Hodanje u snu (somnambulizam)

Hodanje u snu (somnambulizam) ili mesečarenje predstavlja stanje izmenjene svesti u kome se kombinuju fenomeni spavanja i budnog stanja. Tokom epizode hodanja u snu osoba ustaje iz kreveta, obično u prvoj trećini noćnog sna i hoda okolo, pokazujući niske nivoe svesnosti, reaktivnosti i motorne veštine. Posle buđenja, obično se ne seća događaja.

Osnovne karakterisktike su:

  • jedna ili više epizoda ustajanja iz kreveta tokom spavanja i šetanje, koje se obično javlja tokom prve trećine noćnog sna;
  • tokom napred opisane epizode, pogled i izraz lica takvih osoba deluje prazno; one se mogu probuditi uz velike napore, inače, nije moguće uspostaviti komunikaciju s njima;
  • posle buđenja (neposredno ili sledećeg jutra) posoji amnezija za epizodu mesečarenja;
  • nekoliko minuta posle buđenja iz epizode može da postoji kratak period konfuzije i dezorjentacije;
  • odsutni su znaci organskog mentalnog poremećaja kao što su demencija, epilepsija itd.

I somnamulizam i noćni strahovi manifestuju se najčešće u detinjstvu, što ukazuje na ulogu razvojnih faktora u njihovom nastajanju. Ponekad se početak ovih epizoda podudara sa febrilnim epizodama (epizode visoke telesne temperature).

Kada se hodanje u snu i noćni strahovi javljaju u odraslom dobu ili kada u tom dobu počinju obično su povezani sa značajnim psihološkim smetnjama. Mogu se takođe, prvi put javiti u starosti ili u početnim fazama demencije.