Anhedonija: kada nam ništa ne pričinjava zadovoljstvo

anhedonija, hedonizam, apatija, nezadoovljstvo, nezainteresovanost depresija, nemotivisanost
Nasuprot hedonizmu, kod anhedonije sposobnost da se oseti radost, zadovoljstvo, ili uživanje stavljena je na pauzu

Zamislite da se osećate nezainteresovano i veoma nemotivisano. Osećaj da vam ništa ne može pričiniti zadovoljstvo, da vam nije ni do čega i da ništa i nije važno. To što osećate ima svoje ime: anhedonija.

Nasuprot hedonizmu, kod anhedonije sposobnost da se oseti radost, zadovoljstvo, ili uživanje stavljena je na pauzu. Više ne uživate u (ubacite ovde aktivnost koja vam je donosila radost), nemate motivacije da se pokrenete ili vidite sa prijateljima, ili se generalno osećate udaljeno od sveta. Slikovito prikazano, anhedonija je kada svet ispunjen živopisnim i jarkim bojama vidimo kao crno-beli.

Koren anhedonije može biti u iscrpljenosti, post-traumatskom stresnom poremećaju, zloupotrebi psihoaktivnih supstanci, zlostavljanju, šizofreniji, čak i Parkinsonovoj bolesti, ali najčešće potiče iz depresije. Studija Američkog psihološkog žurnala pokazuje da je 95% ispitanika sa depresijom prijavilo i gubitak interesovanja i zadovoljstva.

U studiji su korišćeni pojmovi interesovanje i zadovoljstvo, dva koncepta koja su poprilično različita. Uživanje se deli na dva dela: išćekivanje, poznato i kao želja, i konzumacija, poznata i kao dopadanje. Zamislite razliku između radovanja odmoru i biti na odmoru. Prvo dolazi uzbuđenje planiranja i zamišljanje šta ćemo raditi i kako ćemo se osećati. Zatim sledi zadovoljstvo trenutka- kako se osećamo kada smo zaista na plaži, sa koktelom u ruci, na ski-stazi, ili na planinarenju uz lepotu odsustva signala na mobilnom telefonu.

Kod anhedonije su i želja i dopadanje  pauzirani. Bez želje je veoma teško radovati se unapred nečemu, i lako je osećati se nemotivisano. Ukoliko ne možemo zamisliti nagradu, ili zadovoljstvo na kraju puta, zašto uopšte i zakoračiti?

Bez dopadanja nema uživanja u stvarima koje volimo. Kao kada ne marimo da li je naš tim pobedio, kada se socijalni leptir povuče iz svog društva, ili vredni baštovan pusti da ruže uvenu. Tada stvari koje volimo, čak i hrana i seks, postanu jedno veliko ˝meh˝.

Anhedonija je težak protivnik, ali ne i nepobediv. U nastavku vam dajemo dva načina, zasnovana na istraživanju, koja će pomoći da se magla podigne.

Vežba 1. Praktikujte ono u čemu ste obično uživali, čak i ako niste raspoloženi za to

Ne čekajte da se osećate bolje da biste radili ono što volite. Uradite to iako niste raspoloženi, iako vam teško pada. Lakše je samo prepustiti se neaktivnosti i apatiji jer telo i mozak postaju  nedovoljno stimulisani. Neophodan je trud, pogotovo ukoliko se već duže osećate depresisvno.

Počnite malim koracima, i aktivnostima koje ne iziskuju više od par minuta. Pustite svoju omiljenu pesmu, pomazite ljubimca, napravite toplu čokoladu sa šlagom i mrvicama, svirajte gitaru… Šta god da je, ne mora biti veliko. Možda vam se učini da je to samo kap, ali kap po kap i okean je na vidiku.

Nakon nekog vremena, počnite sa aktivnostima izvan kuće. Prihvatite poziv prijatelja, izađite u šetnju, prijavite se za karaoke i neočekivano pobedite.

Psiholozi ovo nazivaju bihejvioralnom aktivacijom. Ako vam liči na onu poznatu  ˝pretvaraj se dok ne postane stvarno˝, u pravu ste. U početku će ličiti na pretvaranje ili će vam izgledati beznadežno, ali će svakako pomoći, čak i ako se efekti ne osete odmah.  Naš mozak utiče na naše ponašanje, ali i naše ponašanje utiče na naš mozak.

A evo i jednog izazova- šta ako smo depresivni toliko dugo, da smo zaboravili šta volimo da radimo?

Setite se detinjstva. Šta ste voleli tada? Radite to ponovo. Ukoliko ste voleli da vozite bicikl, uradite to. Ukoliko ste voleli da crtate, posetite radionicu slikanja, ili na svom balkonu sa blokom za skiciranje posmatrajte zalazak sunca. Bonus poeni ukoliko to radite uz veliku kuglu omiljenog sladoleda.

Onda kada sila gravitacije najjače deluje u predelu vašeg kauča, pravo je vreme da obujete cipele.

Vežba 2. Čuvajte draž dobrih stvari

Prinesite metaforičnu lupu svojoj toploj čokoladi sa početka teksta, ili sveže pripremljenoj kafi, krznu svog ljubimca, i uključite sva čula. Osetite miris i toplinu napitka, mekoću krzna, zavodnički i sladak ukus čokolade ili snažnu gorčinu jutarnje kafe. Anhedonija će vam reći da odbacite male trenutke uživanja, da ih otpišete baš zato što su mali. Ali ova mala zadovoljstva, negde u dubini bića, kriju i osećanja ponosa, uživanja i uspeha. Ukoliko sačuvate draž dobrih stvari i emocije povezane sa njima duže će trajati.

I nemojte stati. Prisetite se na kraju dana  svih zadovoljstava. Možete i napraviti listu, svake večeri po tri stvari u kojima ste uživali tog dana. Tako ćete jednom ugledati dugačak spisak, sve one kapljice koje će ponovo formirati okean, i ojačati osećanja zadovoljstva i uživanja.

Vremenom, videćete kako se svet menja, i crno-bela pretvara u najlepše tonove čitavog spektra boja.

A mi smo uvek tu, da Vam pomognemo u razumevanju početnog stanja, formiranju cilja i olakšamo razvijanje puta ka njemu.