Melanholija za kraj leta: kako je prevazići

Kraj leta znači kraće dane, povratak obavezama i manje vremena napolju, To je dovoljno da u mnogima od nas izazove melanholiju. Evo kako je prevazići.

Kraj je letnjeg raspusta, a i kalendarski kraj leta se bliži. Dani su već malo kraći i za većinu nas odmori koje smo planirali sada su odmori kojih se prisećamo. I dok se mnogi raduju svežijem vremenu, povratku rutini i kupovini nove odeće za novo godišnje doba, drugi željno gledaju u sunce i u sebi ga mole da što duže ostane ovako toplo i visoko na nebu. 

Sezonska depresija (odnosno sezonski afektivni poremećaj) je opšte poznata pojava u populaciji i nastaje usled nekoliko različitih faktora. Čak i mi koji nemamo sezonsku depresiju primećujemo kako nas sve tmurnije vreme čini tmurnije raspoloženim. Poslednje tople dane ovo čini dodatno melanholičnim, a odbrojavanje do do sledećeg prvog lepog dana već počinje. Evo kako da Vam ti dani brže i lakše prođu.

Pronađite čari u svakom dobu

Svako godišnje doba ima svoje čari. Za leto to su dugi i topli dani, manje obaveza i više aktivnosti napolju. I letovanje, ne smemo zaboraviti letovanje. Međutim i druga godišnja doba imaju svoje čari. Jesen donosi lišće koje hrska pod nogama, tople kafe i čajeve uz ritmično dobovanje kiše na prozoru i još pregršt lepih dana kao stvorenih za izlete i razne aktivnosti. Zima je vreme praznika, zimovanja, a ako budemo imali sreće i snega i svega što on donosi. Proleće je period kada se priroda ponovo rađa, kada se sunce ponovo penje na nebu, kada sve miriše. I da, svako od ovih godišnjih doba ima i svoje loše strane. Ali ima ih i leto. Koliko puta ste hteli da se bućnete u fontani da bi se makar malo rashladili? Da li ste se vozili sa posla krcatim autobusom bez klime na 30+ stepeni? Eto, onda ste se upravo setili i loših strana leta.

Isto tako, iskoristite sve što nam svako od doba nudi. Možda ne možete da se kupate na bazenu ili u jezeru, ali konačno možete na duge šetnje i u toku dana. Možda zimi ne možemo da budemo napolju toliko dugo, ali zato su tu društvene igre, filmovi i serije i topla ćebad. Tu su i zimski sportovi, među kojima ćete skoro sigurno naći neki koji Vam se dopada. 

Planirajte

Maskenbali povodom Noći Veštica sve su rasprostranjeniji i kod nas, barem u vidu različitih žuriki i maskenbala. Možete već sada da krenete da smišljate svoj kostim za tu priliku. Možda ste pre tip ljudi koji voli Novu godinu i Božić. Ili tada imate odmor pa možete na zimovanje. Možda već maštate o sledećem letu i gledate koji ćete smeštaj da rezervišete. Bilo kako bilo, planiranje onoga što nas raduje olakšava nam dane koje do toga odbrojavamo. Uz to, mnoge muke oko organizacije mogu se rešiti ako krenemo na vreme da razmišljamo, a i velike su šanse da ćete proći jeftinije. Zato ako smatrate da je prerano da sada gledate taj let za Barselonu za Novu Godinu, nije.

Koristite svaki dan

Leto još nije gotovo, a kako je bilo prethodnih godina moguće je da se lepo vreme neće predati do novembra. Uz to, nešto niže temperature konačno će nam dati priliku za sve ono što smo želeli tokom leta, a nismo mogli zbog vrućina. Zato iskoristite svaki lep dan najviše koliko možete. Nekada će to biti samo u vidu šetnje posle posla, nekada će to biti izlet ili čak put na par dana. Možete organizovati i roštilj sa prijateljima, ili se dogovoriti za još jednu utakmicu basketa. Ne dozvolite da Vas prvi tmurni dani i raniji zalasci sunca odmah oteraju u četiri zida. 

Oprostite se od leta

Često duže tugujemo za onim stvarima koje nismo mogli da okončamo kako smo želeli. Te priče u nama ostaju nezavršene i zbog toga nas duže tište. Zato osmislite neki način na koji ćete se pozdraviti od leta, staviti tačku na kraj te priče. To može biti neki jednostavniji ritual, poput poslednjeg roštilja na otvorenom u godini. Može biti i neka kreativna aktivnost, kao što je pravljenje spomenara sa leta, bilo fizičkog bilo digitalnog. Može biti i neobičan ples ili pesma. Na kraju krajeva, bitno je da to bude Vaš ritual, nešto što Vama prija i stavlja pozitivnu notu na oprotštaj.psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemLeta prolaze, ali isto tako i dolaze. Bezveze je sedeti i tugovati za prošlim letom, ili iščekivati sledeće. Jer to su samo tri meseca u godini, gde je ostalih 9? Izađite i udahnite svež vazduh zime. Ili suprotno, sklupčajte se pod ćebe i čitajte. Samo ne dozvolite sebi da Vas leto pita gde Vam je zima bila.