Kako da budemo srećniji sa novcem koji trenutno imamo

novac, potrošnja, potrošač, kupovina, stvari, materijalne stvari, iskustvo, štednja, sreća, zdravlje, vreme, zdrave navike, saveti, pomoć i podrška
Svesna potrošnja novca može dovesti do većeg životnog zadovoljstva

Odluke koje donosimo kada su u pitanju novac i način na koji ga trošimo, vuku korene iz psihologije naše ličnosti. Svi uživamo u uzbuđenju koje osetimo kada biramo, kupujemo i kasnije uživamo u onome što smo kupili. Često je ono što smo kupili vredno novca koji smo potrošili. Ali ponekad nas, poput droge, povuče navika, u želji da se osetimo bolje- da osetimo sreću ili zadovoljstvo.

Roditelji nas najčešće odgajaju tako da verujemo da se sreća ne može kupiti novcem. Popularna psihologija nas uči sličnim principima. Pa ipak, televizijske reklame i sadržaji na društvenim medijima ukazuju na to da bismo se, da imamo makar malo više novca/stvari/imovine, osećali mnogo bolje. Mnoge od nas muči sindrom zvani ˝da samo˝- da samo dobijem povišicu, da samo kupim auto, da samo kupim stan… Veoma često umemo da mislimo da bismo konačno bili srećni kada ispunimo neku od ovih potreba.

Ko je u pravu?

Iznenađujuće, oba gledišta su pogrešna. Naravno, mnogo je lakše biti srećan kada su nam osnovne potrebe ispunjene. Istraživanja su takođe otkrila da trošenje novca može dovesti do sreće, ali odgovor nije u direktnoj kupovini stvari. Umesto toga, bolje je ulagati novac u ključna područja života, ona koja nam najviše znače.

Zato vam u ovom članku predstavljamo pet iznenađujućih načina na koje novac zaista može kupiti sreću. Sledeći put kada se odlučite za potrošnju, znaćete u kom smeru treba krenuti i koji put vodi do zadovoljstva.

1. Pre nego što potrošite novac, razmislite o štednji

Iako je trošenje novca svakako zabavno, istraživanja su otkrila da ušteda novca takođe može povećati našu sreću. U stvari, jedno britansko istraživanje otkrilo je da novac koji čuvamo u banci donosi veće životno zadovoljstvo od visine prihoda.

I ne, ovaj finansijski odgovoran postupak nije samo za odrasle osobe. U istraživanje je bilo uključeno preko 500 osoba, starosti od 18 do 75 godina.

2. Iskoristite novac da oslobodite svoje vreme

Koji vam je najmanje omiljeni posao? Možda čišćenje kuće, kupovina namirnica ili kupanje psa?

Istraživanja sugerišu da se možemo osećati srećnije ukoliko platimo nekome drugom za obavljanje neželjenih zadataka.

U jednoj studiji, učesnicima je dato 80 dolara: 40 dolara koje je trebalo potrošiti na način koji oslobađa vreme i još 40 dolara za kupovinu stvari. Rezultati su bili jasni: kupovina kojom se dobija slobodno vreme bila je povezana sa većim životnim zadovoljstvom. Važno je napomenuti da su učesnici studije u privatnom životu imali različite visine prihoda, i da je uprkos tome rezultat kod svih bio isti.

3. Iskoristite novac kako biste sebi olakšali zdrave navike

Naučnici su otkrili da su ljudi sa zdravim obrascima sna zadovoljniji životom. Fitnes i ishrana takođe su povezani sa srećom i zadovoljstvom. Šta je još zajedničko ovim zdravim navikama? Lakše se formiraju uz pomoć novca.

Na primer, možda ćete moći da poboljšate san jednostavnom kupovinom novog dušeka ili jastuka. Ako se ne osećate ugodno u teretani, oprema za vežbanje kod kuće mogla bi dovesti do napretka u fitnesu. Uz relativno male naknade, usluge dostave hrane mogu podržati vaše nove ciljeve u ishrani u danima kada imate manjak vremena.

U mnogim situacijama novac koji potrošite da biste postali zdraviji može vas indirektno učiniti srećnijim.

4. Uložite novac u tuđu sreću

Mnogo puta smo čuli da je „blagoslovenije davati nego primati“. I dok je ova ideja možda kontrakulturna, sve više studija to potvrđuje.

U jednom istraživanju, učesnicima je data manja suma novca i određeno im je da ga potroše na sebe ili na druge ljude. Pogodite koja je grupa prijavila da se nakon potrošnje osećala srećnije? Učesnici koji su potrošili novac na druge ljude.

5. Dajte prednost iskustvima u odnosu na materijalne stvari

Veliki broj istraživanja otkrio je da nas novac koji potrošimo na iskustva dugoročno čini srećnijima od novca koji potrošimo na materijalna dobra. ˝Tajna˝ je u tome što ćemo iskustva rado iščekivati i dugo ih i sa radošću pamtiti, što produžava pozitivan uticaj potrošnje.

U studiji sa više od 1.000 ispitanika, učesnici su dobili uputstva da se prisete dve kupovine koje su im donele sreću – jedne materijalne i jedne iskustvene. Na kraju, 67% ispitanika prijavilo je da je više sreće osetilo zahvaljujući kupovini koja im je donela nova iskustva, dok je 33% ispitanika odabralo kupovinu materijalnih stvari.

Bonus savet za narednu kupovinu

Ništa u ovom članku ne znači da fizički objekti nisu u stanju da promovišu sreću. Svakodnevno možemo uživati i u svojim skupim muzičkim slušalicama ili kvalitetnim patikama. Samo što istraživanja pokazuju da nas pomalo drugačija upotreba novca može učiniti još srećnijima.

Sledeći put kada počnete da razmišljate o kupovini stvari, i kada vam bude potrebno da osetite dodatni priliv sreće, iskoristite ovaj predlog- potrošite novac tamo gde provodite najviše vremena.

Skrivena u toj misaonoj vežbi nalazi se i glavna poenta ovog članka. Ne trošite novac nemarno. Umesto toga, pristupite kupovini sa namerom. To može dovesti do većeg životnog zadovoljstva – i šanse da budete ponosni na sebe. Ako ništa drugo, to će vas sigurno učiniti srećnim.