Kako prevazići osećaj ljubomore

ljubomora, ljubav, iskrenost, veze, romantične veze, međuljudski odnosi, afektivno vezivanje, partnerstvo
Ljubomora je emocionalna reakcija koju aktivira stvarno ili očekivano interesovanje za drugu osobu, od strane nekoga do koga vam je stalo

Ljubomora, Šekspirovo zelenooko čudovište, univerzalno je ljudsko iskustvo. Ljubomora je višedimenzionalna: uključuje emocije (anksioznost, bes), misli („Ostaviće me zbog njega“, „Voli je više nego što voli mene“) i ponašanja (zanovetanje, proveravanje partnera).

Kada ljubomora uđe u romantične veze, često donosi bol, jer nakon nje slede sumnja i sukob. Uobičajena zabluda je da je ljubomora znak ljubavi, ali ljubomora više govori o osećanjima prema sebi nego o samoj ljubavi.

Ljubomora je delom svojstvo pojedinca- oblikovana je njegovom ličnošću i jedinstvenom istorijom. U kojim situacijama i na koji način neko oseća ljubomoru, zavisiće od same osobe.

Podjednako važno, ljubomora je takođe i svojstvo veze, koja proizilazi iz dinamike para, kao proizvod jedinstvenosti njihovog odnosa i bliskosti. U ovom okviru, kada i na koji način osećate i izražavate ljubomoru, ima veze sa vama, osobom sa kojom ste, i vašom vezom.

Ljubomora je takođe, kao i sve ljudsko, oblikovana i u socijalno-kulturnom miljeu. Kada i kako postanete ljubomorni ima veze sa onim što diktiraju vaša kultura, društveni običaji, tradicija i očekivanja koja su deo vašeg života.

Faktori koji doprinose osećaju ljubomore

Šta se zaista krije u korenu ljubomore? Istraživanja povezuju nekoliko osobina sa ljubomorom:

  • Nisko samopouzdanje;
  • Neuroticizam: crta ličnosti sa opštom tendencijom ka ćudljivosti, anksioznosti i emocionalnoj nestabilnosti;
  • Osećaj nesigurnosti i posesivnosti;
  • Zavisnost od partnera;
  • Osećaj neadekvatnosti u vezi (strah da niste dovoljno dobri za svog partnera) ;
  • Anksiozni stil afektivnog vezivanja: hronična orijentacija prema romantičnim vezama koja uključuje strah da će vas partner napustiti ili vas neće voleti dovoljno.

Šta uraditi ukoliko osećate ljubomoru?

Ljubomora uključuje strah u kombinaciji sa zabrinjavajućim mislima o potencijalnom gubitku. Ljubomora je emocionalna reakcija koju aktivira stvarno ili očekivano interesovanje za drugu osobu, od strane nekoga do koga vam je stalo. Obaveštava vas o prepreci koja stoji na putu povezanosti između vas i voljene osobe, upozoravajući vas na pretnju. Kada iskusite ljubomoru, pretpostavljate da neko drugi dobija pažnju ili obožavanje koje želite za sebe. Čini vam se da je na neki način druga osoba poželjnija od vas.

Mehanizmi odbrane

Osećaj ljubomore može dovesti do jednog ili više tipičnih odgovora i obrambenih mehanizama, koji uključuju povlačenje, izbegavanje, okretanje protiv sebe ili napad na drugog.

Povlačenje kao odgovor na ljubomoru govori da se nadate da će osoba sa kojom ste u vezi primetiti da vas nema, i posvetiti se dodatno vezi.

Izbegavanje kao odgovor na ljubomoru može dovesti do zloupotrebe alkohola ili psihoaktivnih supstanci, kako biste ublažili svoja osećanja.

Okretanje protiv sebe kao odgovor na ljubomoru može dovesti do samopovređujućeg ponašanja.

Napad na drugog kao odgovor na ljubomoru može rezultirati agresivnim i uvredljivim ponašanjem. Možda biste želeli da povredite osobu koju vidite kao suparnika, a iskontrolišete osobu koju biste mogli da izgubite.

Iako odbrambeni mehanizmi predstavljaju pokušaje da se zaštite samopoštovanje i samopouzdanje, i očuva veza za koju se smatra da je u opasnosti, mogu rezultirati usamljenošću ili depresijom.

Iskrenost i suočavanje

Ukoliko sumnjate u partnera i ova sumnja čini da osećate ljubomoru, na redu je samopreispitivanje. Mnoge situacije koje pokreću osećanja ljubomore ne moraju imati veze sa partnerom ili partnerovim interesovanjem za drugu osobu. Mnogo češće imaju više veze sa sopstvenom samopercepcijom.

Ljubomora može biti zaslepljujuća. Pretpostavljena pretnja vezi može izazvati anksioznost koja dovodi do nesigurnosti, čineći osobu osetljivom. Ukoliko se hronično premišljate i opsesivno zanovetate, ili proveravate partnera čak i u odsustvu dokaza koji bi pokazali da postoji stvarna pretnja, verovatno vas progone duhovi prošlosti.  Ove „duhove“ predsatvljaju nerešeni problemi i lična istorija koja može narušiti vašu percepciju u sadašnjem trenutku. Zbog njih svet vidite kroz prizmu sopstvenih iskustava, umesto onakvim kakav zaista jeste.

Izbegavajte situacije koje će u vama probuditi lažne sumnje. Istraživanja pokazuju da što više tragate za dokazima i potvrdama, pronalazite više stvari zbog kojih možete brinuti. I odjednom se nađete u začaranom krugu- potreba za proveravanjem partnera se povećava, a sa njom i ljubomora.

Poradite na sebi- radite na izgradnji poverenja u sebe i svoju vezu.

Komunicirajte sa svojim partnerom- ukoliko osećate ljubomoru, razgovarajte o tome sa svojim partnerom. Ali, način na koji razgovarate je ključan- bes, sarkazam, ili optužbe neće biti od pomoći. Budite direktni, ali ne i neprijateljski nastrojeni. Smireno objasnite svoja osećanja i razgovarajte o pronalasku rešenja. Ovo će vam omogućiti da se osećate zadovoljno, a vaš partner neće biti zbunjen ljubomornim ponašanjem.

Ljubomora ponekad može biti i opravdana. Ukoliko je vaš partner imao aferu i na taj način izneverio vaše poverenje. Ukoliko postoji neizvesnost u vezi, ili manjak psihološke sigurnosti. Ako ste ljubomorni jer ste u vezi sa nekim ko ne želi monogamiju. U ovakvim situacijama ono što osećate može biti dobar razlog da napustite vezu i potražite nekoga čije je viđenje zajedništva kompatibilnije sa vašim.

Šta ljubomora pokušava da vam kaže

Ako nakon razmišljanja i preispitivanja oboje odlučite da je vaš odnos vredan, i da ga treba zaštititi, negovati i očuvati, onda je otvorena komunikacija za vas bila konstruktivna i predstavlja ključ za rešavanje ljubomore u vašoj vezi.

Kada je reč o ljubomori, iskrena komunikacija nije laka. Budući da ljubomora u sebi nosi i socijalnu stigmu, otkriti partneru da osećate ljubomoru može zakomplikovati vezu. Zbog toga se često o njoj ne razgovara otvoreno. Ipak, tajnovitost, sumnjičavost i nesigurnost nisu čvrsti temelji na kojima se može graditi veza. I uvek kada se suočimo sa problemom ljubomore i poželimo da ga rešimo, bilo bi dobro da se setimo da iako dobra komunikacija ne garantuje uspeh, njeno odsustvo zasigurno garantuje neuspeh.

Emocije su evoluirale kako bi nam pružale informacije. Iako ljubomora nije prijatno osećanje, ona vam, kao i svaka emocija, nešto govori. Zastanite, i oslušnite. Doživljavanje toksičnosti koje osećanje ljubomore nosi sa sobom pruža idealnu priliku za učenje. Umesto da odgovorite na emociju, možete sebi postaviti neka pitanja. Da li možda mislite da vam nedostaje neki kvalitet koji biste želeli da razvijete? Da li doživljavate ljubomoru jer želite od veze više nego što vam može pružiti? Kako doživljavate sebe?

Ljubomora vam nudi priliku da pogledate ka unutra, i zavirite u sebe. Da razmotrite šta želite za sebe, gde sve ima mesta za napredak, promenu,  i boljitak. Da razmislite o tome kakvu vezu želite. I na kraju, nudi vam priliku da razmislite šta ćete učiniti sa svim informacijama koje otkrjete u sopstvenim dubinama.

P.S. Razumemo da nekad nije lako pomoći ni sebi ni drugima. Naši stručnjaci, koji su do sada uspešno rešavali probleme poput ovog, će Vas povesti put rešenja. Prijavite se putem formulara za zakazivanje, obavite razgovor i rešite problem.

Formular za zakazivanje psihoterapije

Ne provodite dane u nepotrebnoj patnji. Stvoreni ste za veće stvari!