Kako da budete bolji otac: 8 saveta 

otac, očevi, uloga očeva, važnost očeva, detinjstvo, sinovi, ćerke, povezanost oca i sina, povezanost oca i ćerke, poštovanje, vaspitavanje, roditeljstvo
Očevi su uzori i ženskoj i muškoj deci, bez obzira da li ste toga svesni ili ne.

Bilo koji otac može da nauči kako da bude bolji tata. Potrebni su želja, posvećenost i fokusiranost na jedan od najbitnijih aspekata života – vašeg sina ili ćerku. Deca mnogo više cene oca koji je prisutan. Kasnije, kada odrastu, draža su im i sećanja u kojima postoje oba roditelja. Deca koja sazrevaju sa podjednako prisutnim majkom i ocem su generalno srećnija, bolje se snalaze u teškim životnim situacijama, i mnogo su fizički i mentalno zdravija od one koja nemaju tu privilegiju.

Šta znači biti dobar otac?

Biti dobar otac ne znači da morate da promenite ono što jeste. Radi se jednostavno o tome da obratite pažnju i da budete tu u važnim trenucima u životu svog deteta. Vaše prisustvo će značiti i njima i celoj porodici.

Bez obzira da li ste oženjeni, razvedeni, živite u vanbračnoj zajednici, ili prosto ne živite uopšte zajedno za detetovom majkom, važno je da razumete da su vašem sinu ili ćerki potrebna oba roditelja za zdrav psiho-fizički razvoj. Očevi koji provode vreme sa svojom decom time pospešuju njihov rast i verovatnoću da će biti dobri u školi, da će imati manje bihejvioralnih problema, i uopšteno više samopouzdanje i veće dobrostanje u životu.

Kako da budete bolji otac? 

1. Provodite vreme sa svojom decom. 

Da, bitno je da budete tu uz svoju decu u bitnim momentima njihovog života. Ali je još bitnije da budete prisutni za neke svakovnevne stvari poput večere, igranja vikendom, pomoći oko domaćeg, i slično. Vreme koje provedete u interakciji je korisnije i kvalitetnije od onoga kada ste zajedno ispred televizora. To je ono čega će se sećati i ceniti. S druge strane, ako ste stalno prezauzeti da se posvetite svojoj deci, ona će se osetiti zapostavljenim šta god da kažete.

2. Budite njihov uzor. 

Očevi su uzori i ženskoj i muškoj deci, bez obzira da li ste toga svesni ili ne. Devojčica koja raste uz oca koji je voli i poštuje će znati kako treba da izabere muškarca koji će se prema njoj ponašati na isti način. S druge strane, očevi uče sinove važnosti poštenja, odgovornosti i poštovanja.

3. Imajte zajedničke aktivnosti. 

Bilo koja zajednička aktivnost, kao na primer kuvanje ili jedenje zajedno, je veoma bitna čak i u ovo današnje vreme kada je život sve brži. Zašto? Zato što to daje očevima i majkama priliku da se u potpunosti prepuste nekoj aktivnosti koju dele sa svojom decom i da ih pitaju šta se to dešava u njihovim životima i u školi. Ovo je takođe dobar trenutak da roditelji slušaju i podele poneki savet.

4. Nemojte da se bojite da pokažete emocije. 

Neki očevi smatraju da nije dovoljno ,,muški” pokazati emocije, pogotovu prema dečacima. Ovo je tužno i pogrešno.

Deca imaju potrebu da znaju da su prihvaćena, sigurna i voljena. Tako što ćete im svaki dan pokloniti kratki zagljaj, poljubac u obraz, ili tako što ćete ih potapšati po leđima za nešto što su dobro uradili, daćete im do znanja koliko su vam bitni u životu. Koliko god da možda niste navikli na pokazivanje emocija od strane vašeg oca, probajte to da ispravite kod svoje dece.

5. Poštujte majku svoje dece. 

Bez obzira na to kakav je odnos sa majkom vaše dece, poštujte je. Bitno je da pokažete da je uvažavate baš kao i druge odrasle. Deca usvajaju mnogo više nego što mislimo samo posmatrajući odnos između roditelja.

Kada roditelji poštuju jedno drugo, deca će i sama da se osećaju prihvaćeno i poštovano. Vaš odnos sa njihovom majkom predstavlja bazu svih budućih romantičnih odnosa vaše dece. Ne mora da bude savršen ali mora da bude pun poštovanja.

6. Postavite jasna i fer pravila.

Deca nisu jednostavno minijaturne odrasle osobe koja mogu sve da razumeju i da svemu pristupe na razuman način. Zato postoje određena pravila koja vi kao roditelj postavljate. Na ovaj način ih učite disciplini. Svoj deci je potreban red, ali ne kao kazna, već kao podučavanje određenim vrednostima i radnim navikama i kao zaštita od određenih logičnih posledica. Najbolji očevi su oni koji znaju kako da disciplinuju na miran, staložen i nenasilan način.

7. Budite nežan i pažljiv učitelj. 

Svoj deci su potrebni dobri učitelji, i nijedan nije bolji od njihovih roditelja. To ne podrazumeva samo pomoć oko domaćeg zadatka već pričanje sa decom na razne teme. Saslušajte njihove probleme, mišljenje, i ideje. Otac koji uči svoju decu šta je dobro a šta ne i koji ih ohrabruje svaki dan da budu sve bolji i bolji će uživati u njihovim dobrim izborima.

8. Čitajte svojoj deci. 

Deca imaju čitave svoje izmaštane svetove i ništa toliko ne podstiče njihovu kreativnost kao knjiga. Počnite da čitate deci od ranog doba. Ako im tako rano probudite ljubav prema knjizi, sasvim je sigurno da će voditi bogat privatni i poslovni život. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemOvo su samo saveti sa kojima možete početi da biste postali bolji otac. Pustite mašti na volju. Sigurno će vaše dete ceniti sve što uradite ako u tome prepozna ljubav i privrženost. Zapamtite, da čak i kada se osamostale i napuste roditeljski dom, oni su i dalje vaša deca i vaša podrška i ljubav će im uvek značiti.