Patološki lažov: 6 karakteristika

patološko laganje, patološki lažov, manipulacija, laganje, poremećaj ličnosti
Patološki lažovi nemaju svest o posledicama njihovih laži niti strah da će možda da budu razotkriveni.

Šta je patološko laganje?

Da li ste nekada komunicirali sa osobom za koju se čini da živi u svetu mašte gde sve što govori deluje lažno ili preterano? Da li ste nekada imali iskustvo sa nekim ko stalno deluje misteriozno i sve što kaže se nikada ne ostvari? Ako je vaš odgovor ,,da”, onda ste možda imali posla sa sociopatom, osobom sa narcisoidnim poremećajem ličnosti ili sa osobom koja je patološki lažov.

Patološko laganje se definiše kao učestalo i preterano laganje često bez nekog očiglednog razloga ili cilja. Ono negativno utiče na mnoge ljude koji su često nesvesni psihološke nestabilnosti ili poremećaja ličnosti osobe prekoputa njih. Patološki lažovi nemaju svest o posledicama njihovih laži niti strah da će možda da budu razotkriveni. Mogućnost da će njihov privatan, poslovni ili društveni život da bude upropašćen zbog njihovih laži ih nimalo ne brine jer ne uzimaju tu opciju u obzir. Nemaju osećanja stida, srama, ili kajanja.

Gde se najčešće javlja patološko laganje? 

Patološko laganje je spontano i neplanirano. Često je jedan od karakteristika ili simptoma nekih drugih poremećaja kao što su na primer sociopatija, granični poremećaj ličnosti, narcisoidni poremećaj ličnosti, poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću, opozicioni prkosni poremećaj, i slično.

Takođe, patološko laganje može da se javi i kod osoba koje poseduju određene crte ličnosti, tačnije koje su sklone egoizmu, sebičnosti, opsesivnim i kontrolišućim ponašanja, agresiji, ljubomori, manipulativnim ponašanjima, niskom samopouzdanju, društveno su neprihvaćene, sklone su besu, i slično.

Bitno je imati na umu da patološki lažovi ne mogu da kontrolišu svoju potrebu da konstantno lažu. To im je gotovo automatski impuls. Njihov svet je veoma drugačiji od onog što se smatra normalnim. Oni uživaju u tome da govore laži i nikada se zbog toga ne kaju. Osobe koje su patološki lažovi imaju određeno zadovoljstvo u tome da vas zbune ili da vas obmanu da verujete njihovim lažima.

Zato, u daljem tekstu nudimo 6 karakteristika patoloških lažova i kako da ih prepoznate.

1. Patološki lažov će vas prvo proučiti. 

Patološki lažov će uvek prvo proučiti svoju ,,žrtvu” i videti kolike su šanse da će ona poverovati lažima koje izgovara. Naravno, to implicira da će mnogo češće ,,pikirati” osobe koje su naivne, iskrene, sklone empatiji, jer je mnogo veća verovatnoća da će poverovati onome što izgovaraju.

2. Patološkom lažovu nedostaje empatija. 

Koliko god da je ovo teško za poverovati, to je istina. Patološki lažovi nemaju nikakve moralne dileme ili kočnice i nije ih briga kako će njihova laž da utiče na vas. Oni ne misle o posledicama onoga što izgovaraju pre nego što slažu. Nije ih briga o vašim osećanjima niti će ih ikada biti.

3.Patološki lažov ne pokazuje emocije pri laganju. 

Normalne osobe, ako lažu, će osetiti određeno olakšanje kada se promeni tema razgovora za vreme kojeg nisu govorile isitinu. Na primer, ako vam neko kaže laž, i vi nastavite da dalje postavljate pitanja, osoba će se verovatno osetiti anksioznom ili će joj biti neprijatno da govori dalje o toj temi. U trenutku kada promenite temu, laknuće joj. Međutim, to nije slučaj kod patoloških lažova. Oni prosto ne osećaju nikakvu emotivnu promenu niti olakšanje kada lažu i kada se promeni tema u društvu.

4. Patološki lažov se ne odaje tako lako. 

Patološki lažovi nemaju isti govor tela kao osobe koje to nisu. Nemaju klasične pokrete specifične za laganje kao što je dodirivanje nosa, pomeranje sa jedne noge na drugu, niti izgledaju sumnjivo dok lažu. Oni vas gledaju pravo u oči, deluju vrlo opušteno i društveno. Neki od njih su izvežbali i društveno prihvatljive osmehe i humor. Da biste prepoznali patološkog lažova, probajte da se oslonite na vaš instinkt. Šta vam vaš unutrašnji osećaj kaže? Ako deluje kao da nešto nije u redu, vrlo verovatno i nije.

5. Patološki lažovi su često manipulativni. 

Iako svi ponekad govorimo laži da bismo dobili ono što želimo, velika je razlika između toga i patološkog lažova koji je manipulativan iz loših namera. Budite oprezni kada su oni u pitanju, jer kao što smo prethodno spomenuli, oni će vas dobro proučiti pre nego što od vas dobiju ono što žele. Obratite pažnju na nekog ko deluje kao da obraća pažnju na vas da bi skrenuo pažnju na sebe i odvratio vas od ostalih u grupi ili u određenoj situaciji.

6. Patološki lažovi se ponašaju neprirodno ako uhvaćeni u laži.  

Da li se sećate kako ste se osećali kada ste kao deca ili tinejdžeri bili uhvaćeni u laži? Da li ste se osećali tužno, krivo, ili uplašeno da vas osoba koju ste slagali neće više prihvatiti i da vam neće više verovati? Patološki lažovi s druge strane ili ne pokazuju nikakvu nelagodu dok lažu ili ako su uhvaćeni u laži mogu da postanu besni i agresivni. psihoterapija, psihijatrijski lekovi i psihodijagnostika daju odgovor na pitanje kako da resim problemAko imate u vašoj neposrednoj okolini nekoga sa ovim problemom, a želite da mu ili joj pomognete, posavetujte da se obrati stručnom licu za pomoć. Ona može biti od koristi i vama ako ste shvatili da ste se upleli u emotivnu ili bilo koju drugu vrstu veze sa nekim ko je patološki lažov i ne uspevate da se iz nje izvučete.