Nedostatak seksualnog interesovanja kod muškarca

sex
Pre otprilike četrdesetak godina, jedna uticajna američka seksualna terapeutkinja izazvala je malu revoluciju u nauci o ljudskoj seksualnosti opisavši fenomen sa kojim se sve veći broj njenih koleginica ii kolega susretao u praksi – nedostatak seksualnog interesovanja kod muškaraca.
Novi seksualni problem, ustvrdila je Helen Singer Kaplan, nije vezan uz telesne reakcije ili, kao što je slučaj sa erektilnim smetnjama, uz neadekvatne reakcije. Umesto toga, reč je o hroničnom nedostatku seksualne želje, odnosno činjenici da postoje osobe koje su naprosto izgubile interesovanje za seks. Insistiranjem da bez seksualne želje nema ni seksualne reakcije, Kaplanova je 1980. godine inicirala definisanje i klasifikaciju novog seksualnog poremećaja, tzv. hipoaktivne seksualne želje.

Nestanak muške seksualne želje

Donedavno se smatralo da je nedostatak seksualne želje ili interesovanja problem sa kojim se primarno susreću žene. U međuvremenu smo saznali da seksualna želja, definisana kao spontano pojavljivanje motivacije za seksualnim dodirom i aktivnošću, nije obeležje svih žena. Niz istraživanja je pokazao da određeni broj žena nema doživljaj seksualne želje koji prethodi seksualnoj aktivnosti podstaknutoj od strane njihovih partnera. Da li je to problem? S obzirom da te, seksualno reaktivne, žene nisu ništa manje zadovoljne svojim seksualnim životom od drugih žena, ne čini se da je tako.

Drugi je relativno novi uvid je taj da se nedostatak seksualnog interesovanja sve češće pojavljuje kod muškaraca – o čemu ne progovaraju uvek oni sami, već neretko prvo njihove zabrinute partnerke. O čemu je reč? Bilo da definišemo nedostatak seksualnog interesovanja kao nestanak ili smanjenje seksualne želje (apetita), koji se evidentira i kroz nestanak seksualnih misli i maštarija, reč je o muškarcima koji su pre gubitka želje imali sasvim zadovoljavajući seksualni život. Za njih je, drugim rečima, situacija u kojoj se moraju „naterati da seksualno funkcionišu” nešto što izaziva izraženu nelagodu i nezadovoljstvo – što ih jasno razlikuje od tzv. aseksualnih pojedinaca.

Nedostatak seksualne želje moguće je definisati kao:

  • Nestanak ili znatno smanjenje motivacije za seksualne aktivnosti;
  • Nestanak ili znatno smanjenje javljanja seksualnih misli i fantazija;
  • Izostanak iniciranja seksualne aktivnosti i odbijanje partnerovih ili partnerkinih pokušaja da inicira seksualnu aktivnost;
  • Nestanak ili smanjenje uzbuđenja i užitka tokom seksualnih aktivnosti;
  • Seksualnu želju nije moguće proizvesti vizualnim ili verbalnim seksualnim podražajem.

Nejasni uzroci

Dobro je poznato da niz zdravstvenih problema, od hormonalnih poremećaja do depresije, mogu imati za posledicu smanjivanje seksualne želje. Nedostatak seksualnog interesovanja neretko je i posledica farmakoterapije koja se koristi u lečenju nekih psihičkih tegoba. Na žalost, o razlozima smanjivanja ili nestanka seksualnog interesovanja među zdravim muškarcima postoji vrlo malo ozbiljnih uvida i pregršt nagađanja.

Premda tokom poslednjih godina raste broj radova posvećenih nedostatku muškog seksualnog interesovanja, fenomen je još uvek slabo istražen. Iako je poznato da niz faktora može imati za posledicu smanjivanje seksualnog interesovanja kod inače zdravih muškaraca, njihov je i pojedinačni i kombinovani doprinos gotovo potpuna nepoznanica.

Zanemarenost problema nedovoljne muške seksualne želje vjerovatno je i posledica kulturološke navike da za muškarce smatramo da su uvek zainteresovani za seks. Zbog toga trenutno imamo samo različite hipoteze o njegovim mogućim uzrocima, kao što su povećano profesionalno opterećenje i stres, sveprisutnost pornografije (koja zasićuje i odmiče od stvarnosti), strah od intimnosti, ženska seksualna pasivnost ili hiperseksualizirana očekivanja.

Izvor: plivazdravlje