Veza mozga i stomaka – 5 trikova za bolje varenje

veza mozga i stomaka

Da li ste ikada osetili “leptiriće” u stomaku? Ili vam se “okrenuo” želudac? Mi koristimo ove termine sa razlogom, jer je naš sistem za varenje osetljiv na emocije. Bes, anksioznost, tuga, sva ova osećanja mogu pokrenuti simptome u stomaku. Šta više, ova povezanost je obostrana ( The gut-brain connection, 2015). Skorašnja istraživanja su pokazala da zdravlje našeg sistema za varenje može uticati na naše raspoloženje (Stahl & sar, 2014; Rahe, Unrath & Berger, 2014). Jedna studija sa Stanford Univerziteta je pokazala da samo iritiranje creva novorođenih pacova može dovesti do ponašanja sličnom depresivnom i anksioznom, kao i do veće produkcije hormona stresa u odnosu na kontrolnu grupu ( Mind/digestive tract connection, 2013).
Da bi vaš stomak bio srećan i da biste samim tim i vi bili srećni, predlažemo vam 5 trikova za bolje varenje.

1. Veličina porcije

Najbolja mera za to kolika treba da bude jedna porcija jesu vaše šake. Ne bi trebalo da jedete za jedan obrok više nego što može da stane u vaše dve, spojene šake. Želudac će se raširiti da bi stala cela kutija sladoleda, ali to ne znači da treba. 🙂 Manji, ali češći obroci će poboljšati vaše varenje.

2. Enzimi

Ovi biološki aktivni proteini igraju značajnu ulogu u varenju. Sva hrana sadrži hranljive materije i ima određene nutritivne vrednosti, međutim, dok enzimi ne počnu proces varenja, hranljive materije su „zaključane“ i nisu dostupne da ih telo apsorbuje (Barrett, Rawlings & Woessner, 2003). Najveću količinu enzima možemo pronaći u svežem voću i povrću. Termički obrađena hrana ima manju količinu enzima, tako da, trudite se da unosite nekoliko porcija svežeg voća i povrća dnevno, kroz salate i smutije.

3. Odgovarajuća kombinacija

Različite vrste hrane imaju različito vreme varenja. Tako da, ukoliko istovremeno unosimo više različitih vrsta hrane kao što je istovremeno unošenje proteina, masnoće i šećera, to može otežati varenje.

4. Začini

Začini su već dugo poznati po svojoj sposobnosti stimulisanja varenja (Platel & Srinivasan, 2004). Odlični začini za poboljšanje varenja su čili, kardamom, cimet, korijander, kumin, sladić i kurkuma.

5. Čaj

Biljni čajevi su odlični za poboljšanje varenja. Čaj od limuna i đumbira i naravno, čaj od nane. Takođe su odlični i začini u čajevima kao što su kardamom i cimet.