Kada čujemo termin „kriza srednjih godina“ to nas najčešće asocira na 40-godišnjeg muškarca u crvenom kabrioletu. Ali, da li je ovo samo stereotip i ukoliko jeste, kako se kriza zapravo manifestuje? Zašto do krize dolazi baš u srednjim godinama života i šta možemo učiniti da ovu situaciju okrenemo u svoju korist?

Čini se da se sve dešava u srednjim godinama. Deca napuštaju kuću, menopauza, prevare, pojačano nezadovoljstvo poslom

Srednji životni period se odnosi na period između 40 i 60 godina. Ovo je doba kada nam se pojačano javlja ideja o prolaznosti života i da nam vreme ističe što nas navodi da preispitujemo svoj život i njegovo značenje, ono što smo do sada učinili ili češće, nismo učinili.

Kriza srednjih godina se jednostavno može shvatiti kao period kada ljudi postaju svesni svoje smrtnosti i koliko vremena im je ostalo do kraja života.

Kako prepoznati da li se nalazimo u krizi srednjih godina? Nekada znaci nisu tako očigledni kao kupovina crvenog kabrioleta. Kriza srednjih godina može da uključuje:

  1. Nezadovoljstvo životom ili životnim stilom koji je pružao zadovljstvo tokom dugog perioda
  2. Osećanje nemira i potreba da se uradi nešto potpuno drugačije
  3. Preispitivanje odluka koje su davno donete i smisla života
  4. Osećanje zbunjenosti po pitanju toga ko ste i šta radite sa svojim životom
  5. Iritabilnost
  6. Učestalo osećanje tuge
  7. Preterano povećana ili snižena seksualna želja
  8. Preljube, najčešće sa mnogo mlađim osobama
  9. Preterano povećana ili snižena ambicija
  10. Preterano konzumiranje alkohola, narkotika ili hrane

Krizi srednjih godina može prethoditi značajan gubitak ili promena, kao što je smrt člana porodice, razvod ili pak dobijanje unučeta. Sa druge strane, kriza ne mora imati okidač, ona može nastupiti kao prirodan stadijum u životu.

Nagla promena celokupnog života i životne rutine je retka. Čoveka koji je kao posledicu krize srednjih godina odlučio da podigne sav novac iz banke, napiše poruku supruzi i preseli se u drugi grad bez ikakvih naznaka ili obaveštenja ćete najverovatnije sresti jedino na filmu. Najčešće se kriza ispoljava kao postepena promena stvari u životu, kao što je promena posla ili razmišljanje i razgovor sa partnerom o razvodu.

Neuspeh da prepoznamo da se nalazimo u stadijumu života koji se naziva kriza srednjih godina i prepuštanje impulsivnim odlukama nas može voditi na put samodestrukcije. Potražite uzroke vašeg nezadovoljstva i donesite promišljenu odluku kako da budete zadovoljniji u tom aspektu. Pre nego što donesete značajnu životnu odluku porazgovarajte sa nekim u koga imate poverenja. Takođe, korisno je preispitati realističnost vaših želja kao i njihovu korisnost.

 

Ukoliko ste ceo život posvetili deci i porodici i onda se nađete u periodu kada deca odlaze od kuće, možete pomisli „Šta sada?“. Može vam delovati kao da gubite svoj identitet jer ceo život ste se identifikovali sa ulogom roditelja i u potpunosti posvetili samo tome. Ali, uzmite u obzir alternativu: vi ne gubite identitet već imate priliku da stvorite novi. Vaša uloga kao roditelja se promenila, ali postoji još mnogo uloga u životu u kojima se možete ostvariti.

Ukoliko ste dobili unuče, ovo nije znak da vam život prolazi. Naša smrtnost je činjenica koja je postojala i pre nego što ste postali baba ili deda. Ovo je znak da se nalazite u periodu života kada možete uživati u novoj ulozi koja vam je data.

Ako ste nezadovoljni brakom, nemojte donositi nagle odluke već porazgovarajte sa partnerom ili nekim ko je stručan da vam da savet i pomogne kao što je psihoterapeut.

Možda je ispravnije ovaj životni period nazvati prelaznim periodom, a ne krizom, jer ovaj životni period kao i svaki drugi kada dolazi do značajnih promena u životu može biti prilika za rast i razvoj, a ne nužno destrukciju ukoliko mu pristupimo na promišljen i ispravan način.