Sindrom nemirnih nogu

Zakaži sada

Ako se noću često prevrćete u krevetu i ne možete da zaspite zbog neprijatnog i donekle bolnog osećaja u nogama, moguće je da spadate u onaj deo populacije koji pati od sindroma nemirnih nogu.

Stanja poznatog još i kao Wilis-Ekbomova bolest najčešće se javlja noću i tokom odmaranja, a odlikuje ga neprijatan i donekle bolan osećaj u nogama koji ublažava njihovo pomeranje. Kod nekih ljudi, ovaj osećaj se može javiti i u rukama. Sindrom se u 50 odsto slučajeva nasleđuje, a najčešće ga uzrokuje anemija. Može se javiti u bilo kom periodu života, pa čak i detinjstvu.

Tretman zavisi od intenziteta i učestalosti javljanja neprijatnog osećaja.

Oni koji uglavnom spavaju mirno ne pridaju mu mnogo značaja, dok bi oni koji se sa ovim problemom susreću bar jednom ili dvaput nedeljno trebalo da provere nivo gvožđa u krvi. Neki lekovi poput antidepresiva, lekova protiv mučnine ili sedativnih antihistaminika mogu da pogoršaju sindrom nemirnih nogu.

Ako stanje postane hronično, može da oteža obavljanje svakodnevnih aktivnosti. U tom slučaju, u terapiju bi trebalo uključiti agoniste dopaminskog receptora, ligande ili neki od opioida.