Upozorenje pre čitanja

Informacije u ovom tekstu su pružene kako bi podstakle da se samopovređivanje sagleda iz konstruktivnijeg ugla. Međutim, ukoliko smatrate da bi Vas čitanje o ovoj temi podstaklo da povredite sebe, onda se postarajte da ovaj tekst čitate u prisustvu druge osobe ili pronađite neki drugi način da smanjite rizik.

Korak po korak do savladavanja problema

Ukoliko je samopovređivanje postalo način na koji izlazite na kraj sa teškoćama, nije za očekivati da ćete u potpunosti prestati sa tim ponašanjem u samo jednom koraku. Ono što će biti neophodno je da razvijete nove strategije za izlaženje na kraj sa teškim osećanjima koje bi trebalo da postepeno zamene samopovređivanje. Za početak bi bilo poželjno da naučite nešto o prvoj pomoći i saznate kako da se pobrinete sami o sebi ukoliko naredni put dođe do povređivanja sebe.

Sastavljanje sopstvenog plana kako sprečiti samopovređivanje je koristan način da podsetite sebe na stvari koje možete učiniti kada osetite potrebu da se povredite na neki način.

  • Smanjite intenzitet samopovređivanja

Prvi korak bi mogao biti da postepeno smanjujete štetu koju nanosite sebi prilikom povređivanja (npr. da se rana bude površnija, odnosno da rana ne bude toliko duboka kao inače). Potom, pokušajte da ukoliko se povredite to učinite na manje ugrožavajući način, kao što je pisanje po koži sa zatupljenom olovkom, umesto da se zasečete.

  • Usmerite potrebu za samopovređivanjem na nešto drugo

Nekim ljudima pomaže da stiskaju kocku leda u šaci, kao alternativa, ili da udaraju u jastuke, istuširaju se hladnom vodom I sl.

  • Napravite listu stvari koje vam mogu preokupirati pažnju

Lista aktivnosti koja će Vas odvratiti od loših misli i povređivanja sebe može biti korisna. Naročito je efikasno da vreme provodite sa drugim ljudima.

  • Upoznajte Vaše ,,okidače” i smanjite rizik

Koje su to situacije koje su naročito rizične i mogu da Vas navedu na to da povredite sebe? Na primer, teže je uspostaviti kontrolu nad osećanjima kada ste pod dejstvom alkohola i droga. Svedite njihovo korišćenje na minimum, ukoliko Vas to dovodi u stanje da se osećate nestabilnije i da ne možete da uspostavite kontrolu nad sobom.

  • Kako da uskladite svoja osećanja

S vremenom možete naučiti kako da prepoznate iskustva i osećanja koja su najverovatnije pokretači potrebe da se povredite. Možete pročitati nešto o tzv. ,,mindfulness” tehnici, koja zapravo govori o tome kako da budete usklađeni sa tim kako se osećate u datom trenutku, a da pri tom ne osuđujete sebe ili insistirate na promeni. Od velike važnosti je da savladate  veštinu nošenja sa takvim osećanjima i prihvatite život sa njima, umesto što ćete se uporno truditi da ih eliminišete.

  • Nađite konstruktivne načine da izađete na kraj sa osećanjima

Isplačite se ukoliko Vam je to potrebno. Plakanjem se oslobađate od stresa i dopuštate emocijama da izađu napolje. Istražite načine putem kojih možete da izrazite svoja osećanja, kada osetite da Vam se sve ,,nakupilo” i vidite šta je ono što Vam najbolje pomaže. Vođenje dnevnika je još jedan način da izrazite svoja osećanja. Napišite sve što osećate i mislite, bez cenzure i suzdržavanja, a potom zatvorite dnevnik i sklonite ga. Još nešto što bi moglo biti od koristi jeste da napišete na parčetu papira kako se osećate, a potom ga iškrabate ili pocepate. Aktivnosti koje zahtevaju energiju ili rekreacija su još neki načini koji bi mogli da Vam pomognu.

  • Naučite kako da umirite sami sebe

Načinite svestan napor da se pobrinete za sebe, tako što ćete se sami utešiti kada se budete suočili sa teškim osećanjima. Probajte da na različite načine pomognete sebi. Šta je ono što Vas najviše smiruje i opušta? To mogu biti penušave kupke, masaža, zagrljaj, slušanje muzike koja podiže raspoloženje, igranje s kućnim ljubimcem, jedenje nečeg slatkog (ali u umerenim količinama), pletenje i dr. Nađite ono što je najviše u skladu sa Vama i Vašim interesovanjima.

  • Potražite podršku i profesionalnu pomoć

Najbolja zaštita protiv samopovređivanja i misli o samoubistvu jeste imati oko sebe osobe sa kojima možete da popričate i koji će Vam pružiti podršku. Pričajte o svojim osećanjima koja Vas dovode do toga da se povređujete.

Iako sam razgovor sa značajnim ljudima može biti od velike koristi, nekada je bolje da potražite pomoć stručnjaka (psihoterapeuta, psihijatra, psihologa) koji je obučen za rad sa takvom vrstom problema. On će Vam pružiti stručnu pomoć i podršku koja će Vam koristiti na duže staze.