Romansa i prijateljstvo: kako se sprijateljiti sa partnerom

prijateljstvo i romansa

Dobri prijatelji znaju sve naše priče, ali sa nama ih preživi onaj najbolji…

Verovatno ste bezbroj puta čuli da je prijateljstvo osnova za zdravu vezu ali često spoj romanse i prijateljstva deluje kao nedostižni ideal. U stanju ste da procenite nivo privrženosti među partnerima samo jednim pogledom na njih, ali da li ste sposobni da na isti način ocenite kvalitet svoje veze?

Kada se dvoje ljudi romantično ili platonski dopadaju jedno drugom, postoji izvestan osećaj zajedništva među njima, i na taj način se odražava osećaj bliskosti i uzajamne posvećenosti kako u vezi, tako i među prijateljima. Ideja da i svog partnera bar povremeno posmatrate kao najdražeg prijatelja i tako se i odnosite prema njemu može biti pravi eliksir ozdravljenja za romansu koja je pomalo „zaribala”. Evo sugestija za jačanje bliskosti i prijateljskog odnosa s partnerom…

  1. Trudite se da kroz vašu komunikaciju pokazujete privrženost koju osećate. Kada se obraćate partneru, vodite računa o tome koje reči upotrebljavate, kojim tonom mu se obraćate i – naravno – kakav stav zauzimate. Ako se u razgovoru ne oseća bliskost, obavezno promenite stil.
  2. Ukažite partneru poštovanje koje ukazujete svojim prijateljima. Načinom na koji razgovarate sa partnerom šaljete mu određenu poruku. Razmislite o tome da li biste i svojim prijateljima zamerali na količini unetih kalorija kako to činite u slučaju vaše bolje polovine i oslonite se na zlatno pravilo da ne govorite stvari koje ne biste voleli da vama govore.
  3. Podržite partnera u onome što radi i uzdržite se od kritikovanja. Vaš partner, isto kao i vaši prijatelji, očekuje da ga ohrabrite u njegovim pokušajima, iako ste sigurni da biste vi odradili posao mnogo brže i efikasnije.
  4. Pustite ga da nauči na svojim greškama. Iako vi već imate dovoljno mudrosti i uvida u to koju grešku će parter načiniti, trudite se da utišate svoj unutrašnji glas. Naravno, ovo ne znači da treba da ignorišete pitanja života i smrti, ali povremeno se ugrizite za jezik.
  5. Ponudite se da učestvujete u partnerovim projektima ili hobijima. Ne morate da lažirate entuzijazam, ali svaki prijatelj bi se ponudio da pridrži baterijsku lampu ili pronađe šrafciger onda kada je to potrebno.
  6. Borite se protiv nerealnih očekivanja. Ako zamolite partnera da vam pomogne u odabiru farmerica, onda budite spremni da njemu pružite pomoć u potrazi za najboljim patikama za basket, ili novim brisačima za automobil.
  7. Ukoliko vaš partner nije sposoban da 45 minuta sluša o tome zašto vi ne podnosite svoj posao, onda mu jednostavno rezimirajte. Ipak, nisu svi prijatelji ljubitelji opere.
  8. Ako vam se partner otvori, nemojte ga obeshrabrivati, ismevati njegova osećanja ili mu govoriti da odraste i suoči se sa problemom.
  9. Svaku zamerku podelite sa partnerom, isto onako kako biste učinili sa prijateljem.
  10. Zapamtite da romantika i seksualna želja mogu varirati tokom veze, ali prijateljstvo i posvećenost su najbolji recept za napredak u vezi.