Saveti za dobar san

Obezbeđivanje dobrog sna u toku noći može biti lakše nego što mislite, ukoliko samo imate na umu neke od ovih korisnih saveta. Ne zaboravite da bi san trebalo da deluje opuštajuće na Vas i da pomaže da svake noći obnovite svoje telo. Nemojte se takmičiti ko će duže ostati budan ili škrtartiti predugo (duže od nekoliko dana) na lepom, kvalitetnom snu u trajanju od najmanje osam sati. Svakoga s vremena na vreme zadese problemi sa snom, pa se nemojte brinuti ako Vam u poslednje vreme to ne ide od ruke. Isprobajte ove savete kako biste pomogli sebi da povratite odmoran i prirodan san.

  • Napravite raspored spavanja i pridržavajte ga se

Odlazite u krevet svake večeri u određeno vreme i ujutru ustajte u isto vreme. Prekidanje ovakvog rasporeda može dovesti do insomnije. ,,Prespavljivanje“ tokom vikenda takođe otežava rano ustajanje ponedeljkom, jer time prepodešavate svoj ciklus sna na kasnije buđenje. Nemojte dremati osam sati pre predviđenog odlaska u krevet.

  • Vežbajte

Pokušajte da vežbate 20 do 30 min dnevno. Vežbanje u toku dana često pomaže ljudima da zaspu, iako vežbanje neposredno pred spavanje može negativno uticati na san. Za najbolji učinak, pokušajte da uradite vežbe 5 ili 6 sati pre odlaska u krevet. Nemojte vežbati dva sata pre predviđenog odlaska u krevet.

  • Izbegavajte kofein, nikotin i alkohol

Izbegavajte napitke koji sadrže kofein koji se ponaša kao stimulans i drži ljude budnima. Nikotin se može naći u kafi, čokoladi, bezalkoholnim pićima, voćnim čajevima, lekovima za gubitak kilaže, i u pojedinim lekovima za umanjenje bola. Pušači obično imaju lakši san i bude se rano izjutra zbog manja nikotina. Alkohol nam krade dubok san i REM fazu sna i drži nas u lakšim stadijumima sna. Sve ovo izbegavajte  barem 6 do 8 sati pre odlaska u krevet ukoliko želite da se lepo naspavate. Takođe, pokušavajte da izbegnete bilo kakav obilan obrok dva sata pre predviđenog odlaska u krevet.

  • Stvorite opuštajući ritual pred spavanje

Topla kupka, čitanje ili druga opuštajuća navika može olakšati uspavljivanje. Možete istrenirati sebe da povezujete sa spavanjem određene opuštajuće aktivnosti i time ih načiniti delom rituala pred spavanje.

  • Spavajte do pred zoru

Ukoliko ste u prilici, budite se zajedno sa suncem ili ujutru upalite veoma jako svetlo. Sunčeva svetlost pomaže da se Vaš unutrašnji biološki sat resetuje svakodnevno. Stručnjaci za san savetuju jednočasovno izlaganje jutarnjem suncu onima koji se muče da zaspu.

  • Nemojte ležati u krevetu ako vas ne hvata san

Ako ne možete da se uspavate, nemojte prosto ležati u krevetu. Radite nešto drugo, npr. čitajte, gledajte televiziju ili slušajte muziku sve dok se ne zamorite. Nervoza zbog nemogućnosti da se uspavate može zapravo doprineti insomniji. Vratite se u krevet kad počnete da osećate pospanost i izbegavajte da spavate van kreveta.

  • Podesite temperaturu i izgled sobe za prijatan san

Održavajte prijatnu temperaturu u sobi. Visoke temperature mogu prekinuti san ili Vas sprečiti da se uspavate. Zamračite sobu i utišajte zvuk kad god ste za to u prilici. Pokušajte da izbegnete da odlazite na počinak dok su upaljeni radio i televizor, jer to predstavlja lošu naviku koja dovodi do toga da oni budu upaljeni svaki put kad pokušate da zaspite.