Depresija: 6 stvari koje pogoršavaju depresiju 

depresija, šta pogoršava depresiju, depresivno raspoloženje, tuga
Osoba koja pati od depresije se oseća kao da se nalazi na dnu ponora iz kojeg ne postoji izlaz. Nema nade da će se stvari ikada promeniti. 
Šta je depresija?

Depresija je mnogo više nego povremena tuga ili usamljenost koje većina ljudi iskusi s vremena na vreme. Karakterišu je osećanje velike tuge, izolacije i očaja koji traju najmanje dve nedelje, a često i duže. Osoba koja pati od depresije se oseća kao da se nalazi na dnu ponora iz kojeg ne postoji izlaz. Nema nade da će se stvari ikada promeniti.

Koji su simptomi depresije? 

Da bi se osoba dijagnostikovala sa depresijom ona mora da iskusi depresivno raspoloženje ili gubitak interesovanja za svakodnevne aktivnosti koji traju najmanje dve nedelje. Ovakvo raspoloženje mora da se znatno razlikuje od njenog uobičajenog ponašanja. Ono ume do te mere da utiče na osobu da ona prestane da se druži, da ide u školu, često čak i da izostaje sa posla. Neki od najčešćih simptoma depresije su:

  • Depresivno raspoloženje većinu dana, skoro svaki dan;
  • Nezainteresovanost za svakodnevne aktivnosti kao i za aktivnosti koje su nekada pričinjavale zadovoljstvo;
  • Značajan gubitak ili dobijanje na težini;
  • Nesanica ili hipersomnija (preterano spavanje);
  • Gubitak energije, čak i najmanje zahtevne svakodnevne stvari čine da se osoba oseća umorno;
  • Osećanje da nije vredna, osećaj krivice;
  • Nemogućnost koncentracije;
  • Crne misli, misli o smrti, misli o samoubistvu.
Šta pogoršava depresiju? 
1. Stres 

Ako ste depresivni, trudite se da svedete stres na najmanji mogući nivo. Najbolji način da to uradite je da ne preuzimate na sebe previše posla dok ste u ovakvom stanju. Probajte da podelite zadatke koje imate na poslu ili u školi na manje delove tako da se ne osećate kao da ste prenatrpani. Takođe, naučite da kažete ne, jer ipak je vaše zdravlje na prvom mestu.

2. Premalo sna

Odnos između depresije i sna je vrlo komplikovan, zato što upravo gubitak ili previše sna može da bude jedan od glavnih simptoma depresije. Međutim, ono što vi možete da uradite je da se pobrinete da uvek idete na spavanje u isto vreme i da se budite u isto vreme. Takođe, pre spavanja, nemojte da gledate u telefon ili kompjuter. Štaviše, isključite sve uređaje pre nego što legnete. Uvedite neki umirijući ritual pre odlaska u krevet, kao što je čitanje knjige ili topla kupka.

3. Hrana

Izbegavajte hranu koja ima dosta šećera jer ona ima tendenciju da vas brzo podigne ali da vas brzo i spusti. Takođe, smanjite unos alkohola i kofeina jer oni takođe značajno utiču na vaše raspoloženje i mogu samo da pogoršaju depresiju.

4. Negativne osobe

Ako patite od depresije, okružite se ljudima koji vam daju energiju, a ne onima koji vam je oduzimaju. Čak i ako vam nije do druženja, probajte da se naterate da izađete iz kuće, obucite se lepo i idite negde sa vama dragim ljudima. Ovo će značajno poboljšati vaše stanje. Izbegavajte interakciju i druženje sa onima koji na bilo koji način doprinose tome da se osećate još lošije.

5. Gledanje vesti 

Gledanje vesti koje su uznemirujuće pogoršava depresiju. Ako pratite dešavanja u zemlji i svetu svaki dan, i to vas dodatno uznemirava, probajte da ograničite gledanje televizije ili slušanje vesti uopšte. Nije potrebno da se stresirate i brinete dodatno oko stvari na koje ne možete da utičete i koje ne možete da promenite. Stavite sebe i svoje blagostanje na prvo mesto.

6. Godišnjice

Na dan kada su se dogodili neki traumatični događaji poput raskida, smrti drage osobe, kada ste primili loše vesti, može da se desi da se vaša depresija pogorša. Ono što je bitno je da se u tom slučaju unapred pripremite za ove događaje. Uzmite kalendar i pogledajte da li u tekućem mesecu postoji nešto za šta treba da spremite. Na ovaj način ćete smanjiti nivo stresa koji ćete potencijalno doživeti kada taj dan dođe. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemU svakom slučaju ako ste se prepoznali u nekom od simptoma depresije, najbolje bi bilo da se obratite stručnom licu za pomoć. Depresija se u većini slučajeva uspešno leči i nema potrebe da joj dopustite da utiče na kvalitet vašeg života.