Sindrom nemirnih nogu tokom spavanja

SIMPTOMI SINDROMA NEMIRNIH NOGU (SNN)

Sindrom nemirnih nogu predstavlja neurološki poremećaj sna kojeg odlikuje želja za pomeranjem nogu, obično praćena osećajima koji se najčešće opisuju kao neugodni trnci, štipanje, peckanje ili svrab. Simptomi su jače izraženi kada se pojedinac odmara, tada učestalo pokretanje nogu predstavlja pokušaj da se ublaže neugodni osećaji. Kod većine ljudi sa SNN-om simptomi su izraženiji tokom večeri, ali ne nužno; određenim pojedincima simptomi se pojavljuju samo u toku večeri ili noći.

Simptomi SNN-a mogu odložiti odlazak na počinak, ali i probuditi osobu koja duboko spava. Sindrom nemirnih nogu takođe može uticati na kvalitet sna. Zbog ovakvih problema sa spavanjem, pojedinac može biti pospan tokom dana.

Rasprostranjenost SNN-a varira od 2 do 7% , dok oko 4,5% populacije doživi SNN otprilike jednom nedeljno

SPECIFIČNI SIMPTOMI SINDROMA NEMIRNIH NOGU

 1. Nagon za pomeranjem nogu, koja nastaje ili kao posledica neudobnog i neugodnog osećaja u nogama, ili kao reakcija na njega, koga karakterišu sledeće stavke:
  • Nagon za pomeranjem nogu počinje ili se pogoršava tokom odmora ili neaktivnosti.
  • Nagon za pomeranjem nogu je delimično ili potpuno olakšan kretnjom.
  • Nagon za pomeranjem nogu je snažniji tokom večeri i noći nego tokom dana, ili se javlja samo u toku večeri ili noći.
 2. Gore navedeni simptomi dešavaju se najmanje tri puta nedeljno i traju najmanje tri meseca.
 3. Gore navedeni simptomi praćeni su značajnom iscrpljenošću i pogoršanjem na društvenom, poslovnom, obrazovnom, akademskom, bihejvioralnom planu, ali i na ostalim važnim poljima delanja.
 4. Gore navedeni simptomi ne mogu se pripisati drugim psihičkim poremećajima ili zdravstvenim stanjima (kao što su grčevi u nogama, artritis, oticanje itd.) kao ni navikama u ponašanju ( navika tapkanja nogama).
 5. Simptomi se ne mogu pripisati fiziološkom dejstvu zloupotrebi narkotika ili lekova (npr.akatizija).