Kako odgajati darovito dete?

kako odgajati darovito dete

Darovito dete karakteriše ubrzani razvoj, izuzetan nivo znanja i veština, izuzetna sposobnost učenja, visoka motivisanost, kreativnost, otvorenost, osetljivost itd. Darovito dete ima sve potrebe kao i ostala deca samo su njegove potrebe veće. Što dalje dovodi do toga da je potrebno pružiti više pažnje i uložiti više energije u odgajanje darovitog deteta.

Na roditeljima je velika odgovornost, jer moraju da prepoznaju detetovu darovitost a potom i da mu omoguće da svoje sposobnosti razvija. To ne znači da je potrebno da se na prve znake darovitost dete upiše na tri strana jezika, dva sporta, u muzičku školu i na časove crtanja. Potrebno je pratiti dete, uvažavati ga, slediti njegova interesovanja i biti mu podrška.

Kontraproduktivno je dete forsirati i terati na nešto ako ono to ne želi i ne uživa u tome. Stoga, razgovarajte sa svojim detetom o njegovim interesovanjima, uključite ga svakodnevne aktivnosti u kući, razgovarajte o različitim temama, pružite mu mogućnost da se oproba u raznim oblastima.

Pohvalite radoznalost i detetove pokušaje da nešto istraži ili napravi. Podstičite njegovu prirodnu želju za istraživanjem i saznavanjem. Ako možete, priuštite mu zanimljive enciklopedije, posete raznim muzejima ili pogledajte neku zanimljivu emisiju i o tome razgovarajte.

Kada u nečemu ostvari dobre rezultate uvek ga pohvalitet i radujete se, a kada ne uspe ne grdite ga već ga ohrabrite i recite da će biti bolje sledeći put. Ukažite mu na greške ili teškoće koje su dovele do neuspeha. Vašem detetu treba realna slika o sebi, a ne uzdizanje ili pak nipodaštavanje. Verujemo da se plašite da se vaše dete ne uobrazi, zato nekada dozirate pohvale, ali ono mora da razume svoju darovitost. Jer što bolje sebe poznaje to će više znati koliko i šta ne zna, pa će moći i da radi na svojim slabim stranama.

Kako odgajati darovito dete

Naučite ga i da prihvati poraz. Nije moguće da je neko u svakom trenutku i u svemu najbolji. Naglasite mu da je važnije da zna da reši neki problem i da se trudi, nego da drugi govore da je najbolji i najpametniji. Stoga pohvalite njegovo umeće u nečemu i izbegavajte rečenice poput „Sjajno! Ti si najpametniji!“ jer onda kada ne bude „bilo najpametnije“ dete će biti frustrirano i gubiće motivaciju. Zato ga hrabrite i podstičite da bude još bolje i da nastavi da se trudi.

Detetu treba struktura po pitanju obroka i sna. Ne treba ga pretpavati sa raznim aktivnostima, već mu omogućite da isproba različite aktivnosti, da pronađe i odabere onu koja mu najviše odgovara. Detetu je neophodna igra i fizička aktivnost jer fizička aktivnost igra veliku ulogu u pravilnom dečijem razvoju. Zato je preporuka da dete što više boravi u prirodi i da ide na neki sport.

Baš zbog svoje kreativnosti deca gube interesovanja za neki sport, pa žele da treniraju nešto drugo. Stoga, ne treba da vas zabrinjava što dete želi da promeni sport koji trenira. Ako nešto ne želi nemojte ga na to terati.

Daroviti brzo „ukače“ nešto i zato im brzo dosade aktivnosti koji se ponavljaju i ne postaju teže. Trudite se da očuvate detetovu želju za otkrivanjem i rešavanjem problema. Uvek mu postavite nešto teži zadatak koji će od njega zahtevati da se malo pomuči kako bi ga rešio.

Ne očekujte da vaše dete bude darovito i najbolje u svemu. To nije moguće. Prihvatite ga onakvim kakvo jeste. Vaše dete je darovito ali i dalje dete. Ima želje i potrebe kao i sva druga deca. Ono želi kućnog ljubimca, ima hobi, voli priče za laku noć…

Takođe to što je vaše dete darovito i zrelije od druge dece ne znači da vi treba da ga konsultujete za svaku odluku koju donosite. Ne zaborative da ste vi roditelj i odrasli koji ima više iskustva. Neke odluke samo vi donosite.

Uživajte u ovom periodu života. Neka vam bude zabavno. Smejte se, daroviti imaju dobar smisao za humor i veoma su maštoviti, a to vam je verovatno zajedničko.