Virus i mi u savremenom dobu

korona virus, psihocentrala, psihoterapija Beograd, psiholog Beograd, psihijatar Beograd, petar vojvodic

Savremeni virus u savremenom dobu 

Iako stvari deluju mnogo bolje virus covid-19 je i dalje tema kao i smernice za njegovu prevenciju. Ukoliko ne kroz simptome, korona virus ušao je ove godine u naše živote donevši sa sobom drastične promene. Drugačije treba organizovati dan. Drugačiji je način na koji se obavljaju ranije uobičajne aktivnosti. U ovoj godini bilo je neophodno usvojiti, uspešno ili manje uspešno, veliki broj preporučenih i propisanih mera kako bi zaštitili sebe i svoje bližnje. 

Kako pratiti informacije i ostati racionalan 

Jedna od odlika vremena u kojem živimo jeste i dostupnost informacija. Nikada nije bilo lakše informisati se o temama koje nas zanimaju, te je i redovno praćenje vesti postala svakodnevnica u životu najvećeg broja ljudi. Važnost posedovanja pravih informacija o Virusu sad je najveći prioritet za ceo svet, ne samo u regionu. Stručnjaci u poslednje vreme ukazuju na to da Virus slabi, najavljuju dalje ublažavanje propisanih mera i postepeni povratak života u njegov uobičajeni tok, ali uz naglasak da ne treba da dođe do potpunog opuštanja. Neophodno je da i dalje pratimo situaciju svakodnevno, kao i da neka ponašanja trajno usvojimo. U skladu sa tim i dalje će nas zanimati informacije o Virusu, a mediji će značajan deo svog prostora pokloniti ovoj temi.

Bilo da se radi o informisanju generalno ili o informisanju o Virusu, neophodno je da se na adekvatan i optimalan način isprate podaci koje nam mediji nude. Zato je važno razmotriti dva pitanja, koja sada više nego ikada, dobijaju na značaju

korona virus, psihocentrala, psihoterapija Beograd, psiholog Beograd, psihijatar Beograd, petar vojvodic

Koliko vremena je neophodno izdvojiti za praćenje informacija vezano za virus?

Naravno da su nam neophodne informacije o virusu i naravno da ćemo ih pratiti. Posedovanje informacija omogućava nam da budemo upoznati sa okolnostima povezanim sa korona virusom i da imamo odgovarajući pristup celokupnoj situaciji. Međutim, važno je imati meru. Celodnevno čitanje vesti na beskonačnom broju portala i gledanje svih mogućih informativnih emisija samo će vam stvoriti ili pojačati već postojeću anksioznost. Takođe, preveliki broj informacija dovešće vas i u paradoksalnu situaciju da što više vesti budete pratili to će Vam se čini kako sve manje informacija imate i da vam nešto jako važno promiče.

Sasvim je dovoljno da izdvojite jedan period u toku dana, kada možete čitati ili slušati vesti vezane za korona virus. U prvih par dana možda će Vam biti teško da ovo primenite ukoliko imate naviku da stalno, često automatizovano, ulazite na portale i čitate vesti, ali posle ćete osetiti značajno olakšanje i uvideti kako ste dobar deo vremena koji ste ranije trošili na čitanje svakakvih vesti dobili za neku drugu aktivnost. Takođe, može se pojaviti briga povodom toga da biste mogli da propustite neku važnu informaciju. Ukoliko ste na pravi način odabrali gde ćete pratiti informacije, to vam se neće dogoditi, a informisanje sa nekoliko sati zakašnjenja, osim u ekstremnim slučajevima, ne predstavlja značajnu razliku.

Kako odabrati pravi izvor informacija?

Ograničiti vreme koje se provodi u praćenju informacija u vezano za virus nije dovoljno. Podjednako je važno i koje ćete medije pratiti. Nažalost, i ovu situaciju mnogi mediji koriste da objavljavinjem neproverenih ili čak netačnih informaciju povećaju sebi gledanost ili posećenost. Najbolji primeri za tako nešto jesu konstantno nove vesti o nekom novom i/ili prikrivenom simptomu virusa sa krajnje “relaksirajućim” naslovom “Ako imate ovaj simptom, odmah u bolnicu”, ili promovisanje različitih metoda lečenja, koje zvanična medicina ne priznaje, ili ih čak smatra opasnim po zdravlje. Prilikom izbora medija koji ćete pratiti rukovodite se time da to bude medij koji za svoje vesti u vezi virusa jasno i transparentno navodi izvore informacija, da svoje vesti vezano za virus potkrepljuje izjavama stručnjaka iz oblasti medicine i ne pokušava da informacija o virusu zloupotrebi prebacijući ih na neki drugi teren. Ukoliko se pri izboru rukovodite pomenutim principima, biće vam dovoljan samo jedan medij kako biste dobili sve važne informacije vezano za virus i celokupne situacije.

Na kraju važno je pomenuti da u želji za što većim pojašnjenjem situacije u kojoj se nalazimo gotovo na svim najgledanijim kanalima postoje emsije u kojima gostuju stručnjaci iz različitih oblasti. Uz to, svakog dana prenosi se i konferencija za štampu gde se objavljuje broj novozaraženih. Ukoliko primetite da se nakon gledanja ovih emisija i/ili konfenrencija za štampu osećate negativno ili da postajete anksiozni neposredno pre njihov početak, nemojte ih po svaku cenu gledati. Ukoliko ste odabrali pravi medij preko koga pratite informacije, to će biti sasvim dovoljno da dobijete sve neophodne informacije.

psihocentrala, mindcentral, psihoterapija, psihijatrija, rebt, cbt, kbt, psihoterapeut, psiholog, logoped, psihijatrija, psihoterapija beograd, petar vojvodicZaključak: Adekvatan pristup informacijama kojima smo okruženi i koje su nam dostupne u mnogome olakšava i uspostavljanje ili očuvanje racionalnog pristupa celoj ovoj situaciji. Pravilnim praćenjem informacija u vezi virusa, odnosno odabirom jednog medija koji ćete pratiti jednom u toku dana – saznaćete sve važne informacije, njihova količina biće optimalna, a sadržaj relevantan.