Manje poznati znaci perfekcionizma

perfekcionizam, perfekcionista, savršeno, savršenstvo, kontrola, red, disciplina, nezdrav perfekcionizam, zdrav perfekcionizam
Biti perfekcionista ne znači biti savršen- znači nikada ne biti dovoljno dobar

Da li ste perfekcionista? Većina perfekcionista ne identifikuju se kao perfekcionisti. Ali ovih devet znakova možda će vas naterati da izađete iz (savršeno organizovanog) perfekcionističkog ormara.

“Savršeno je!” Iako je epitet „savršeno“ najviši oblik komplimenta – savršeno spremljen obrok, savršena haljina, savršena desetka na ispitu – nazvati nekoga perfekcionistom sve je osim komplimenta.

Zašto? Perfekcionizam podrazumeva opsednutost kontrolom i osobu koja ne ume da se opusti. Perfekcionisti imaju reputaciju neumoljivih. Beskompromisnih. Nikada zadovoljnih. I često se ispostavi veoma uspešnih.

Perfekcionizam košta – besa, stresa,  viđenja osobe kao izbirljive i krute sa prekomernom željom za kontrolom – tako da većina ljudi izbegava etiketu perfekcioniste.

Kao rezultat toga, perfekcionisti retko tvrde da su perfekcionisti, dok većina njih i ne sluti da jesu, zahvaljujući pogrešnom etiketiranju.

Suprotno nazivu, većinu perfekcionista ne pokreće težnja za savršenstvom, već izbegavanje neuspeha. Biti perfekcionista ne znači biti savršen- znači nikada ne biti dovoljno dobar.

Da li bi trebalo da nazovete sebe perfekcionistom? Možda. Neke karakteristike perfekcionizma vode ka izvrsnosti i uspehu, poput dobro obavljenog posla- temeljno i efikasno. Kada je u pitanju unapređenje na poslu, pravljenje praznične večere vredne naslovne strane, ili organizovanje garaže nalik ukapanju fiigura u Tetrisu, perfekcionizam se isplati.

Ali, kada potrošite toliko vremena na usavršavanje projekta da ga zapravo nikada ne završite, posvetite se toliko detaljima da propustite poentu, ili insistirate na tome da su dve strane svakog argumenta vaš način i pogrešan način, tada perfekcionizam postaje smetnja.

Manje poznate naznake perfekcionizma navodimo u nastavku.

Uvek izgledate sjajno

Vaša odeća uvek izgleda uredno; frizura vam je kao da ste upravo izašli iz salona, za vas ne postoji okrnjeni lak na noktima ili višednevna brada. Drugima je uvek prijatno da vas gledaju.

Perfekcionizam posvećen izgledu u svojim ekstremima veliki je faktor rizika za poremećaje u ishrani. Anoreksija, bulimija i prejedanje mogu biti pukotine na perfekcionističkoj fasadi – sav pritisak koji osoba vrši na sebe mora u jednom trenutku da se oslobodi. Kao na primer prejedanjem hranom za koju osoba smatra da je zabranjena.

Ne delite svoje ideje ni sa kim dok ne budu spremne

Svoje projekte čuvate u tajnosti sve dok ne budu spremni da se emituju u udarnom terminu. Predstavljanje nečeg što je polu završeno jednako je zastrašujuće kao i polugo izlazak na ulicu. Na poslovnim sastancima čudite se kada kolege iznose ideje bez previše razmišljanja. Svoj rad prezentujete tek kada je već kasno za bilo kakve izmene. Voleli biste da možete brže i opuštenije, ali jednostavno se tada ne osećate sigurno.

Živite po spiskovima

Spiskovi, kalendari, rasporedi… Organizovani ste i efikasni. Planirate svakih 15 minuta svog dana. Prednost toga je što možete izvući maksimum iz svog vremena. Produktivni ste i radni- u tome nema ništa loše.

Ali ponekad produktivnost sama po sebi nije cilj. Sa fokusom na završavanju obaveza, teško je biti fleksibilan, naći vremena za spontano ćaskanje, neplanirane susrete i razgovore koji nisu samo zabavni, već i neguju vaše odnose i bude kreativnost.

Teško vam je da se opustite

Isključiti se, napraviti pauzu ili dati sebi oduška? Za mnoge perfekcioniste nestrukturirano i neisplanirano vreme deluje pogrešno – uvek postoji nešto što biste mogli da obavite. Prezirete sate koji su vam potrebni za gledanje celog filma, čitanje cele knjige ili vreme tokom obroka jer se osećate nemirno. Odlažete godišnji odmor jer vam pauze prekidaju kontinuitet u radu.

Isto tako, pokušali ste, ali jednostavno ne možete da meditirate. Niste sigurni da li to radite ispravno, a mrzite da budete loši u nečemu. Zato i meditacija ume da vam bude stresna. Osim toga, samo sedenje, uz pokušaj da budete prisutni u sadašnjem trenutku čini vas nervoznim, i izgleda vam kao gubljenje vremena.

Možete da se koncentrišete samo ako je sve na svom mestu

Lepo raspremljen krevet. Kuhinjske površine bez mrvica. Radni sto bez nereda. Tačno je da je spoljni red deo unutrašnjeg mira. Nema ništa loše u tome da budete uredni i organizovani, ali to može biti i skriveni znak perfekcionizma. Ukoliko preferirate spoljni red, proverite sledeće:

Da li vam raščišćavanje nereda, čišćenje i organizovanje oduzima toliko vremena i energije da vam onemogućava da radite ono što bi trebalo da radite?

Da li zbog raščišćavanja nereda hronično kasnite ili ste pod stresom?

Da li ovakvi postupci utiču na vaš odnos sa partnerom, ili decom?

Odugovlačite

Na površini, odugovlačenje više liči na lenjost ili rasejanost, a ne na perfekcionizam . Ali, ukoliko pogledate izbliza, slika postaje jasnija. Ako se brinete da ne možete da ispunite sopstvene standarde ili da ćete doneti pogrešnu odluku i kasnije zažaliti, razumljivo je što odlažete pisanje seminarskog rada, renoviranje kuće ili neku drugu obavezu sa svoje liste.

Radite jednu od ove dve stvari kada je u pitanju donošenje odluka

Ove dve metode donošenja odluka nalaze se na suprotnim krajevima spektra, ali obe su deo  perfekcionizma.

Metod 1: potrebno vam je dosta vremena da donesete odluku jer se brinete da neće biti prava odulka. Stojite ispred ormara i pokušavate da odlučite šta ćete obući dok vas cela porodica čeka u kolima ili još uvek gledate u meni dok konobar gleda u svoj sat. Mrzite supermarkete jer se zbog previše izbora osećate paralizovano.

Metod 2: vrlo ste odlučni; uvereni ste da znate koji je to pravi način. Automatski angažujete najboljeg dobavljača, idete kod najboljeg frizera, a kolače kupujete samo u najboljoj poslastičarnici. Ako neko ponudi da donese dezert za večeru, vi mu pošaljete recept ili mu tačno kažete gde da nabavi sastojke.

Ne delite obaveze sa drugima

Šta god da radite, bolje je ako to uradite sami. Ako to učini neko drugi, stvari se ne mogu odvijati onako kako vi želite i svejedno ćete morati da odradite to ponovo. Kada nešto uradite sami, onda je to urađeno prema visokim standardima. Ali, zbog vaših kriterijuma sve traje duže i na kraju budete iscrpljeni od preuzimanja odgovornosti za veliki broj stvari.

Mrzite gubitak

Napuštanje projekta čini da se osećate nelagodno – radije ćete se boriti i prepravljati, nego da vreme koje ste mu posvetili bude izgubljeno. Pun frižider vas uznemirava jer toliko hrane može propasti. Možda ćete čak i ostati u lošoj vezi zbog svog vremena i energije koje ste već uložili.

Šta možete da uradite ukoliko ste prepoznali sebe u bilo kom od navedenih znakova? Šta je toliko loše u tome što ste stalno organizovani, vredni i izgledate neverovatno? Neki aspekti perfekcionizma verovatno vas vode napred. Zadržite ih.

Ali, perfekcionizam radi protiv vas kada su vaši visoki standardi i naporan rad vođeni strahom- strahom od neuspeha, strahom od pravljenja grešaka, ili odbijanja.  Trudite se i ciljajte visoko kada volite to što radite, želite da date sve od sebe i pružite svoje najbolje. Treba težiti izvrsnosti radi same izvrsnosti. I zapamtite: nesavršeno ne znači neadekvatno. Nesavršeno je samo ljudski, i realno.