti. Kao i ribica, ni mi ne možemo preživeti u mutnoj vodi. Ako nam putovanje ne posluži kao prilika da skupimo snagu ili dobijemo novi ugao gledanja na konflikte koji nas čekaju kod kuće, oni će nas sačekati i ubrzo ćemo se osećati kao i pre. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemPutovanja su veoma korisna za naše mentalno zdravlje. Pružaju nam priliku da doživimo stvari kakve kod kuće možemo samo da sanjamo. Međutim, ona nisu zamena za svakodnevni život, niti su rešenje za sve naše probleme. Nema tog kraja sveta u kom se možemo sakriti od sebe. Zato sledeći put kada posle veće stresne situacije impulsivno rezervišete hotel, zapitajte se šta očekujete od tog putovanja: beg ili skupljanje snage.