Kada treba dozvoliti da srce pobedi um

Autorskiclanak, mudrost, hrabrost, bes, sumnja, tuga, srce, misli, zahvalnost, perspektiva, saosećanje, svrha
Kako pristupiti svojoj mudrosti i hrabrosti, a utišati bes i sumnju

Svi mi u nekom trenutku iskusimo mrak, momente i dane ispunjene sumnjom, besom i tugom. Bez obzira koliko se uznemireno osećamo, možemo utišati svoje misli i verovati da ćemo ugledati svetlost na kraju tunela. Onaj teži deo naše životne priče- diskriminacija, zavisnosti, bolest opasna po život, naš ili naših voljenih, nasilje, gubitak i još mnogo toga, deo su iskustva koje nas ne mora uništiti, već povesti na put spoznaje naše unutrašnje snage. Svaki izazov može nas naučiti kako da pristupimo svojoj mudrosti, da i tada ne zaboravimo na zahvalnost, da aktiviramo svoju hrabrost, i prisetimo se osećaja svrhe.

Kada utišamo svoje misli i udahnemo osećaj zahvalnosti za sve darove kao što su inteligencija, duhovitost, odlučnost itd., tada pristupamo svojoj mudrosti, i izvoru saznanja šta činiti dalje.

Baveći se svim onim što pojačava naš osećaj svrhe, osetićemo i snagu postojanja u sopstvenom telu. Pristupićemo hrabrosti, znajući da ono sa čime se suočavamo i čega se možda plašimo jeste stvarno, ali da za to imamo snage.

Mudrost i hrabrost držaće nas na površini živog peska sačinjenog od obezvređenosti, besa i sumnje. Podsetiće nas da se čak i mračni dani razvedre.

Da bi nas održao bezbednima, mozak nam može reći da borba nije vredna svega. Kada se osećamo anksiozno ili bespomoćno, mozak teško razlikuje stvarno od zamišljenog, odnosno najgori ishod od svega što je moguće. Ukoliko reagujemo na život, nemamo mogućnost da vidimo sve puteve kojima možemo krenuti. Ako umesto straha i reakcije, sami odaberemo put kojim ćemo poći, čak i ukoliko padnemo- ustaćemo lakše.

Život ume da bude nefer- biće ljudi koji će vam stati na put, biće gubitka koji deluje nemoguće preboleti.

Ali izbor uvek postoji. Samo  je neophodno da popustimo čvrsti stisak ruke oko svojih planova, i prihvatimo da ipak ne znamo šta nosi novi dan.

Preoblikovanje perspektive

Jedan od načina je preoblikovanje perspektive iz koje posmatramo izazove. Ne moramo biti optimisti, izjavljujući stalno kako će sve biti u redu. Možemo biti realni i izmeriti i rizike i mogućnosti. Budućnost se ne može predvideti, ali se svakako krećemo napred, korak po korak.

Četiri rutine za pristup mudrosti i hrabrosti

Prihvatite svoje darove

Razmislite o trenutku kada ste postigli nešto za šta ste sumnjali da ćete moći. Navedite sve svoje talente, darove i karakterne osobine koje su pomogle trijumfu, uprkos strahu. Ovi atributi predstavljaju vas kao ličnost. Postoje tu kako bi bili pozvani kada nam zatrebaju jasniji vidik i malo snage.

Otkrijte svoju svrhu

Šta je ono što vam budi duh i otvara srce? Pomoć drugima, šetnja u prirodi, kreativni projekat? Možda vam je srce puno kada delite znanje, pišete, pevate ili kuvate? Nađite svoju svrhu u trenucima u kojima se osećate u potpunosti angažovano.

Pronađite saosećanje, za sebe

Dopustite sebi da budete ljudsko biće, znajući da su vaše trenutne reakcije normalne. Provedite malo vremena slaveći i najmanje trenutke mudrosti i hrabrosti umesto da kritikujete sebe zbog osećanja besa i straha. Pronađite sebe, iznova i iznova.

Pravilno doziranje

Neka svega bude umereno, kako se misli ne bi otele kontroli. Umesto da pogledate najnovije vesti, budite prijatno društvo nekome dragom.

Sledećeg puta kada se nađete u začaranom krugu negativnog načina razmišljanja, setite se usput i svoje mudrosti i hrabrosti. I znaćete da je i dobro i loše prolazno. Bez obzira da li je velikih ili malih razmera.

Kako biste otkrili sve lepo što vas čeka, morate nastaviti da se krećete.

A mi smo tu za vas, da vam pružimo ruku i povedemo vas putem na kome vas čeka lepota upoznavanja sopstvenog bića.