Rušenje mitova o muškoj seksualnosti

seksualnost, muska seksualnost, seks, seksualni donosi, romantični odnosi, ljubav, partnerstvo, veze, emotivni odnosi, poželjnost, želja, poželjno
Pretpostavka da su muškarci uvek spremni da iniciraju seks, i da im nisu potrebne romantika i predigra za zadovoljavajuće seksualno iskustvo samo je mit

Gotovo svi muškarci žele da se osećaju seksualno poželjno, ali malo njih se zapravo oseća tako. Istraživanja pokazuju da je velikoj većini ovo veoma važno, dok je samo 12% muškaraca izjavilo da njihove partnerke čine da se osećaju seksualno poželjno.

Nema sumnje da se naša kultura i dalje razvija kada je u pitanju seksualnost. Muška želja je i dalje istaknutija od ženske želje ili drugih oblika uzbuđenja. Karikaturalna verzija muške seksualne želje dominira medijima i kulturom. Nijansirani stavovi ostaju nedovoljno zastupljeni, učeći nas pogrešno o tome šta muška seksualnost jeste i šta može biti.

Muškarci mogu osećati pritisak da budu onakvi kakvim ih kultura predstavlja, dok bilo koja druga slika može biti izvor stigme i srama. Ovakvo stanje stvari usmerava muškarca ka ograničavajućem skupu puteva koje treba slediti i modela na koje se treba ugledati.

Trenutni seksualni scenario u heteroseksualnim vezama predviđa da muškarci treba da budu ti koji iniciraju seksualne aktivnosti, prelaze na sledeći nivo fizičke intimnosti i oslikavaju seksualnu poželjnost žene pored sebe, dok se sopstveni osećaj poželjnosti u potpunosti zanemaruje.

A šta pokazuju istraživanja?

Jedna od teorija pokazuje da je saznanje da je neko poželjan povezano sa kognitivnim šemama koje oblikuju seksualnost, zajedno sa značajnim obrascima mišljenja, identiteta i osećanja.

U okviru najnovije sprovedene studije intervjuisano je 300 muškaraca starosti između 18 i 65 godina, koji su u vezi najmanje 6 meseci. Učesnici su odgovorili na 21 pitanje otvorene forme, kao što su:

Koliko vam je važno da osetite da vas partnerka želi?

Na koji način vaša partnerka može učiniti da se osećate poželjno?

Šta biste od navedenog želeli da vaša partnerka radi u većoj meri kako biste se osećali poželjno?

Većina učesnika (84%) bila je starija od 30 godina, a 20% njih imalo je preko 40 godina. Preko 60% njih bilo je u braku, dok je ostatak bio u dugim vezama. Prosečna dužina veze bila je 12 godina, u opsegu trajanja od 7 meseci do preko 45 godina.

Svi muškarci rekli su da im je važno da osete da su seksualno poželjni. Skoro 95% njih izjavilo da im je to veoma važno. Oko 9%  navelo je da je ovaj osećaj presudan, najvažniji ili neophodan. Osećaj seksualne poželjnosti bio je daleko najvažniji faktor seksualnog zadovoljstva ili jednako važan faktor kao obrok i san. Nekolicina je izjavila da u odsustvu osećaja poželjnosti uopšte ne bi mogli da imaju seks, zbog nedostatka uzbuđenja ili uticaja na samopouzdanje. Preko 12% muškaraca izjavilo je da se više ne osećaju seksualno poželjno u svojoj vezi.

Šta doprinosi osećaju poželjnosti

Verbalni izrazi želje definisani su kao važni- kompliment, pohvala i seksualni govor („dirty talk“). Neki muškarci osećaju se poželjnije i uzbuđenije uz komunikaciju koja povećava seksualno zadovoljstvo partnerke, kada im partnerka kaže šta joj prija.

Flert je takođe važan aspekt, i može biti otvoren ili suptilan. Neki od ispitanika su naveli da želju svoje partnerke za seksom prepoznaju putem suptilnih pogleda u oči, položaja glave, i pokreta tela.

Neseksualni, romantični dodir bio je važan trećini ispitanika. Ovakav kontakt može uključivati dodir po ruci, stisak, brzi poljubac i slične senzualne ili nežne, ali ne previše seksualne gestove. Na ovaj način muškarac oseća ne samo da je seksualno poželjan, već i poseban i značajan.

Preko 27% učesnika izjavilo je da je osećaj poželjnosti rezultat toga što partnerka inicira seks. Inicijacija može biti verbalna ili fizička, ali je za ovaj procenat bila presudna. Dominantnija uloga partnerke i iskazano uzbuđenje čine da se muškarac oseća poželjnije i uzbuđenije. Ovakva  situacija ne ostavlja prostora za sumnju u sopstvenu poželjnost i smanjuje rizik od odbijanja i razočaranja.

Takođe, osećaju poželjnosti doprinosi entuzijastična partnerka tokom seksa- partnerka koja je aktivna i otvorena za eksperimentisanje. Ovakvo partnerstvo doprinosi i većoj emocionalnoj povezanosti.

Samo 12%  izjavilo je da se osećaju seksualno poželjeno onako kako bi želeli. 88% izjavilo je da bi volelo da se partnerka više potrudi. Veoma mali broj muškaraca izjavio je da se oseća previše poželjno u odnosu na svoju seksualnu želju ili seksualne sposobnosti.

Ispitanici su izjavili da žele da žene budu dominantnije, romantičnije, da flertuju i slobodnije iskažu seksualnu zainteresovanost. Jednostrano iniciranje ume da bude iscrpljujuće, možda i dosadno, i nekad je teško reći da li je partnerka zaista raspoložena.

Pored želje da partnerka jasnije i otvorenije izrazi seksualnu želju, ispitanici su naveli da bi voleli da čuju komplimente na rčun izgleda i performansa tokom seksa.

Takođe, naveli su da bi želeli više romantike i više neseksualnog dodira, kao izraza naklonosti i intimnosti, što odražava nezadovoljene emocionalne potrebe.

Oko 20% muškaraca izjavilo je da bi volelo više flerta i zaigranosti, i veću seksualnu energiju u svakodnevnoj interakciji.

Prepoznavanje zajedničkog

Ova studija priča sasvim drugačiju priču od konvencionalnog pogleda na mušku seksualnost. Velika većina muškaraca ima potrebu da se oseća seksualno poželjno, ali većina njih ne oseća da je željena onoliko koliko bi to volela. Pretpostavka da su muškarci uvek spremni da iniciraju seks, i da im nisu potrebne romantika i predigra za zadovoljavajuće seksualno iskustvo mit je koji oblikuje priču o muškoj seksualnosti koja nikome nije od koristi.

Da li su ovakvi rezultati istraživanja zaista iznenađujući? Karikaturalne konvencije muške seksualnosti uveliko obitavaju u našoj kulturi, a ukoliko ne postavimo prava pitanja, nikada nećemo znati kakva je zapravo istina.

Seks je kompleksan, i ume da bude takav čak i za parove sa dobrom komunikacijom. Suptilnije naznake mogu se lako propustiti i mogu ostaviti prostora za pogrešno tumačenje. Samim tim mogu doprineti i neželjenom seksu, usled neusklađenih seksualnih potreba.

Možda su muškarci i žene sličniji nego što je priznato kada je u pitanju potreba da se osećamo poželjno. Prepoznavanje onog što nam je zajedničko, uz razumevanje i vrednovanje razlika postavlja temelje za informisanu i efikasnu komunikaciju koja osvetljava put ka svetu u kome se osećamo istinski viđeno.